Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny12. 10. 2021 15:31

Tři čtvrtě milionu robotů

Nedávným oznámením 750 000 dodaných robotů potvrdila společnost FANUC své postavení světové jedničky v oblasti průmyslové automatizace. O tento milník se s námi podělil generální ředitel české pobočky Petr Duchoslav a marketingový ředitel Daniel Havlíček.

Josef Vališka autor

Foto: Petr Kostolník / FANUC Jednatel českého zastoupení FANUC Petr Duchoslav (vlevo) a marketingový ředitel Daniel Havlíček (vpravo). Foto: Petr Kostolník / FANUC

Tři čtvrtě milionu vyrobených robotů je impozantní číslo. Co stojí za tímto úspěchem?

Duchoslav: Podle mého názoru hlavně koncept zakladatele firmy pana Inaby. Byl velkým vizionářem a měl jasno, kam chce směřovat, a jak toho dosáhnout pomocí technologií. I za cenu toho, že někdy může být firma vnímána téměř jako zpátečnická, protože nevyužívá všechny aktuálně nejnovější technologie. Jenže právě tento koncept pomohl odfiltrovat různé módní vlny, které se časem ukázaly jen jako „sezónní záležitosti“. Mezitím pokračoval vlastní vývoj, z něhož vzešla spolehlivá a vysoce funkční industriální řešení s vysokými parametry a důrazem na výkon, jednoduchost a bezpečnost.

Máme motto: „Reliable, predictable easy to repair“, tzn., že stroje musí být spolehlivé, předvídatelné a snadno opravitelné. Proto si FANUC vše zásadní designuje sám podle těchto kritérií. Nabízíme dokonce i doživotní podporu, tzn., že dokud bude náš stroj, robot či systém používán, bude mít zajištěn servis i náhradní díly. Je to obrovský a nákladný závazek, ale i unikátní konkurenční odlišnost.

Další z důležitých zásad je „sevice first“, což znamená nejen garantovat, aby zákazníkovi stroje či roboty perfektně fungovaly, ale mít dokonale zvládnuté a zajištěné i servisní zázemí a lokální podporu ještě než v určité lokalitě zahájíme obchodní aktivity. Mezi našimi pobočkami i v rámci Evropy aktivně spolupracujeme, takže když klient potřebuje, je zajištěno, že patřičný specialista dorazí v řádu hodin. Naší koncepcí je ale školit uživatele, aby byli soběstační a schopni se o dodaná zařízení postarat a naše specialisty volali jen v závažných případech.

Vše se snažíme maximálně zjednodušovat. Proto byly naše tři bývalé divize spojeny do jedné. Nedávno jsme představili nové HMI rozhraní, které je jednotné napříč všemi produktovými řadami, což usnadňuje ovládání, má stejný vzhled, menu apod. Tato provázanost je ostatně i téma letošní expozice firmy na veletrhu EMO Milano.

S jakými novinkami se na něj firma chystá?

Havlíček: Budou prezentovány nejmodernější modely řady Robomachines: vstřikolisy ROBOSHOT, vertikální frézovací centra ROBODRILL i elektroerozivní obráběcí systémy ROBOCUT. Důraz bude kladen na snadné propojení strojů FANUC a součinnost technologií. Svou sekci bude mít také zmíněný sjednocený One Fanuc, zastoupeny budou i roboty včetně již dříve představeného nového konceptu kobotů.

A co MSV v Brně?

Havlíček: Pokud bude, máme účast v plánu. Zájem lidí o fyzické setkávání po covidové pauze a zřejmě i určitém přesycení virtuálními akcemi je podle našich zkušeností znatelný. Pak bude i v Brně FANUC už sjednocen do jedné expozice v pavilonu P.

Firma hodně investovala do svého rozvoje, takže i české pobočka od letoška funguje po 11 letech v nové budově…

Duchoslav: Přesídlení nám otevřelo nové možnosti a příležitosti pro další rozvoj. Jsme tu schopní dělat testy pro zákazníky, pořádat větší akce, např. rozsáhlejší Open House a školit dostatečný počet lidí. Je tu velký prostor pro FANUC Akademii, kde je nyní možnost školit účastníky i na větší stroje, roboty různých typů. Prostor je navíc multifunkční. Díky tomu se k nám přesunulo i centrum pro Východní Evropu, a měli bychom se stát Centrem Excellence pro tento region.

Havlíček: Budova má větší přínos pro zákazníky a zároveň nabízí lepší podmínky i zázemí pro zaměstnance. Ale je tu i určitý symbolický prvek – tím, že firma investovala do vlastního sídla v ČR, potvrzuje své rozhodnutí zde pevně zakotvit.

Kolik instalovaných jednotek už má FANUC na svém kontě v ČR?

Havlíček: Tradičně se uvádí vždy komplexní globální údaj, aby se předcházelo riziku dezinterpretací, protože jde o neustále se měnící živá čísla, ale pro představu snad můžeme říci, že v naší databázi je registrováno více než deset tisíc (v řádu vyšších tisíců) instalovaných jednotek různých typů robotů i CNC strojů značky FANUC.

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Analýzy
Vědí, ale nepřipravují se

„Výsledky průzkumu nás překvapily. Odhalily, že připravenost na...

Ale právě v tom je ta šance. „ESG je...

A jak tedy průzkum zrealizovaný BDO Hungary dopadl? Naprostá...

„Důvodem je také více peněz na investice a také...

Ačkoli si firmy jsou vědomy potřeby udržitelného fungování,...

Expertní pohled
Pět největších trendů v oblasti SASE pro rok 2024

Vedle toho se IT bezpečnostní týmy musí vypořádat...

Mít produkty od více dodavatelů téměř vždy vede...

SASE umožňuje přijetí zero-trust technologie. Princip zero-trust spočívá...

„Integrovaná řešení SASE musí být vybavena umělou inteligencí...

Dá se očekávat, že SASE bude plně flexibilní...

Monitorování digitálních zkušeností (DEM) je dnes často považováno...