Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny27. 8. 2021 15:21

Ministr průmyslu a obchodu představil jihočeským podnikatelům Národní plán obnovy

Na půdě Vysoké školy technické a ekonomické České Budějovice byl včera představen Národní plán obnovy České republiky, na který je alokováno 190 mld. korun. Přes 60 jihočeských podnikatelů s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem diskutovalo o možnostech, jak by jim plán mohl pomoci v realizaci inovačních projektů, některé z nich podnikatelé i osobně prezentovali. Na závěr akce proběhla také osobní diskuze, při níž podnikatelé vznesli vůči plánu i mnohé zajímavé připomínky.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Národní plán obnovy ČR vychází z myšlenky Evropské unie restartovat ekonomiku po pandemii koronaviru a modernizovat ji prostřednictvím Nástroje EU pro oživení a odolnost, největšího nástroje unijního plánu obnovy Next Generation EU. Cílem pomoci jednotlivým státům je na jedné straně vyřešit negativní hospodářské a sociální dopady po covidu, na straně druhé podpořit probíhající transformaci společnosti v oblastech technologií a ekologie, které již probíhají.

„Česká ekonomika prošla kvůli pandemii COVID-19 obdobím recese. I proto jsme přijali možnost pozvat jihočeské podnikatele na seminář s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, aby se mohli dozvědět přímo od zástupců ministerstva, s čím jim Národní plán obnovy ČR může pomoci,“ řekl Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, a dodal, že tato podpora by měla být realizována z prostředků v rámci evropského Nástroje pro oživení a odolnost.

Přítomní podnikatelé se nejčastěji dotazovali na témata týkající se elektromobility, jaderné energie a využití vodíku, ale i zavedení eura v Česku či problematiky financování firem, které nedosáhly na podpůrné covidové programy.

Ministr Havlíček odpovídal i na otázky týkající se energetické soběstačnosti Česka či nedávno vypsané výzvy Modernizačního fondu. S jednatelem společnosti Campus Energy s.r.o Jiřím Borovkou diskutoval nad jejími pravidly. „Chybí mi vize státu, co dále se stávajícími fotovoltaickými elektrárnami, které nyní nemají nárok na investiční dotaci z tohoto fondu, a po roce 2030 skončí jejich provozní podpora“, kritizoval Borovka. „Berte to jako podnět pro Ministerstvo průmyslu a obchodu, byla by škoda opomenout stávající výrobny a neumožnit jim investiční podporu na ukládání energie do baterií nebo vodíku,“ navrhnul ministrovi Borovka. Ministr Havlíček podnět uznal a bude se jím zabývat. Diskutovalo se i nad plánovou podporou agrofotovoltaiky. Zde se aktéři shodli na správném záměru kombinace elektrárny se zemědělskou výrobou.

Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková také podnikatelům představila chystané kroky a aktuální stav Národního plánu obnovy, který má pomoct restartovat a modernizovat naši ekonomiku prostřednictvím alokovaných 190 mld. Kč rozdělených do šesti pilířů: Digitální transformace, Fyzické infrastruktury a zelené tranzice, Vzdělávání a trhu práce, Regulace a podpory podnikání v reakci na COVID-19, Výzkumu, vývoje a inovací a Zdraví a odolnosti obyvatel.

Na přípravě plánu spolupracuje Ministerstvo průmyslu a obchodu s asociacemi, svazy a komorami. Více informací naleznete na webu a  obrátit se můžete také na pracovníky Jihočeské hospodářské komory, nebo sledovat web Jhk.cz, kde budeme o Národním plánu obnovy průběžně zveřejňovat aktuální informace.

 

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...