Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny7. 9. 2021 11:21

Velvet Innovation – v Brně se chystá konference o inovacích s mezinárodní účastí

Ve čtvrtek 9. září se v brněnském hotelu Passage uskuteční vůbec první ročník mezinárodně obsazené konference Velvet Innovation, za kterou stojí inovační agentura JIC. Tématem je udržitelnost a podnikatelský potenciál, který s sebou tento trend přináší. Diskutovat o něm budou osobnosti z českých i mezinárodních firem a korporací, výzkumu nebo veřejné sféry. Mezi hosty bude například Peter Dröll, jeden z nejvýše postavených úředníků pro inovace a výzkum ve strukturách EU, bývalá místostarostka Vídně Maria Vassilakou, která stojí za proměnou Vídně ve smart metropoli, nebo bývalý viceguvernér ČNB a současný europoslanec Luděk Niedermayer.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„S myšlenkou na organizaci podobné akce přišly samy technologické firmy z regionu. V regionu se toho v oblasti inovací v posledních letech děje poměrně hodně a ve firmách přirozeně vznikla snaha potkat se, nebo lépe řečeno potkávat se, na společné platformě,“ vysvětluje ředitel pro strategii David Uhlíř z inovační agentury JIC. Podle jeho slov má konference za cíl zviditelnit to, co se v ekosystému děje, propojovat lidi napříč sektory a inspirovat je. „Shodli jsme se, že k nám potřebujeme dostat zajímavé hosty, kteří sledují globální trendy a přináší vnější pohled na to, co se v oblasti inovací děje i u nás v regionu. I proto je celá konference mezinárodní, a tedy i v angličtině,“ doplňuje David Uhlíř.

Akce je určena pro přibližně tři stovky osobností, které mají vliv na rozvoj inovačního podnikání zejména v regionu jižní Moravy. „Konference je jednou z letošních nejdůležitějších událostí v kraji. Setká se tu firemní inovační sféra, veřejné instituce, univerzity z celé republiky i špičkoví hosté ze zahraničí. Cílem je zmapovat nové výzvy, které dnešní doba přináší pro inovátory, diskutovat o nich, hledat a přemýšlet, jak dál. Je retrospektivou právě končící periody a startem do období nového,“ říká radní pro vědu, výzkum, inovace a informační technologie Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka. Jeho slova potvrzuje i náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný: „V podpoře inovací patříme ke špičce střední Evropy. Pro místní prostředí je typická spolupráce a vzájemná důvěra mezi firmami. To je opravdu vzácné aktivum, o které musíme pečovat a rozvíjet ho.“

První ročník se bude tematicky věnovat různým aspektům udržitelnosti. „Dílčí témata jsme dávali dohromady v partnerství s firmami. Ty mají většinou své vlastní technologické a inovační roadmapy, které mají mnoho společného,“ popisuje dramaturgii akce David Uhlíř. Prvním tématem jsou trendy v udržitelné mobilitě, která se dotýká drtivé většiny firem ať už v podobě mobility zaměstnanců nebo logistiky zboží. Druhá oblast se bude věnovat tomu, jak propsat udržitelnost do každodenní firemní praxe. V souvislosti s přítomností špičkových high-tech firem organizátoři zařadili jako další téma právě high-tech jako cestu k hledání udržitelných řešení. „A nakonec jsme zvolili obecnější téma – socioekonomické a trochu i politické – o tom, co vlastně Green Deal znamená pro byznys – jestli je to brzda nebo příležitost a jak se na tom všem odráží pandemie COVIDu,“ upřesňuje strukturu programu David Uhlíř.

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...