Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny7. 4. 2021 15:24

České sklo zdobí jeden z nejkrásnějších hotelů světa

Je považovaný za oázu klidu uprostřed marocké pouště i za jeden z nejkrásnějších a nejvýznamnějších hotelů na světě. Ke svým téměř stým narozeninám si hotel La Mamounia v Marrákeši rozhodl věnovat nový interiér, jemuž kralují dvě plastiky z dílny české sklářské a designérské společnosti LASVIT. Vzdávají hold tradiční marocké architektuře a do celého objektu přinášejí svěžest i nadčasový design.

Tomáš Kolder autor

Foto: LASVIT České sklo zdobí nejkrásnější hotel světa v Marrákeši Foto: LASVIT

Interiér hotelu La Mamounia (známá jako Grande Dame) teď září ještě více než kdykoli předtím. Legendární hotel, který Winston Churchill nazval nejkrásnějším místem na celém světě, je ukrytý v tajném světě nádvoří zdobeném sloupy a maurskými vlysy, prastarými olivovníky, růžovými zahradami, pomerančovníky a tisíci dalších druhů rostlin. Hotel stojí uprostřed osmi hektarů zahrad, které byly v 18. století královským svatebním darem princi Mamounovi. V roce 1923 byla oáza přeměněna na La Mamounia hotel, který kombinoval arabskou a andaluskou architekturu s vlivy Art Deco.

Pařížští interiéroví designéři Jouin Manku, kteří stáli za hotelovou renovací, oslovili ke spolupráci českou sklářskou a designérskou společnost LASVIT. A společně vytvořili dva jedinečné skvosty, jež osvětlují čajovnu a restauraci v centrální části hotelového komplexu.

Pocta marocké architektuře i evropské kultuře

První ze světelných instalací se nachází v čajovém salonku Salon de Thé. Jde o téměř šest metrů vysoký a téměř tři metry široký křišťálový lustr, zářící přímo nad fontán7ou. Ta je středobodem celého prostoru, inspirovaného tradičními arabskými čajovnami. Lustr sestává ze stovek skleněných kousků a svým stylem odkazuje na tradiční marockou architekturu. Inspirací byly muqarnas, což jsou pro arabskou kulturu typické zdobené stropní klenby. Designéři ale muqarnu převrátili vzhůru nohama a dali jí moderní vzhled. Zároveň svou barvou a použitými materiály plastika do prostoru přináší pocit svěžesti a celý jej prosvětluje.

Druhé křišťálové dílo zdobí italskou restauraci L’Italien. Ta připomíná zimní zahradu, odkud se hostům naskýtá pohled na překrásné zahrady v okolí. Těmi je hotel La Mamounia proslulý. Interiér restaurace evokuje typickou italskou trattorii v moderním hávu. V jejím středu, a tedy v centru veškeré pozornosti, je umístěna otevřená kuchyně. A nad ní se tyčí druhá instalace, plastika, která reflektuje lehkost, světlost a moderní design interiéru. Největší výzvou při její výrobě bylo najít ten správný materiál, který vydrží navěky a odolá přípravě jídla. Ta totiž každodenně probíhá přímo pod samotnou plastikou.

Italská restaurace přitom v marockém hotelu dává absolutní smysl, jelikož jeho filozofie je velmi multikulturní. Například již zmíněná čajovna je inspirována francouzským cukrářem Pierrem Hermé, jehož makronky, ale i čaje bývají označovány za nejlepší na světě. Kromě italské restaurace mohou hosté zavítat i do restaurace asijské nebo do Churchill Baru navrženého v typicky britském stylu.

LASVIT

Česká sklářská a designérská společnost, která se zaměřuje na světelné instalace na zakázku a kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Už od založení v roce 2007 se LASVIT drží své mise přinášet krásu a kus Česka klientům z celého světa, a tak inspirovat svět.

Společnost navazuje na dlouhou historii sklářství na severu Česka. Zakladatel společnosti Leon Jakimič řídí společnost s úctou k této tradici, ale zároveň s nadšením pro odvážný design a moderní technologie. Světelné instalace jsou dělané na míru danému místu a zákazníkovi. Do světa světla přináší LASVIT inovativní pohled a jejich instalace často umí měnit barvu, či reagovat na hudbu a pohyb. Klientům svítidla vytváří specifickou atmosféru a často i vypráví svůj vlastní příběh.

Více než 2 000 světelných instalací společnosti zdobí hotely, privátní rezidence a další komerční i nekomerční prostory po celém světě. V posledních letech spolupracoval LASVIT s mnoha známými světovými designéry, ale zároveň se stal odrazovým můstkem pro mladé a nadějné talenty.

Pod vedením kreativního ředitele a známého českého designéra Maxima Velčovského, získal LASVIT prestižní cenu Milano Design Award 2018 přezdívanou „Oscar designu“. Maxim Velčovský v roce 2020 získal ocenění nejlepšího kreativního ředitele roku, který uděluje prestižní Interior Design Magazine.

LASVIT inspiruje svět, ale zdroj této inspirace se rodí doma, v srdci Lužických hor. Své sídlo má tak LASVIT od roku 2019 právě tam, v Novém Boru. Součástí komplexu je i skleněný dům – metaforický “maják sklářství” na severu Čech.

Umělecká instalace v době covidové

Čeští skláři vytvořili obě plastiky podle návrhu dvojice interiérových designérů Jouin Manku. Aby dokázali jejich přáním maximálně vyhovět, museli vymyslet speciální způsob zavěšení i nasvícení. „Obě plastiky mají důmyslný systém interního nasvícení. Zejména plastika v čajovém salonku je v tomto ohledu velmi komplexní, protože kombinuje tři různé světelné systémy s několika různými typy skel. Tímto projektem jsme posunuli hranice lighting designu opět dále,“  říká Leon Jakimič, majitel a prezident společnosti LASVIT.

Projekt byl navíc o to složitější, že vznikal uprostřed pandemie. „Už tak technicky náročný projekt i jeho instalaci jsme museli koordinovat na dálku přes video hovory. Pro všechny to byla opravdu velká výzva, ale také zajímavá zkušenost. Jsem hrdý na náš tým, že jsme se s tím velmi dobře vypořádali,“ dodává Leon Jakimič.

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....