Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny6. 10. 2021 12:28

Chytrá technologie bude kontrolovat kvalitu vzduchu v pražských školách

Pražská městská společnost Operátor ICT a technologická společnost Sigfox spustily projekt Zdravá třída. Jeho cílem je zlepšení kvality ovzduší ve školách. V jeho první fázi byl do každé třídy gymnázia Na Vítězné pláni instalován inteligentní senzor, který hlídá hladinu CO2 a s předstihem rozpozná moment, kdy v učebně dochází k překročení hraničních limitů a je třeba ji vyvětrat. Chytré zařízení chrání nejen zdraví studentů, ale zároveň umožňuje škole snižovat spotřebu energie. Po otestování provozu v nuselském gymnáziu zváží město rozšířit technologii do všech škol v Praze.

Marek Němčík autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Vysoká koncentrace CO2 uvnitř místnosti vede k únavě, ztrátě soustředění, bolesti hlavy nebo k nevolnosti. Ve školních třídách a učebnách k této situaci dochází velmi často, protože je zde na malé ploše koncentrováno velké množství osob. Měření Sigfoxu ukázala, že v průběhu jedné vyučovací hodiny může množství CO2 vstoupat až o násobky bezpečných hodnot. „Studie Světové zdravotnické organizace (WHO) z letošního dubna prokázala, že takto vysoké hodnoty výrazně zvyšují riziko šíření Covid-19 a dalších virů. Také předtím dokáže naše technologie studenty i učitele ochránit“, vysvětluje Jan Soukal, generální ředitel Sigfox Česká republika.

Chytrý IoT senzor od Sigfoxu dá vědět, kdy přesně je nutné místnost vyvětrat. Zařízení průběžně monitoruje teplotu a relativní vlhkost v místnosti a pomocí algoritmu vypočítá index kvality vnitřního ovzduší. Funguje na principu semaforu. Zelená barva značí bezpečné hodnoty CO2, oranžová upozorňuje na hraniční hodnoty a červená barva hlásí nežádoucí koncentraci plynu a nutnost vyvětrání.

Všechna data, která chytrá čidla posbírají, jsou následně přenášena do cloudové platformy a na monitoru počítače nebo telefonu uživatele zobrazena prostřednictvím aplikace ve formě přehledných grafů a tabulek. Škola tak může sledovat vývoj kvality vzduchu v čase a přizpůsobovat jí svá provozní opatření. Zároveň dostává do ruky nástroj pro dosažení energetických úspor, když v zimních měsících nemusí větrat zbytečně, pokud je kvalita vzduchu v pořádku.

Gymnázium Na Vítězné pláni sídlí ve čtyřpodlažní budově s celkovou kapacitou 730 žáků. Průměrný počet žáků na třídu je přibližně 30 žáků. Chytrá čidla jsou instalována nejen ve všech klasických třídách, ale také v laboratořích, odborných učebnách nebo tělocvičně. „Cílem projektu je otestovat technologii, která skvěle zapadá do našeho konceptu chytré Prahy, v ostrém provozu gymnázia a po vyhodnocení zvážit plošné nasazení do dalších školských budov v metropoli“, vysvětluje Michal Fišer, předseda představenstva Operátora ICT.

Globální IOT síť francouzské technologické společnosti Sigfox funguje v 73 zemích světa. Je postavena na vlastní autonomní infrastruktuře tvořené miliony chytrých zařízení. Běží na ni stovky aplikací umožňující realizaci konkrétních technologických řešení v energetice, logistice, zdravotnictví nebo zemědělství. Síť je v jednotlivých zemích budována vždy prostřednictvím místního exkluzivního operátora podle jednotných celosvětových pravidel. V Česku na ní své služby provozují Skupina ČEZ, pojišťovna Direct, Plzeňský Prazdroj, Veolia, Innogy nebo Plzeňský kraj.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Pohled z praxe
Lasvit oceněn na milánském designweeku

V soutěži, v níž se představilo více než...

Výstava představila také nový koncept designu osvětlení Bois...

Vítězství komentuje zakladatel Lasvitu Leon Jakimič: Nejlepší výstava...

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...