Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny12. 1. 2021 15:01

Unipetrol se mění ORLEN Unipetrol

Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol mění od 1. ledna 2021 svůj název a logo na ORLEN Unipetrol. Změna názvu je faktickým dokončením plné příslušnosti k nadnárodní skupině ORLEN, která je největší společností ve střední a východní Evropě. Skupina ORLEN do Unipetrolu vstoupila v roce 2005 jako majoritní akcionář a v říjnu roku 2018 se stala jeho jediným, stoprocentním vlastníkem.

Běla Jašková autor

ORLEN Unipetrol

Foto: archiv ORLEN Unipetrol Foto: archiv ORLEN Unipetrol

„Věřím, že nám vizuální spojení se skupinou ORLEN, která patří k nejsilnějším evropským společnostem na poli chemického průmyslu a energetiky, přinese další upevnění naší pozice na trzích,“ řekl Tomasz Wiatrak, předseda představenstva skupiny Unipetrol, a dodal: „Jsem rád, že se při práci na realizaci našich ambiciózních cílů můžeme opřít o tak spolehlivého a progresivního vlastníka, jakým je skupina ORLEN. Ctíme stejné hodnoty a společně jdeme cestou modernizace, inovací a hledání ekologičtějších řešení.“

Unipetrol nyní může naplno využívat silnou obchodní, finanční a marketingovou pozici skupiny ORLEN na světových trzích a těžit ze vzájemných synergií v oblasti výzkumu a vývoje, nákupu surovin a služeb, výroby a prodeje produktů. „Nové logo ORLEN Unipetrol nám také přinese zjednodušení naší komunikace a možnost využití mezinárodních marketingových projektů skupiny ORLEN. Jakou součást kritické infrastruktury České republiky budeme i nadále zodpovědně plnit roli jednoho z pilířů české ekonomiky, důležitého zaměstnavatele, předního investora a významného plátce daní,“ zdůraznil Tomasz Wiatrak.

Skupina ORLEN Unipetrol

Největší rafinérská a petrochemická společnost v Česku. S tržbami ve výši 129 miliard za rok 2019 patří mezi šest největších společností v České republice. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrol je i síť čerpacích stanic Benzina Orlen v Česku a na Slovensku. V Česku je Benzina Orlen s počtem 416 stanic největším řetězcem, na Slovensku po roce provozu eviduje ve své síti 20 čerpacích stanic. Důvěru spotřebitelů potvrdil fakt, že Benzina ORLEN již počtvrté v řadě získala titul Nejdůvěryhodnější značka v České republice. Unipetrol zaměstnává více než 4 800 lidí.

Skupina ORLEN je největší společností ve střední a východní Evropě a je vedena v prestižních světových žebříčcích, jako jsou Fortune Global 500 a Platts TOP250. Působí na šesti domácích trzích v Polsku, České republice, Německu, Litvě, na Slovensku a v Kanadě. Vlastní nejmodernější integrovaná aktiva s roční zpracovatelskou kapacitou přes 35 milionů tun různých druhů ropy, z čehož bezmála osm milionů tun ropy bylo zpracováno ve dvou českých rafinériích v Záluží u Litvínova a Kralupech nad Vltavou. Nabídka skupiny ORLEN zahrnuje více než 50 špičkových petrochemických a rafinérských produktů, které se prodávají ve více než 110 zemích na 6 kontinentech. V maloobchodním segmentu prodává skupina ORLEN své produkty prostřednictvím největší sítě v regionu s více než 2 800 moderními čerpacími stanicemi. Hodnota značky ORLEN dosahuje výše 30 miliard korun. Skupina ORLEN plánuje v příštích deseti letech snížit emise uhlíku ze svých rafinérských, petrochemických a energetických aktivit o 33 procent a do roku 2050 chce být uhlíkově neutrální.

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....