Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny7. 4. 2021 15:24

České sklo zdobí jeden z nejkrásnějších hotelů světa

Je považovaný za oázu klidu uprostřed marocké pouště i za jeden z nejkrásnějších a nejvýznamnějších hotelů na světě. Ke svým téměř stým narozeninám si hotel La Mamounia v Marrákeši rozhodl věnovat nový interiér, jemuž kralují dvě plastiky z dílny české sklářské a designérské společnosti LASVIT. Vzdávají hold tradiční marocké architektuře a do celého objektu přinášejí svěžest i nadčasový design.

Tomáš Kolder autor

Foto: LASVIT České sklo zdobí nejkrásnější hotel světa v Marrákeši Foto: LASVIT

Interiér hotelu La Mamounia (známá jako Grande Dame) teď září ještě více než kdykoli předtím. Legendární hotel, který Winston Churchill nazval nejkrásnějším místem na celém světě, je ukrytý v tajném světě nádvoří zdobeném sloupy a maurskými vlysy, prastarými olivovníky, růžovými zahradami, pomerančovníky a tisíci dalších druhů rostlin. Hotel stojí uprostřed osmi hektarů zahrad, které byly v 18. století královským svatebním darem princi Mamounovi. V roce 1923 byla oáza přeměněna na La Mamounia hotel, který kombinoval arabskou a andaluskou architekturu s vlivy Art Deco.

Pařížští interiéroví designéři Jouin Manku, kteří stáli za hotelovou renovací, oslovili ke spolupráci českou sklářskou a designérskou společnost LASVIT. A společně vytvořili dva jedinečné skvosty, jež osvětlují čajovnu a restauraci v centrální části hotelového komplexu.

Pocta marocké architektuře i evropské kultuře

První ze světelných instalací se nachází v čajovém salonku Salon de Thé. Jde o téměř šest metrů vysoký a téměř tři metry široký křišťálový lustr, zářící přímo nad fontán7ou. Ta je středobodem celého prostoru, inspirovaného tradičními arabskými čajovnami. Lustr sestává ze stovek skleněných kousků a svým stylem odkazuje na tradiční marockou architekturu. Inspirací byly muqarnas, což jsou pro arabskou kulturu typické zdobené stropní klenby. Designéři ale muqarnu převrátili vzhůru nohama a dali jí moderní vzhled. Zároveň svou barvou a použitými materiály plastika do prostoru přináší pocit svěžesti a celý jej prosvětluje.

Druhé křišťálové dílo zdobí italskou restauraci L’Italien. Ta připomíná zimní zahradu, odkud se hostům naskýtá pohled na překrásné zahrady v okolí. Těmi je hotel La Mamounia proslulý. Interiér restaurace evokuje typickou italskou trattorii v moderním hávu. V jejím středu, a tedy v centru veškeré pozornosti, je umístěna otevřená kuchyně. A nad ní se tyčí druhá instalace, plastika, která reflektuje lehkost, světlost a moderní design interiéru. Největší výzvou při její výrobě bylo najít ten správný materiál, který vydrží navěky a odolá přípravě jídla. Ta totiž každodenně probíhá přímo pod samotnou plastikou.

Italská restaurace přitom v marockém hotelu dává absolutní smysl, jelikož jeho filozofie je velmi multikulturní. Například již zmíněná čajovna je inspirována francouzským cukrářem Pierrem Hermé, jehož makronky, ale i čaje bývají označovány za nejlepší na světě. Kromě italské restaurace mohou hosté zavítat i do restaurace asijské nebo do Churchill Baru navrženého v typicky britském stylu.

LASVIT

Česká sklářská a designérská společnost, která se zaměřuje na světelné instalace na zakázku a kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Už od založení v roce 2007 se LASVIT drží své mise přinášet krásu a kus Česka klientům z celého světa, a tak inspirovat svět.

Společnost navazuje na dlouhou historii sklářství na severu Česka. Zakladatel společnosti Leon Jakimič řídí společnost s úctou k této tradici, ale zároveň s nadšením pro odvážný design a moderní technologie. Světelné instalace jsou dělané na míru danému místu a zákazníkovi. Do světa světla přináší LASVIT inovativní pohled a jejich instalace často umí měnit barvu, či reagovat na hudbu a pohyb. Klientům svítidla vytváří specifickou atmosféru a často i vypráví svůj vlastní příběh.

Více než 2 000 světelných instalací společnosti zdobí hotely, privátní rezidence a další komerční i nekomerční prostory po celém světě. V posledních letech spolupracoval LASVIT s mnoha známými světovými designéry, ale zároveň se stal odrazovým můstkem pro mladé a nadějné talenty.

Pod vedením kreativního ředitele a známého českého designéra Maxima Velčovského, získal LASVIT prestižní cenu Milano Design Award 2018 přezdívanou „Oscar designu“. Maxim Velčovský v roce 2020 získal ocenění nejlepšího kreativního ředitele roku, který uděluje prestižní Interior Design Magazine.

LASVIT inspiruje svět, ale zdroj této inspirace se rodí doma, v srdci Lužických hor. Své sídlo má tak LASVIT od roku 2019 právě tam, v Novém Boru. Součástí komplexu je i skleněný dům – metaforický “maják sklářství” na severu Čech.

Umělecká instalace v době covidové

Čeští skláři vytvořili obě plastiky podle návrhu dvojice interiérových designérů Jouin Manku. Aby dokázali jejich přáním maximálně vyhovět, museli vymyslet speciální způsob zavěšení i nasvícení. „Obě plastiky mají důmyslný systém interního nasvícení. Zejména plastika v čajovém salonku je v tomto ohledu velmi komplexní, protože kombinuje tři různé světelné systémy s několika různými typy skel. Tímto projektem jsme posunuli hranice lighting designu opět dále,“  říká Leon Jakimič, majitel a prezident společnosti LASVIT.

Projekt byl navíc o to složitější, že vznikal uprostřed pandemie. „Už tak technicky náročný projekt i jeho instalaci jsme museli koordinovat na dálku přes video hovory. Pro všechny to byla opravdu velká výzva, ale také zajímavá zkušenost. Jsem hrdý na náš tým, že jsme se s tím velmi dobře vypořádali,“ dodává Leon Jakimič.

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...