Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny29. 4. 2021 19:08

Asociace českých nábytkářů žádá kurzarbeit jako v Německu! Raději žádný zákon než špatný.  

Dokážou poslanci vykopat psa?

Český kurzarbeit je jen velmi slabá náhražka toho, co slovo kurzarbeit znamená v německy mluvících zemích. Návrhy zákonné úpravy pod názvem kurzarbeit, které jsou v poslanecké sněmovně diskutovány, budou s největší pravděpodobností v reálném podnikání těžko využitelné. Zásadním problémem je, že spuštění českého kurzarbeitu vyžaduje politické rozhodnutí. A v tom je zakopán pes.

Foto: Shutterstock.com V kurzarbeitu po česku je zakopaný pes Foto: Shutterstock.com

V německy mluvících zemích tomu tak není. V Německu a Rakousku jsou přesně stanovená pravidla, kdy se kurzarbeit spouští. Ke spuštění čerpání kurzarbeitu tedy není potřeba žádné politické rozhodnutí, hlasování, zákulisní vyjednávání ani politická korupce. Kurzarbeit v německy mluvících zemích tedy může čerpat i třeba jen jedna firma. Čerpání navíc není závislé na státním rozpočtu.

Možná je předem nutné říci si, k čemu je vůbec nějaký kurzarbeit potřeba? Nežijeme na počátku devatenáctého století, kdy se u nás kapitalismus překotně rozjížděl ruku v ruce s technickým a technologickým pokrokem. Když v té době majitel továrny neměl pro své zaměstnance práci, jednoduše jim sdělil, ať další den již nechodí a přijdou třeba až za týden. Pokud pracovníci nepracovali, nedostali žádnou mzdu ani dávky. Samozřejmě, že takovýto postup, tehdy naprosto legální, vzbuzoval často nevoli. Dnes jsme samozřejmě v jiné pozici. V ČR existuje unikátní sbírka zákonů, takzvaný zákoník práce. Podnikatel má v jednání se zaměstnanci mnohem více svázané ruce. Může se nám to líbit nebo ne, ale výsledkem je, že se tímto způsobem skutečně daří vytvářet sociální smír.

Moderní technologie, využívané téměř ve všech průmyslových oborech včetně výroby nábytku, vyžadují proškolené zaměstnance, do nichž podnikatel dlouhodobě investuje. Nelze se tedy stavět k problému zaměstnanosti tak, jako v devatenáctém století. Ekonomické výkyvy se ovšem opakují bez ohledu na to, které století se právě píše. Proto je podnikání a přístup k zaměstnancům nevyhnutelně jiný, než býval dříve.

Česká cesta kurzarbeitu je slepá ulička z několika důvodů. Jedná se o to, že tu bude nějaká politická reprezentace, pravděpodobně vláda, která schválí v daném čase pomoc pro určitou skupinu podnikatelů. Jinými slovy to znamená, že politická reprezentace také třeba neschválí pomoc pro jinou skupinu podnikatelů. Tím vzniká extrémně nespravedlivé prostředí, kdy pomoc daňových poplatníků budou čerpat určité podnikatelské subjekty a jiné třeba v jiném čase čerpat nebudou. Vyvstávají otázky, jak se politická reprezentace zachová k nějakému řekněme energetickému gigantu? Jak se zachová k automobilce? Jak k ocelářskému gigantu?

Již nyní se objevují vyjádření činitelů předních politických stran ve smyslu: „Hlavně, aby zákon nezpůsoboval zabetonování pracovních míst v neperspektivních oborech.“ S takovým vyjádřením lze jen souhlasit. Ale kdo posoudí, zda daná firma je nebo není v perspektivním oboru. Na takovémto hodnocení se nejsou schopni shodnout ani odborníci z daného oboru. A má to být politik nebo skupina politiků, kdo takovéto odvážné hodnocení provede. Jak se asi bude rozhodovat politik s vazbou na nějaký obor? Jak se bude rozhodovat politik s vazbou na nějaký obor podnikání, když rozhodnutí může jeho přímou konkurenci dostat do nesnází? Kdo vyhraje? Zájem veřejnosti nebo obchodní zájem? A takový případ není nereálný.

Odpolitizování spuštění kurzarbeitu je přímo v zájmu všech politiků, politických stran a hnutí. Na druhou stranu představuje ohromnou moc a možnost získávání voličů. Bohužel získáváním voličů za peníze daňových poplatníků. Z toho důvodu zaslala Asociace českých nábytkářů minulý měsíc dopis ve věci kurzarbeitu na všechny parlamentní politické strany a hnutí. Pro nás je jediné přijatelné řešení zavést kurzabeit podle německého vzoru. Všechny ostatní takzvané české cesty budou nefunkční.

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...