Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny14. 10. 2021 16:28

Hospodářská komora České republiky udělila Řád Vavřínu 2021

Nejvyšší podnikatelská ocenění byla udělena

Deset osobností z řad podnikatelů, manažerů, sportovců i vědeckého a uměleckého světa se v úterý 12. října stalo na slavnostním večeru v Hudebním divadle Karlín letošními laureáty nejvyššího podnikatelského vyznamenání. Za celoživotní dílo v oblasti kultury byla například oceněna herečka Iva Janžurová, za významné podnikatelské úspěchy zakladatel české sklářské a designérské společnosti LASVIT Leon Jakimič a za významné manažerské úspěchy Ilja Mazánek, obchodní ředitel české firmy Transcon Electronic Systems. S nimi pak dalších sedm osobností.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Aleš Funke Foto: Aleš Funke

Společenský večer se slavnostním předáváním Řádů Vavřínu se konal pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila, předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radka Vondráčka a vicepremiéra a současně ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka.

Řádem Vavřínu podnikatelé jednou ročně vyjadřují uznání a respekt významným osobnostem a podnikatelským subjektům za jejich práci. Řád Vavřínu zohledňuje manažerské úspěchy, celoživotní dílo, společenský dopad i mezinárodní přesah. Udělován je nejen podnikatelům, ale také osobnostem, které vytvářejí nadčasové hodnoty a reprezentují či významně podporují Českou republiku.

Řád Vavřínu 2021

Foto: HK ČR

Michal Dvořák – za výjimečné úspěchy v oblasti kultury

Český producent, skladatel, textař, autor filmové a scénické hudby, hráč na klávesové nástroje, zakládající člen kapely Lucie, také autor mezinárodně úspěšné 3D koncertní show Vivaldianno. Je spoluautorem série hudebních dokumentů pro Českou televizi Expedice Pandurango aneb cesta za bohem hudby a iniciátorem a ředitelem Mezinárodního festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady. Podílel se také na přípravě unikátní multimediální show iMucha, která navazuje na projekt Vivaldianno.

Foto: HK ČR

Leon Jakimič – za významné podnikatelské úspěchy

Český podnikatel a zakladatel sklářské a designérské společnosti LASVIT, jež se věnuje výrobě a instalaci designových svítidel, skleněných architektonických prvků a uměleckých předmětů ze skla. Svébytně tak rozvíjí dlouholetou tradici českého sklářství, k níž se aktivně hlásí. Cílem společnosti je doslova povznést každého člověka vytvářením dechberoucích a úchvatných prostorových a světelných zážitků. LASVIT se zaměřuje na zahraniční trhy a pobočky nalezneme v Evropě, Asii i USA.

Foto: HK ČR

Iva Janžurová – za celoživotní dílo v oblasti umění

Patří mezi nejslavnější české herečky – v televizi, filmu i na divadelních prknech ztvárnila stovky rolí. V roce 1963 absolvovala pražskou DAMU. Po ročním angažmá v libereckém divadle F. X. Šaldy se stala v roce 1964 přední členkou Divadla na Vinohradech, kde působila do poloviny 80. let. Od roku 1988 je členkou činohry Národního divadla. Za své herecké výkony získala řadu ocenění mimo jiné cenu Alfréda Radoka, cenu Thálie a je také dvojnásobnou držitelkou prestižního filmového ocenění Český lev.

Foto: HK ČR

Lukáš Krpálek – za výjimečné úspěchy v oblasti sportu

Český judista, dvojnásobný olympijský vítěz z let 2016 a 2021, mistr světa z let 2014 a 2019 a trojnásobný mistr Evropy mezi seniory. Unikátní je navíc to, že všechny tituly dokázal získat ve dvou různých váhových kategoriích, včetně té nejtěžší. V roce 2016 se stal vítězem ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky a v roce 2019 toto vítězství obhájil. Podle trenérů si v zápase dovede i při vypjatých situacích zachovat chladnou hlavu, soupeři dokáže vnutit své tempo boje a jen málo protivníků jej v tomto směru dokáže přemoci.

