Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny4. 10. 2021 14:32

Program pro začínající startupy nabízí až 1,5 milionu eur

Po úspěších z minulých let, kdy startupovým akcelerátorem Nation 1 prošly startupy Snuggs, Disivo nebo třeba Advanto, spouští tento investiční fond další akcelerační kolo Batch 2022. Do něj se mohou hlásit začínající agilní startupy s globálními ambicemi. Na základě prezentace před porotou pak mohou dosáhnout na počáteční investici 80 000 až 200 000 eur a plnou podporu zkušených mentorů po celý tříměsíční průběh kola.

Tomáš Gajdošík autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Získané know-how z oblasti marketingu, financí, PR a leadershipu může startup využít jako podpůrné bloky pro udržitelnost svého projektu a následně se ucházet o následnou investici 1,5 milionu eur (přes 38 milionů korun) v nejužším výběru účastníků. Přihlášky se uzavírají 6. 1. 2022.

Obhájit svou vizi a za pár měsíců odcházet s funkčním startupem, který může dobýt svět. Doslova toto mohou zažít účastníci v pořadí již třetího investičního akceleračního kola od českého kapitálového fondu Nation 1. Ten se soustředí na startupy s globálními ambicemi v takzvané pre-seed a seed fázi, tedy v době, kdy startup vytváří první prototypy, prosazuje obchodní model a vytváří základy pro další fungování. V rámci akcelerátoru Batch 2022 od Nation 1 mohou startupy získat kompletní poradenství v nejranější fázi a tím vystavět odolnější a ekonomicky udržitelnější produkty i byznys modely. Kromě cenného know-how je čeká možnost dosáhnout na investici až 200 000 eur.

Do projektu je možné podat přihlášku skrze webový portál do 6. 1. 2022 a samotné kolo odstartuje 28. 2. 2022 s omezenou kapacitou 8 účastníků. Takzvaný demoday, tedy den, kdy mohou zakladatelé svou vizi obhájit a představit se před dalšími investory, se koná 6. 6. 2022.

„Nation 1 je pro nás rozhodně investorem s přidanou hodnotou. Celý investiční tým je složený ze zkušených lidí, kteří rozumí startupovému prostředí a mají rozsáhlou síť kontaktů, o niž se s námi vždy rádi podělí. Často nás i proaktivně spojí s někým, kdo by mohl být dobrým obchodním partnerem, klientem nebo potenciálním investorem. Stejně tak když požádáme o intro, Nation 1 nás vždy rychle představí,“ říká ke své účasti v akcelerátoru Martin Fortelný, zakladatel Advanta.

Nation 1

Investor, akcelerátor i sehraný tým profesionálů, kteří nejdou pro dobrou radu daleko: to je Nation 1, venture kapitálový fond se zaměřením na preseedová a seedová kola investic do startupů. Za jeho vznikem stojí čtveřice Marek Moravec, Jaroslav Trojan, Petra W. Končelíková a Martin Bodocký, kteří do fondu dohromady vložili 1 milion eur a prostřednictvím financování i sdílení mnohaletých zkušeností podávají pomocnou ruku startupům v raných fázích vývoje. Pro startupy s globální vizí má fond v seedových fázích připravené částky až 1,5 milionu eur. V následujících deseti letech plánuje Nation 1 investovat 35 milionů eur do zhruba 40 firem na území Česka a pomoci jim tak s mezinárodní expanzí.

Mentoři a partnerství především

V konkurečním startupovém prostředí často pouhý kapitál nestačí, a proto má akcelerátor za úkol zejména propojit zakladatele s širokou sítí strategických partnerů a expertů, kteří do projektů sami intenzivně vstupují v roli poradce. Startup si pak odnáší balíček plný intenzivního mentoringu a neocenitelných různorodých pohledů do začátku. Mezi matadory, kteří letošní akceleračním kolem provedou, patří například Samuel Huba (Shoptet), Martin Rozhoň (Vivantis, Econea, Hedepy), Silke Horáková (Albatros Media), Margareta Křížová (Newton Business Accelerator) či Ondřej Krátký (Liftago).

„V uplynulých dvou letech akcelerátoru jsme měli možnost nastartovat a mentorovat 21 startupů, z nich jsme nakonec zainvestovali 12 nápadů. Do těch jsme v průměru investovali 217 tisíc eur (víc než 5,5 milionu korun). Celkem jsme tak uvolnili do začínajících startupů více než 2,6 milionu eur. V Česku je však daleko více dobrých nápadů a cílevědomých zakladatelů, kterým rádi poskytneme nejen finanční podporu a počáteční kapitál pro splnění jejich vize,“ komentuje Petra W. Končelíková, managing partner Nation 1.

Články autora Tomáš Gajdošík

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....