Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny20. 11. 2021 07:01

Čeští vědci pomáhají vyřešit vážný problém, který trápí Jižní Ameriku

Flashka, co odhalí masové podvodníky

Vypadá to jako miniaturní karta s USB konektorem. Akorát že neslouží k přenosu souborů, ale odhalí podvodníky s masem. Problém je to hlavně v Brazílii, kde nepoctiví obchodníci do drahého hovězího masa často přimíchávají levnější maso vepřové. Přičemž tuto přísadu utají. Podvod zatím prozrazují složité, zdlouhavé a hlavně nákladné PCR testy. Vynález českých vědců z Olomouce ale pančované hovězí maso prokáže v řádu minut.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com 100% hovězí? Nežádoucí příměsi odhalí rychlý senzor českých vědců Foto: Shutterstock.com

Jak odhalení pančovaného hovězího masa probíhá, představí naše zvuková reportáž.

„Tato růžová tekutina je rozmixované hovězí maso ve vodě,“ drobnou lahvičku mi ukazuje výzkumník David Panáček. Přišel jsem za ním do laboratoře v Českém institutu výzkumu a pokročilých technologií CATRIN při Univerzitě Palackého v Olomouci. Právě tady vynález – alespoň ze značné části – vznikl a mě zajímá, jak odhalení pančovaného masa probíhá. Vědec masový roztok nabere do pipety a jednu kapku kápne na malý štítek, který je zapojený jako flashka do malé krabičky připojené k počítači. David Panáček něco vyťuká na klávesnici a během chvilky se vykreslí graf. „To maso je pančované,“ vyčte z něj. Uběhlo jen pár minut a je hotovo.

Nevím, jaký potenciál má náš vynález v Evropě, ale rozhodně má velký potenciál v Brazílii. Ta je jedním z největších producentů hovězího masa, jsou to tisíce tun ročně. Každé pančování vepřovým masem znamená snížení ceny masa, a tím pádem výdělek pro lidi, kteří to maso pančují,“ vysvětluje Panáček. Zajímá mě, jestli pančované maso odhalil i u nás. S úlevou mi odpoví, že zatím ne. O problematice se prý dozvěděl, když byl na stáži ve Španělsku. Tam potkal kolegu z Brazílie, který se právě snažil o zjednodušení toho, jak pančované maso odhalit. Začal spolupracovat s Panáčkem – a tak se zrodila metoda elektrochemického biosenzoru.

Foto: Daniel Mrázek David Panáček při testování Foto: Daniel Mrázek

Rozpozná maso, vyčistí vodu, získá vzácné kovy

Vývoj metody oceňuje i vedoucí CATRIN-RCPTM Michal Otyepka: „Cena hovězího masa je vysoká a lze očekávat, že dále poroste. To může svádět k přidávání levnějšího vepřového masa do různých produktů.“ Problémem je to podle Otyepky zejména tam, kde hovězí maso nesmí obsahovat rezidua vepřového například z náboženských, kulturních, ale i zdravotních důvodů. „Odhalení takové příměsi bylo dosud složité a časově náročné, neboť vyžadovalo použití například PCR metody. Vědci se dlouho věnovali nalezení rychlého diagnostického nástroje, ale výsledky nebyly ani zdaleka uspokojivé. Chyběl vhodný materiál s potřebnými biosenzorickými vlastnostmi. Problém vyřešila až naše dvourozměrná grafenová kyselina, kterou jsme na našem pracovišti nedávno vyvinuli,“ pokračuje Otyepka.

Právě tato grafenová kyselina je základním stavebním kamenem senzorického štítku. Vědci ji speciálně připravili tak, aby dokázala poznat vepřové DNA. Pokud genetickou informaci prasat detekuje, změní svou vodivost.

Rozpoznávání kvality masa ale nemusí být jedinou aplikací grafenové kyseliny. Vědci testují i její využití při čištění vod od těžkých kovů, případně by se pomocí grafenové kyseliny mohly získávat vzácné kovy rozpuštěné ve vodě.

Foto: Daniel Mrázek Vše, co je k testu potřeba... Foto: Daniel Mrázek

Teď je třeba najít investory

Olomoucké pracoviště při vývoji metody na rozpoznání pančovaného masa spojilo síly s kolegy z Katalánského institutu nanověd a nanotechnologií v Barceloně pod vedením Arbena Merkoçiho, který patří k předním světovým odborníkům na biosenzory využívající nanomateriály. Zatímco vědci z CATRIN do společného projektu vnesli své bohaté zkušenosti s přípravou 2D materiálů odvozených od grafenu, španělští spolupracovníci zúročili své schopnosti najít pro biosenzory konkrétní aplikace.

Ačkoliv systém zatím dokáže odhalit jen hovězí maso s příměsí masa vepřového, David Panáček je přesvědčený, že by šel upravit i na rozpoznávání jiných druhů včetně rybích. Vědci mají za sebou úspěšnou publikaci v prestižním vědeckém časopise Biosensors and Bioelectronics. A podle Panáčka už začínají jednání s potenciálními investory v Brazílii. Doufá, že jednání budou úspěšná, protože dosavadní odhalování pančovaného masa pomocí PCR metody je nejen zdlouhavé, ale zejména velmi drahé. Naproti tomu náklady na testování pomocí senzoru s grafenovou kyselinou by se měly pohybovat v nižších desítkách českých korun.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...