Foto: HK ČR

Ilja Mazánek – za významné manažerské úspěchy

Absolvent MSU Moskva, VŠE Praha i Stanfordské univerzity se při studiu zaměřil na zahraniční obchod a orientalistiku, konkrétně na arabštinu a perštinu. Po působení na Ministerstvu zahraničních věcí ČR v různých diplomatických pozicích nastoupil v roce 2005 do firmy Transcon Electronic Systems, kde dosud zastává pozici obchodního ředitele. Tato čistě česká firma je mezinárodním lídrem v oblasti výroby letištních technologií, ve svém oboru pokrývá zhruba 20 % světového trhu. Je jediným výrobcem světově unikátního konceptu modulárních letišť, jehož je Ilja Mazánek iniciátorem a propagátorem. Aktuálně uskutečňuje rekonstrukci pěti regionálních letišť na bázi svého konceptu v Senegalu. Jedná se o největší český projekt v subsaharské Africe za posledních více než padesát let.

Foto: HK ČR

Karel Němeček – za významné podnikatelské úspěchy

Architekt v roce 1991 založil maloobchodní síť, která se věnuje prodeji a podpoře polozapomenutých českých lidových řemesel. O pár let později pak rozšířil aktivity o vlastní vývoj, výrobu a prodej originální kosmetiky Manufaktura, inspirované českou přírodou a tradicí. Dnes provozuje síť cca 60 prodejen a dva e-shopy v Čechách a na Slovensku. Pro značku je typický důraz na poctivou kvalitu, místní výroba z lokálních surovin, respekt k přírodě a podpora charitativních projektů. Ve firmě panuje nadstandardní úroveň mezilidských pracovních vztahů a covidovou krizi překonala, aniž musela propustit jediného ze svých 300 zaměstnanců.

Foto: HK ČR

Marta Nováková – za významné podnikatelské úspěchy

V roce 1991 spoluzakládala společnost Sluno Corporation, aby se v roce 1998 stala jedinou akcionářkou a předsedkyní představenstva firmy U & SLUNO zabývající se poskytováním informačních technologií a poradenských služeb pro oblast obchodu, logistiky a distribuce. V roce 2016 získala titul Manažerka roku. Od května 2014 do června 2018 byla prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. V lednu 2016 se stala členkou představenstva Hospodářské komory ČR, kde od května roku 2017 zastávala funkci viceprezidentky až do roku 2018, kdy se stala ministryní průmyslu a obchodu. V čele rezortu stála do dubna 2019.

Foto: HK ČR

Mahulena Pertlová – za významné podnikatelské úspěchy

Je zakladatelkou a majitelkou rodinné oděvní firmy Kama. Po vystudování oboru speciální pedagogiky se živila jako logopedka. Na mateřské dovolené v roce 1989 začala plést čepice pro rodinu i známé, a protože se jí podařilo ještě téhož roku získat povolení na malý prodej, její profesní život nabral úplně jiný směr. Od založení firmy v roce 1992 pak s manželem vede ryze českou firmu, která se zaměřuje především na sportovní pletenou módu, krásnou na pohled a s důrazem na udržitelnost. Exportuje do 20 států světa.

Foto: HK ČR

Martin Tolar – za výjimečné úspěchy v oblasti vědy a výzkumu

Český neurolog se zabývá výzkumem neurodegenerativních onemocnění. Po studiu medicíny na Karlově univerzitě odjel do Spojených států amerických, kde získal titul Ph.D. v oblasti neurověd na University of Cincinnati. Následně pracoval jako neurolog v Bostonu a učil na Yaleově univerzitě. V dalších letech byl ředitelem několika farmaceutických a biotechnologických společností. V roce 2013 založil v Bostonu společnost Alzheon, které se podařilo identifikovat toxin, klíčový pro rozvoj Alzheimerovy nemoci. Nyní vyvíjí lék ALZ-801 na léčbu nemoci i její prevenci.

Držiteli Řádu Vavřínu jsou z předešlých let mimo jiné Lubomír Kovařík z České zbrojovky, vědec Vladimír Mařík, lékař Bohdan Pomahač, automobilový závodník Karel Loprais, zpěvačka Lucie Bílá, bývalá reprezentantka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská, hokejista Jaromír Jágr nebo moderátor Václav Moravec. In memoriam ocenění obdrželi také Václav Havel a česko-americký podnikatel Paul Rausnitz z Meopty.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...