Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny6. 10. 2021 12:19

Problémy s parkováním vyřeší český automatický parkovací systém

Ušetřit prostor, čas, peníze, ale také pomoci životnímu prostředí. To vše přinese nový automatický parkovací systém vyvíjený na Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě (VŠB) ve spolupráci s firmou Koma Industry s.r.o. Systém v podobě samoobslužného parkovacího domu bude možné variabilně rozšiřovat nebo zmenšovat podle aktuální potřeby. V neposlední řadě přispěje k řešení problémů s nedostatkem parkovacích míst v českých městech a obcích.

Veronika Dostálová autor

Technologická agentura ČR

Foto: Shutterstock.com Předobrazem českého systému byl možná i ten z Manhattanu Foto: Shutterstock.com

Vyvíjený moderní parkovací systém vzniká v souladu s konceptem Průmyslu 4.0. Pomocí autonomně pracujících manipulačních vozíků a systému výtahů bude parkovat nosné palety s automobily. Automatický parkovací systém bude vybavený hybridním napájením s využitím obnovitelných zdrojů energie a akumulací, včetně systému pro nabíjení elektromobilů. Konstrukce budovy bude navržena tak, aby umožňovala eliminaci prachových částic a částečné hospodaření s dešťovou vodou. Výsledkem projektu budou dílčí technologické celky parkovacího systému ve formě manipulačních vozíků, hlavního systému řízení pohybu vozíků v patře i mezi patry a návrh stavební části komplexu. Funkčnost již výzkumníci otestovali na modelu v měřítku cca 1:18, u kterého řešili například minimalizaci operačních časů pro vyparkování vozidel.

V současné době je parkování vozidel velkým problémem řady měst. Roste poptávka po uskutečnění projektů v rámci konceptu Smart City. Tento projekt je v souladu s konceptem a umožňuje zvýšení koncentrace automobilů, a to včetně elektromobilů, na minimální ploše,“ zdůraznil Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury České republiky, která projekt podpořila částkou přesahující 9,3 milionu korun z Programu EPSILON. „Dalším přínosem je využití obnovitelných zdrojů energie a akumulace elektrické energie pro zajištění napájení automatického parkovacího systému, včetně možnosti nabíjení elektromobilů,“ dodal.

Jak tedy bude takový parkovací systém fungovat? Z pohledu řidiče půjde o standardní postup. „Na vstupní bráně s informacemi o obsazenosti se řidič identifikuje parkovací kartou. V případě volného místa bude otevřen vstupní odbavovací prostor a po korektním najetí na paletu a zabezpečení vozidla potvrdí kartou zaparkování. Po návratu k parkovacímu domu opět kartou spustí proces vyparkování, které z pohledu parkovacího domu končí navezením automobilu na paletě do odbavovacího prostoru a jeho následným opuštěním,“ vysvětlil Lukáš Prokop z VŠB. Vozidla budou samozřejmě vždy připravena ve směru jízdy. „V rámci projektu máme ale další nápady, které by měly zásadně urychlit celý proces, související s využitím mobilních informačních technologií. Například přiblížení času vyparkování a tím pádem předchystání vozidla či architektonické uspořádání domu s možností oznámení, na kterém odbavovacím prostoru bude auto přichystáno,“ dodal Lukáš Prokop.

Automatický parkovací systém je připraven jako architektonický návrh v několika verzích, modulech, které lze spojovat a vytvářet tak větší parkovací prostory s optimalizací parkovacích robotů. Dále je v přípravě software, který by na základě geometrie prostor navrhl optimální řešení se zapojením vyvíjené technologie. „Standardní navržená verze má pět podlaží, přičemž jedno je využito pro techniku a odbavovací prostory, ostatní pro parkování. Zároveň jedno patro má vyšší světlou výšku kvůli parkování SUV vozidel. Každé patro má k dispozici jak nabíjení pro robotická vozidla pro manipulaci s paletami, tak pro nabíjení elektromobilů,“ uvedl Lukáš Prokop.

Řidičům toto řešení přinese především možnost chráněného parkování v přelidněných aglomeracích. Na rychlost parkování a vyparkování se autoři projektu snaží nahlížet tak, aby byla srovnatelná s parkovacími domy s nájezdem. Propojení s informačními technologiemi umožňuje velmi dobře optimalizovat chod parkovacího domu z hlediska procesu parkování a vyparkování. Důležitou částí je i soběstačný provoz a zelené plochy, které vznikly současně s technickým řešením parkovacího domu. S tím souvisí i hospodaření s vodou a další.

„Předpokládáme, že by se v nejbližších pěti letech mohlo podařit postavit funkční domy, kde by se doladily problémy, které se při přípravě návrhu neprojeví,“ řekl Lukáš Prokop.

Články autora Veronika Dostálová

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Lasvit oceněn na milánském designweeku

V soutěži, v níž se představilo více než...

Výstava představila také nový koncept designu osvětlení Bois...

Vítězství komentuje zakladatel Lasvitu Leon Jakimič: Nejlepší výstava...

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...

Pohled z praxe
HOLIDAY WORLD 2024 navštívilo přes 26 tisíc milovníků cestování

Expozice 302 vystavovatelů z 24 zemí světa, na hrubé...

Veletrh HOLIDAY WORLD & REGION WORLD tradičně věnuje...

Návštěvníci z řad široké veřejnosti vyhrávali v rámci HOLIDAY WORLD...

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD se konal v...