Úterý 16. dubna 2024
ikona hodiny30. 4. 2021 07:25

Robotická automatizace mění budoucnost

Hannover Messe 2021, který probíhal online, patří minulosti. Jeho hlavní téma bylo věnováno budoucnosti automatizace, řada světových firem tu prezentovala své vize. Zajímavou inspiraci nabídla KUKA Messe-TV, která představila pět kategorií technologií budoucnosti – Digitální transformace, Mise 2030/iiQKA, Robotické systémy, Řešení pro automobilový průmysl a Inovace. Přinášíme souhrn těch nejinspirativnějších myšlenek.

Dana Samková autor

Foto: Shutterstock.com Vize budoucnosti z MESSE Foto: Shutterstock.com

Pandemie ukázala, jak zranitelný je náš globálně propojený svět, a zároveň ukázala příležitosti a potřebu nových technologií. Robotika může odlehčovat zátěž a pomáhat v systémových oblastech. Automatizovaný digitalizovaný závod je spolehlivý, efektivní a odolný vůči virům ve všech průmyslových odvětvích.

Nabízí se otázka, jaký je stav digitalizace v průmyslu, co se již děje dobře, co stále chybí a co musíme udělat, abychom konečně dosáhli toho, co odborníci předpovídají již 10 let? Zásadní krok, konkrétně vytváření sítí mezi výrobci, stále nebyl plně akceptován. Velké potenciály tak zůstávají nevyužité a vedou k rozčarování z výsledků. Jedním z důvodů může být i protekcionismus.

Velké téma je to, jak mohou společnosti těžit z fúze umělé inteligence a IoT, tedy takzvané AIoT: Artificial Intelligence of Things. Prediktivní údržba, nejznámější případ aplikací AI v průmyslu, již nestačí. Díky ní sice mohou společnosti dosáhnout lepší dostupnosti jednoho stroje, ale my potřebujeme životaschopné strategie pro vytváření větších celků. Aby toho bylo dosaženo, musí všichni, kdo jsou do tohoto procesu zapojeni, lépe spolupracovat a jednotlivé procesy musí být hladce propojeny. Vhodným přístupem je právě kombinace AI a IoT do AIoT.

Strategický rozvoj podniků formují nové nároky. Plánujete novou výrobní linku? Chcete v tomto procesu maximální efektivitu? Pak byste se i v oblasti průmyslových robotických aplikací měli spolehnout na inovativní simulační řešení, které je průkopníkem továrního plánování prostřednictvím 3D simulace. Projektujte svou továrnu do budoucnosti díky modelování bez slabých míst.

MESSE inspirace

Panelové diskuze a videa KUKA na Hannover Messe 2021 jsou pro zájemce přístupny v archivu.

Ze studií je zřejmé, že již s roboty bude po celém světě pracovat stále více lidí, automatizace se stane hlavním proudem a najde si cestu do více oblastí. Bude jednodušší, intuitivnější a tím dostupná všem. To vyžaduje nižší vstupní prahovou hodnotu pro provoz robota – musí být stejně snadno použitelný jako chytrý telefon. V tomto smyslu právě KUKA představila na digitálním veletrhu Hannover Messe svou vizi budoucnosti – náhled na iiQKA.OS. Tento nový operační systém vytvoří zpřístupněním velkého množství komponent, programů, aplikací, služeb a zařízení, které lze snadno instalovat, provozovat a využívat pro zlepšení systému, základnu celého ekosystému a umožní i nováčkům implementovat automatizaci bez specializovaného výcviku, přičemž významně zkvalitní a zjednoduší proces pro odborníky.

„Automatizace je jedním z megatrendů naší doby. To je důvod, proč si KUKA, jako součást své Mise 2030 dává za cíl zpřístupnit robotickou automatizaci pro všechny,” říká Kristina Wagner, viceprezidentka korporátního výzkumu & ředitelka programu Robot X-perience.

Zmíněné vize už ale mají své reálné výsledky – kolaborativní robot LBR iisy bude první svého druhu, který poběží výhradně na novém operačním systému podporovaném systémem iiQKA Ecosystem a v praxi tak představí možnosti budoucnosti. A takových novinek představil Hannover Messe 2021 celou řadu.

„Novinky představené na Hannover Messe najdou bezpochyby uplatnění na českém a slovenském trhu,“ říkán Jindřich Vaňous, Country Manager KUKA pro Česko a Slovensko.

Články autora Dana Samková

Nejnovější články

Názory
Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Globální akciové trhy zaznamenaly v prvním čtvrtletí nejlepší...

Na začátku dubna se prostředí inflace a úrokových...

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Trendy
Český startup krmí firmám AI modely kvalitními daty

„Poslední investici jsme získali v roce 2019 a...

Zakladatelé společnosti Jan Čurn a Jakub Balada se...

„Chceme Apify dostat k většímu množství vývojářů a...

Nejnovější Aktuality

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....

Aktuality
Ocenění Nábytek roku 2024 ovládla kancelářská soustava

Vítězná kolekce je dílem designerů Aleše Bartáka, Michaela...

Ocenění Nábytek roku uděluje Asociace českých nábytkářů (AČN)...

Pohled z praxe
Výroba elektřiny z OZE významně vzroste, síť není připravena

Možnosti vývoje energetiky v Česku analyzovala firma v...

Martin Durčák, předseda představenstva firmy ČEPS, která zajišťuje...