Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny6. 5. 2021 18:19

Projektanti postrádají jednotný náhled na výkon technického dozoru

Podle 75 % projektantů nepanuje napříč stavebním sektorem jednotný náhled na výkon technického dozoru. a stejné procento dotázaných odborníků spatřuje zásadní změnu pro výkon technického dozoru v zavedení BIM. Zaznělo to na dnešní konferenci investorů a stavebního dozoru a vyplývá to i z nejnovější Studie projektových společností, zpracované analytickou společností CEEC Research.

Veronika Blížkovská autor

Foto: Shutterstock.com Stavební dozor je slabinou Foto: Shutterstock.com

Z projektových společnosti, které se věnuji výkonu TDI, se v průměru 75 % z nich domnívá, že napřič stavebním sektorem nepanuje jednotný náhled na jeho výkon. O opaku je přesvědčeno 22 % oslovených. „Jednotný náhled napříč celým stavebním sektorem nepanuje, i když za poslední dekádu se podařilo prosadit a implementovat standardizované smluvní obchodní podmínky (FIDIC), kde je výkon technického dozoru řešen správcem stavby a z pozice asistentů správce stavby, výklad této činnosti již jednotliví veřejní zadavatelé chápou různě, což pak vyvolává nesoulad, a standardy FIDIC nefungují tak, jak by měly.“ vysvětluje, v čem spočívá nejednotný náhled, Zdeněk Jeřábek, statutární ředitel a člen správní rady společnosti INFRAM.

Zajímavá je otázka, zdali podle projektových společností současný model Obchodních podmínek FIDIC, Obchodních podmínek MD a Metodicky pokyn MD pro výkon TDI na stavbách pozemních komunikaci je dostačující a zda jsou tyto podmínky vhodně nastaveny. Dle 26 % dotázaných je současny model dostačující a podmínky jsou vhodně nastaveny. Dalších 31 % se domnívá, že model je dostačující, avšak podmínky nejsou vhodně nastaveny. Dle 4 % model není dostačující, ale podmínky jsou vhodně nastaveny. A podle další pětiny projektantů model není dostačující a podmínky nejsou vhodně nastaveny (20 %). Odlišného názoru je zbylých 19 %. „Podle mého názoru musíme i ve standardizaci našich služeb ujít ještě kus cesty. Myslím si, že bychom se mohli inspirovat například u sousedů – Německo, Rakousko. S tímto tématem by měly pomoci i komory a stát. S nastavením standardizace by určitě pomohly i konzultační společnosti vykonávající tyto služby. Standardizaci lze ale nastavit jen do určité úrovně jako jakýsi základ, ke kterému se individuálně dle potřeb projektu dá rozsah upravovat.“ dodává k této situaci Martin Mlčoch ředitel společnosti INVIN.

Společnost CEEC Research

je přední analytickou a výzkumnou společností zaměřující se na vývoj vybraných sektorů ekonomiky v zemích střední a východní Evropy. Její studie jsou využívány v současné době více než 17 000 společnostmi. Společnost CEEC Research vznikla v roce 2005 jako analytická organizace specializující se na zpracování výzkumů a analýz stavebního sektoru, následně se analytické zaměření rozšířilo i na další vybrané sektory ekonomiky, včetně stavebnictví. CEEC Research navíc k pravidelným a bezplatným analýzám také organizuje vysoce specializované odborné konference, kterých se účastní generální ředitelé nejvýznamnějších společností, prezidenti klíčových svazů, cechů a komor a rovněž ministři a nejvyšší představitelé státu z vybraných zemí.

 

 

Zajímali jsme se také o to, zda projektové společnosti považuji za správnou a transparentní situaci, kdy veřejný zadavatel (ŘSD) vykonává pozici správce stavby výhradně vlastními kapacitami a zbývající část výkonu technického dozoru je pote řešena externími konzultačními firmami. Dle 25 % dotázaných je tato situace správná a transparentní. Pouze částečně tuto situaci jako správnou a transparentní vnímá 46 % dotázaných. Jako nesprávnou a netransparentní tuto situaci vidí 23 % projektantů.

S ohledem na digitalizaci českého stavebnictví a zaváděni BIM spatřuje v zavedeni BIM zásadní změnu pro výkon technického dozoru v průměru 75 % dotázaných projektantů. Z toho 40 % oslovených je toho názoru, že se bude jednat o rozšířeni činnosti technického dozoru. Opačného názoru je 35 %, dle teto časti oslovených se o rozšířeni činnosti technického dozoru jednat nebude. Se zavedením BIM žádnou změnu nespatřuje téměř pětina (19 %). A zbylých 6 % je jiného názoru.

Marek Dajč, obchodně-výkonný ředitel společnosti SAFETY PRO, vysvětluje, jakým způsobem zavedením BIM výkon TDI ovlivní: „Zkušenost z dopravních projektů realizovaných pomocí BIM dokládá, že uvážlivé použití dat, informačních a komunikačních technologií a automatizace staveb zvyšuje kvalitu a snižuje náklady na výstavbu infrastruktury. 5D modelování zahrnuje nejen prostorové uspořádání, ale i čas a finanční náklady. Z hlediska činnosti a výkonu TDS ve vztahu k BIM se jednotlivé činnosti zrychlí a zefektivní na základě výše uvedených dat ohledně používání a zavádění staveb v BIM. Z našeho pohledu je zavedení metody BIM a digitalizace stavebnictví pro výkon TDS v současné době nezbytné a zkušenosti z již realizovaných projektů ukazují na efektivitu spolupráce všech zainteresovaných stran investičních projektů (investor, zhotovitel, projektant a TDS).“

Články autora Veronika Blížkovská

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...