Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny17. 4. 2021 09:00

Česká republika a Itálie sází na budoucnost udržitelnosti

Ve středu 14. dubna proběhlo na platformě Zoom italsko-české fórum Inovace & Udržitelnost v podnikání 2021, které uspořádaly Italské velvyslanectví v Praze a Italsko-česká obchodní a průmyslová komora. Akce byla součástí 26. konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (COP26), které spolupředsedají Itálie a Spojené království.

Kateřina Stolínová autor

Foto: Shutterstock.com Česko a Itálie společně pro udržitelný svět Foto: Shutterstock.com

Fórum zahájily projevy české náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvany Jirotkové a náměstka italského ministra zahraniční a mezinárodní spolupráce Manlia Di Stefana.

„Naším cílem je vytvořit prostředí, ve kterém mohou vznikat inovace, nové firmy a odvětví, jež rychle nahradí podniky, které budou muset zavřít,“ uvedla Silvana Jirotková. Přechod k zelené ekonomice bude mít silný dopad na české výrobní odvětví, ve kterém působí i mnoho firem s energeticky náročnými provozy. „Kromě průmyslu se zaměřujeme na udržitelnost také v zemědělství či energetice,“ dodala Jirotková.

„Ekologický přechod neznamená, že se musíme vzdát modernity,“ uvedl Di Stefano. Itálie a její firmy jsou velice aktivní v propojování inovací a udržitelnosti, jak ukazuje i nedávný vznik nového ministerstva ekologického přechodu. „Zpracovatelský průmysl prochází restrukturalizací a hledá nové inovační příležitosti,“ dodal Di Stefano.

S odvětvovým fokusem na cirkulární ekonomiku vystoupili dvě osobnosti aktivní v oblasti odpadového hospodářství. Cíle v této oblasti jsou určeny na úrovni Evropské unie. „Největší potenciál pro investice vidím v přesunu odpadu ze skládek do recyklace,“ uvedl Petr Havelka výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství. Potvrdil také, že Česká republika připravuje celou řadu programů, jež mají podpořit investice do větší udržitelnosti odpadového hospodářství. „Piemont je významným aktérem v Itálii v oblasti správy odpadů a vod,“ uvedla managerka pro oblast Clean-tech Cluster krajské podnikatelské agentury Rosanna Viola, jež představila úspěšné projekty tohoto regionu i v dalších odvětvích, například udržitelném stavebnictví.

Své konkrétní zkušenosti představily čtyři významné italské podniky přítomné v České republice. „V roce 2018 se Brembo připojilo k agendě 2030 OSN,“ uvedl general manager Brembo Czech Lorenzo Paruta. Ve svém ostravském závodě skupina přijala několik opatření na snížení spotřeby a regulaci používání vody, snížení emisí a zavedla podrobný monitoring spotřeby, jež umožní snížení nákladů a emisí.

Velice angažovaná v oblasti udržitelnosti je skupina Brazzale, jež zahájila několik projektů tohoto druhu na světě. „V roce 2010 jsme vytvořili eko udržitelný výrobní řetězec na Moravě,“ poukázal na jeden z projektů jednatel firmy Brazzale Moravia Roberto Brazzale. Podnik také spustil první monitoring spotřeby vody pří výrobě sýrů. V Brazílii pak skupina zahájila projekt na zalesnění luk. Díky tomu skupina Brazzale dosáhla uhlíkové neutrality.

Společnost DOPLA – PAP patří k lídrům ve výrobě jednorázového nádobí. Skupina sází na přístup plastic free a začala používat nové biomateriály, papír či celulózu. „Pro nás je udržitelnost mostem, jež propojuje minulost s budoucností,“ řekl general manager Giorgio Elefante. Skupina se také zaměřuje na reorganizaci svého řetězce i prohloubení vztahů s místními komunitami.

V oblasti cirkulární ekonomiky je výrazně aktivní skupina Mattoni 1873. Podle CEO skupiny Alessandra Pasqualeho tlačí k větší udržitelnosti nejen spotřebitelé ale celý ekonomický svět. „Banky dnes financují s většími obtížemi firmy, které nejsou udržitelné,“ uvedl příklad Pasquale. Jeho skupina se snaží zlepšit další použití a recyklaci obalů, například skrze projekt zálohovaných PET láhví. První odezvy spotřebitelů byly velice významné s velkým růstem prodejů, dodal Pasquale. Skupina se zasazuje o ochranu prostředí, odkud čerpá minerální vody, která patří k hlavním produktům Mattoni 1873.

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...