Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny26. 10. 2021 20:19

Odborníci v Česku volají po zavedení Nutri-Score

Nově zřízená Pro Nutri-Score platforma se dnes představila české veřejnosti. Toto neformální sdružení podporuje zavedení zjednodušeného zdravotně-výživového označování na přední straně obalů potravin a nápojů na základě systému Nutri-Score. Platformu zatím tvoří 13 institucí včetně České obezitologické společnosti ČLS JEP, Lékařské fakulty Ostravské univerzity, velkých potravinářských firem a obchodníků. Podporují ji rovněž další přední tuzemští lékaři a odborníci na výživu. Česko tak i v této oblasti následuje trend dalších zemí Evropské unie.

Miroslav Dinga autor

Foto: Nutri-Score Foto: Nutri-Score

Členy a podporovatele platformy spojuje přesvědčení, že využití Nutri-Score může pozitivně přispět k lepší a rychlejší orientaci při nákupu a porovnávání potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty. Zájem spotřebitelů o složení potravin a větší informovanost o výživové kvalitě by pak mohly napomoci ke zlepšení zdravotního stavu konzumentů. „Zažíváme doslova epidemii obezity. Za posledních 20 let se podíl obézních mezi dospělými v Česku zvýšil na skoro 30 % dospělé populace. Právě změna jídelníčku spolu s pohybem představují možnost, jak efektivně předcházet nejen obezitě, ale i kardiovaskulárním onemocněním, rakovině a dalším zdravotním neduhům,“ upozorňuje primář MUDr. Petr Sucharda, CSc., z České obezitologické společnosti ČLS JEP a 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Česká obezitologická společnost se rozhodla podpořit zavedení systému Nutri-Score i v naší zemi, protože toto označování potravin bere v úvahu rovněž celkovou energii stravy a bude tak lidi motivovat měnit svůj jídelníček a lépe se orientovat při výběru potravin s ohledem na jejich složení a výživové hodnoty,“ doplnil P. Sucharda.

Myšlenku Nutri-Score veřejně podpořilo i Ministerstvo zdravotnictví ČR, stejně jako jednotliví obchodníci. „Obchodní řetězce investují ročně stovky milionů korun do projektů podporujících zdraví jejich zákazníků. Jde o úpravy složení výrobků privátních značek, snižování objemu pesticidů u dodavatelů zeleniny a ovoce, zvyšování objemu bioproduktů, omezování plýtvání potravinami či snižování objemu odpadů. To, že si zákazník možné zdravotní problémy způsobené nevhodným stravováním uvědomuje, nestačí. Potřebuje motivaci ke změně a jednoduchou orientaci v nutričním značení výrobků. Nutri-Score je přehledný, na první pohled pochopitelný systém. Jsme připraveni ho podporovat finančně i marketingově a produkty takto označené nejen zařazovat do prodeje, ale i aktivně zákazníkům vysvětlovat, jak využít nutriční značení ke zlepšení svého jídelníčku. Velkou výhodou Nutri-Score je jeho jednoduchost a srozumitelnost a nevidím k němu alternativu,“ vysvětluje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.

Foto: Nutri-Score Foto: Nutri-Score

O Nutri-Score projevují zájem i čeští spotřebitelé. Aktuální průzkum, který letos na přelomu července a srpna provedla Česká zemědělská univerzita spolu s agenturou Median, dokládá, že více než tři čtvrtiny tuzemských spotřebitelů považují Nutri-Score za srozumitelné a dobře viditelné značení, podle něhož by se řídili při nákupu potravin. „Zavedení jednoho zjednodušeného označování nutričního složení potravin v rámci celé EU by podle našeho průzkumu uvítalo 77 % respondentů,“ říká prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D., z Katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky České zemědělské univerzity v Praze.

Nové webové stránky platformy www.nutriscorecesko.cz začínají nyní sloužit k edukaci široké veřejnosti i informování odborníků a zájemců o toto téma. Právě vzdělávání a férová sdělení týkající se různých aspektů tohoto označování, včetně uvádění některých zavádějících nepřesností na pravou míru, bude jedním z pilířů aktivit nově ustavené platformy.

To, že Nutri-Score má širší využití, dokládá projekt „Máme to na talíři a není nám to jedno“, který toto nutriční schéma aplikuje při tvorbě receptů pro školní stravování. „Nutri-Score se nám velmi osvědčilo. Je to relativně jednoduchý a ucelený systém, který umožňuje velmi dobře měnit stravu k lepšímu, například nahrazením jedné suroviny tou nutričně cennější,“ konstatuje Mgr. Alexandra Košťálová z Českého gastronomického institutu a Státního zdravotního ústavu.

Systém Nutri-Score v současnosti oficiálně podporuje většina členských států EU. Je pravděpodobné, že se toto označování postupně rozšíří v celé EU. V současnosti se používá v Německu, Nizozemsku, ve Francii, v Belgii, Lucembursku, ve Španělsku, Švýcarsku, v Portugalsku a dalších státech. Nutri-Score doporučuje i Světová zdravotnická organizace a Evropská organizace spotřebitelů.

Také v Česku se již spotřebitelé mohou v regálech obchodů setkat se stále rostoucím počtem potravin označených Nutri-Score. „Tento systém je podle nás nejlepší dostupný průsečík přehlednosti a srozumitelnosti pro spotřebitele spolu s kvalitou systému výživových parametrů, podle nichž se vypočítává. Skoro všechny novinky, které uvádíme na trh, jsou již Nutri-Score označeny. Do konce letošního roku budeme mít takto označenou celou třetinu našeho mléčného a rostlinného sortimentu a zbytek bude rychle následovat. Chceme totiž být maximálně transparentní,“ vysvětluje Petr Kopáček, Public Affairs Manager ve společnosti Danone.

„Nutri-Score umožňuje rychlé a jednoduché porovnání nutričního složení potravin a nápojů a tím pomáhá spotřebitelům v jejich konzumaci vyváženě, zdravě a chutně. Postupně ho zavádíme napříč výrobkovými kategoriemi a budou jím označeny i naše lokální výrobky včetně cukrovinek,“ říká Vratislav Janda, ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé Česko a Slovensko.

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...