Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny18. 9. 2021 08:00

Bankovní identita spouští revoluční službu

Podpis jako akcelerátor ekonomiky?

Téměř polovina uživatelů opouští online žádost před jejím dokončením, přičemž jedním z nejčastějších důvodů je množství požadovaných dat a zdlouhavost procesu. Změnu by měla přinést nová forma digitálního podpisu. Uzavírání smluv po internetu má být díky němu tak jednoduché, že se značně zvýší pravděpodobnost, že zákazník svou objednávku úspěšně dokončí. Firmám tak vzrostou zisky a ubyde papírování. Alespoň to slibuje společnost Bankovní identita.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Digitalizace Česka se bez nového digitálního podpisu neobejde, zvláště v době covidu, říkají v audiorozhovoru Marek Růžička a Jan Blažek ze společnosti Bankovní identita.

„V tuto chvíli v České republice všeobecně používaná forma digitálního podpisu chybí. To, co se dnes používá, je způsob ‚prostého podpisu‘, kdy dokumenty podepisujete zadáním kódu doručeného na mobilní telefon. Jenže druhá strana nemá jistotu, kdo skutečně dokument podepsal,“ vysvětluje Jan Blažek, předseda představenstva společnosti Bankovní identita. Proto přichází se službou BankID SIGN. A výkonný ředitel společnosti Marek Růžička nepochybuje, že se vedle už relativně běžně užívané bankovní identity jedná o další revoluční krok, který výrazně přispěje k celkové digitalizaci Česka. „Náš zaručený podpis bude uživatel moci využívat v naprosté většině případů, kdy se podepisuje. Podpis smlouvy pomocí SIGN zabere jen několik vteřin,“ říká Růžička.

Podle představitelů společnosti nová forma digitálního podpisu ověří klienta prostřednictvím bankovní identity, což je jednoznačná identifikace. Navíc klient nepotřebuje žádný kvalifikovaný certifikát. Z pohledu zákazníka se bude jednat o podobný proces jako potvrzování plateb v elektronickém bankovnictví.Přijdete na portál firmy, kde si chcete zřídit službu, vyplníte o sobě údaje, firma vám nabídne smlouvu, zobrazí vám ji v PDF, kliknete na možnost ‚podepsat pomocí BankID SIGN‘, vyberete si banku, prostřednictvím které chcete podepsat, provedete ztotožnění – tedy řeknete, kdo jste – a v dalším kroku vám znovu zobrazíme to PDFko a požádáme vás, abyste v telefonu potvrdili, že souhlasíte s tím, že tento dokument chcete podepsat. Vy to potvrdíte, my do dokumentu přidáme váš digitální podpis a je to hotové,“ podrobně popisuje Blažek. Výhoda je, že o zřízení digitálního podpisu nikdo nemusí speciálně žádat. Automaticky ho má každý, kdo má bankovní identitu.

Služby si nejen prohlížet, ale i objednat

Na konci září by se měl spustit pilotní program s jednou bankou, další banky by se měly přidat během října. Pokud vše dobře půjde, plně funkční by služba měla být koncem října. Naší ambicí je digitalizovat Česko a rozhýbat ekonomický růst. Skrze digitální podpis pomáháme firmám a jejich zákazníkům dokončit platné obchodní transakce. Tedy ne jen surfovat po internetu, ale zároveň i projevit akt vůle a tuto transakci závazně dokončit,“ doplňuje Růžička.

Společnost bankovní identita uvádí, že 40 % uživatelů opouští on-line žádost před jejím ukončením, třetina potenciálních zákazníků odchází kvůli časové náročnosti, další třetina potenciálních zákazníků odchází kvůli množství dat, která má poskytnout, a o 50 % se prý zvyšuje procento dokončených nákupů v on-line prostředí, když je žádost jednoduchá a rychlá.

Registrace dronů a hlídání dětí

Bankovní identitu můžou čeští občané využívat od začátku letošního roku, a to jak pro jednání se státními úřady, tak se soukromými firmami. Právě na propojení soukromého sektoru s bankami a jejich klienty se společnost Bankovní identita zaměřuje. Pokud bankovní identitu chce využívat například energetická firma, má dvě možnosti. Buď si obejde všechny banky a s každou z nich sepíše smlouvu a dohodne si cenové podmínky, nebo kontaktuje naši společnost. My už jsme ty banky obešli a všechny jejich bankovní identity agregujeme do služeb BankID. Takže pro našeho zákazníka, kterým je třeba ta energetická společnost, jsme jednotným rozhraním do prostředí všech bank,“ vysvětluje znovu Marek Růžička.

Společnost Bankovní identita zprostředkovala bezpečné přihlašování k firemním službám přes bankovní identitu už více než 30 firmám a desítky dalších službu připravují. Najdeme mezi nimi poskytovatele pojištění, hypoték, energií, sázek apod. Blažka i Růžičku ale příjemně překvapilo, že bankovní identita se začala využívat i k registraci dronů a setkat se s ní můžeme i v úklidových službách i službách na hlídání dětí. To je krása toho produktu, že je celá řada využití, která nás zezačátku vůbec nenapadla. Ale když se nad tím zamyslíte, určitě budete rádi, když budete vědět, kdo k vám přijde do bytu nebo kdo vám pohlídá vaše děti,“ uzavírá Růžička.

Jednou z dalších služeb, které se v rámci bankovní identity připravují, je i udržování aktuálních údajů o klientovi. Firmy a instituce se tak například automaticky dozví o tom, že zákazník změnil trvalé bydliště nebo má nový občanský průkaz. Poskytování této služby ale bude podmíněno tím, že s ní bude zákazník souhlasit.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...