Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny24. 2. 2021 09:49

Podnikatelské svazy souhlasí se zavedením ochrany úst a nosu ve firmách, lockdown odmítají

Podniky chtějí vládě pomoci

Snížit riziko šíření koronaviru ve firmách má povinnosti nošení roušek v podnicích. S tím souhlasí i podnikatelské svazy za podmínek, že budou povinné v režimu osobních ochranných prostředků a vláda stanoví rozumné výjimky pro některé zaměstnance, kteří pracují ve ztížených podmínkách nebo na home office.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Pomoci mohou roušky a testy v podnicích, ne lockdown Foto: Shutterstock.com

Včera v noci se na tom dohodly největší podnikatelské organizace, jejichž členové zaměstnávají většinu zaměstnanců v zemi. O zavedení povinnosti roušek nebo respirátorů ve firmách vláda jedná od dnešního rána.

Respirátory potřebným

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner o tomto návrhu podnikatelů informovali předsedu vlády Andreje Babiše dnes ráno dopisem, v němž uvedli, že vzhledem k nové povinnosti nosit respirátory třídy FFP2 ve vymezených prostorech nedoporučují vládě, aby stejné zdravotnické prostředky požadovala v homogenních pracovních prostředích. V opačném případě by vznikl nedostatek pomůcek pro specializovaná pracoviště, školy a veřejnost.

Šéfové podnikatelských organizací své stanovisko, jímž odmítají povinnost použití respirátorů třídy FFP2 zdůvodňují také tím, že plošná povinnost této formy ochrany dýchacích cest by pro řadu zaměstnavatelů znamenala značnou finanční zátěž, a proto by bylo nutné řešit s touto novou povinností určitou finanční kompenzaci. V zájmu reálného naplnění nově ukládaných povinností by přivítali pomoc ve formě výkladu právních předpisů povinností souvisejících s používáním osobních ochranných prostředků ve vztahu k zaměstnancům, kteří se dnes v některých případech jejich používání brání, a stejně tak ve vztahu k zaměstnancům, kteří se vyhýbají dobrovolnému testování, organizovanému jejich zaměstnavateli.

Výjimku pro ztížené podmínky

Výjimku z povinnosti nosit osobní ochranné prostředky by podle svazů měly mít osoby pracující ve výrazně ztížených podmínkách, například v horkých průmyslových provozech, a také některé osoby se zdravotním postižením v chráněných dílnách. Vláda by podle zaměstnavatelů měla ve svém usnesení vymezit rozumné výjimky, například u práce mimo vnitřní prostory, práce z domova a u zaměstnanců v oblastech zemědělství, lesnictví, stavebnictví, povrchové těžby nebo u kuchařů. Zakrytí nosu a úst podle nich dává smysl tam, kde dochází ke kontaktu zaměstnanců nebo se zákazníky.

Podnikatelé mají rovněž zato, že by vláda neměla nařizovat nové přestávky zaměstnanců, jak požadovaly odbory. Mohly by totiž paralyzovat výrobu v provozech. Podnikatelské organizace připomínají, že navzdory výpadkům pracovních sil, kdy podniky mají zaměstnance v karanténách nebo pečují o děti, většina podniků dělá maximum, aby vytvořila takové podmínky pro práci, aby se zaměstnanci na pracovištích cítili bezpečně a mohl se udržet provoz. Podniky proto přehodnotily organizaci práce, přijaly zvýšené hygienické standardy, do provozů zavedly moderní technologie pro čištění vzduchu, měření teploty nebo trasování zaměstnanců a některé nechávají zaměstnance pravidelně testovat.

Řada opatření je běžnou praxí

Pokud to charakter podnikání umožňuje, je běžnou praxí v podnicích také rozdělení zaměstnanců do týmů či skupin, které se nesetkávají na pracovišti v jeden okamžik, zavedení směnného provozu a úpravy rozvrhu směn, případně převedení zaměstnanců do režimu práce z domova. Zaměstnancům zajišťují ochranné pomůcky a dezinfekci a důrazně po nich žádají, aby dodržovali nově nastavená pravidla. Zdravotničtí experti působící v podnikatelských organizacích se rovněž zabývali návrhem odborářů na týdenní lockdown, i přestože odbory zaměstnavatele k dialogu o této možnosti nikoho nevyzvaly.

Lockdown nic nevyřeší

Návrh odborářů na týdenní uzávěru okolo velikonočních svátků podle podnikatelských organizací není zázračným receptem na covid-19, o čemž se přesvědčily země, které jej zavedly. Ani tím nejtvrdším lockdownem se mobilita obyvatelstva nezastaví zcela bezvýhradně. Už jenom proto, že zaměstnanci vybraných odvětví nejen v kritické infrastruktuře budou muset do zaměstnání, přičemž se do práce musí i dopravit. Lidé by měli mít možnost i během uzávěry nakoupit si potraviny a základní potřeby, musí být prováděny nezbytné opravy. Velké potíže by měly i nepřetržité provozy, které jsou náročné na odstavení, a ještě náročnější na uvedení do provozu.

Odborníci na zdravotnictví v podnikatelských svazích nevylučují, že až by lockdown skončil, mohlo by krátkodobě dojít ke snížení počtu nemocných. Zanedlouho by se ale zvýšila mobilita obyvatelstva, aby si lidé vyřídili vše, co během uzávěry nemohli. Epidemie by tak mohla udeřit ještě větší silou než před uzávěrou. A jestliže za nárůstem počtu nemocných je snižující se ochota lidí dodržovat vládní opatření, ani prodloužení volna o svátcích o další týden nebude zárukou, že se rodiny nebudou navštěvovat nebo nevyrazí na výlety do přírody.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...