Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny15. 12. 2021 08:40

ČEZ ESCO otevírá městům i firmám stále více možností, jak ušetřit na energiích

Tlak na ochranu klimatu a rostoucí ceny elektřiny vedou ke zvýšení poptávky ze soukromé i veřejné sféry po využívání obnovitelných zdrojů energií a různých možností, jak dosáhnout energetických úspor. Tento trend potvrzuje také společnost ČEZ ESCO, lídr v oblasti poskytování energeticky úsporných řešení. Stojí mimo jiné za největším EPC projektem v ČR za rok 2020 pro České vysoké učení technické v Praze v rozsahu 230 mil. Kč i za výstavbou největší střešní fotovoltaické elektrárny pro automobilku Škoda Auto. ČEZ ESCO poskytuje komplexní zákaznické služby od energetického auditu, přes návrh, zajištění financování i samotnou realizaci projektu a následný servis.

Darina Povrová autor

Foto: ČEZ ESCO Foto: ČEZ ESCO

Nejčastějšími zákazníky úsporných projektů se zárukou (EPC) projektů jsou města, kraje a jejich příspěvkové organizace. Jen loni realizované projekty dosáhly snížení nákladů na spotřebu elektřiny, tepla, plynu a vody o 248 mil. korun. Meziročně finanční úspora stoupla o 9 procent, což se rovná 25 mil. korun.

„Společnosti i obce sledují rostoucí ceny energií a hledají cesty, jak ušetřit. Zájem o projekty energetických úspor formou EPC díky tomu roste. Nespornou výhodou ČEZ ESCO je komplexnost poskytovaných služeb. Ke každému projektu přistupujeme individuálně a naší velkou předností je možnost spolupráce firem z našeho portfolia, které se specializují například na kogenerační jednotky, fotovoltaiku, osvětlení, nebo klimatizaci. Zákazník tak dostane na jednom místě návrh i řešení od jednoho poskytovatele,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Příkladem může být Státní opera v Praze. Jako jedna z prvních státních institucí začala s komplexním projektem energetických úspor již před několika lety, při své nedávné návštěvě ČR si jej se zájmem prohlédla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Projekt společnosti ENESA z holdingu ČEZ ESCO uspořil celkem 52 milionů korun a přes 17 500 tun emisí CO2 a 57 000 m3 vody. Základem modernizace byla nová kotelna i nové zdroje tepla a chladu, zpětné získávání tepla ze vzduchu, úsporné osvětlení nebo instalace spořičů vody.

Novinkou je možnost kombinovat EPC projekty s dotacemi od Ministerstva průmyslu. Příkladem je modernizace budov pražské Akademie výtvarných umění. Kombinací EPC úspor a využitím státních dotací dosáhla snížení provozních nákladů o 2,9 mil. korun. Zbytek investice ve výši 25 milionů korun pak škola splácí z budoucích úspor energie, jejichž výši má smluvně zaručenu 10 let poskytovatelem, kterým je rovněž společnost ENESA z ČEZ ESCO.

Roste zájem firem o využívání střech budov pro vybudování fotovoltaických elektráren. S cílem zpřístupnit fotovoltaiku pro menší podniky a obce či města, jejichž rozpočty jsou výrazně poznamenány pandemií, vznikl projekt ČEZ ESCO „Fotovoltaika za korunu“. Aktuálním příkladem takové spolupráce je fotovoltaická elektrárna pro obec Nemile v Olomouckém kraji. Solární panely pokrývající střechu budovy čističky vody a vyrobí každoročně kolem 19 MWh elektrické energie. Elektrárna se splatí během 15 let provozu. ČEZ ESCO ji bude do té doby provozovat a zajišťovat její údržbu, zatímco obec bude elektřinu vyrobenou solárními panely vykupovat za předem dohodnutou cenu, což přinese vesnici s necelými sedmi sty obyvatel další úspory. Ty budou znamenat stabilizaci cen za stočné nejen pro obyvatele Nemile, ale i sousední obce Jestřebí, která je na čistírnu odpadních vod také napojena. „Pro menší podniky a obce je forma výstavby fotovoltaiky bez investičních nákladů výhodná, protože jejich ceny elektřiny jsou relativně vysoké a fotovoltaická elektrárna dokáže poskytnout zajímavou úsporu. My celou investici navíc financujeme a elektrárnu provozujeme, takže zákazník se nemusí o nic starat,“ upřesňuje Kamil Čermák.

Velká solární elektrárna ČEZ již funguje v areálu jaderné elektrárny Dukovany na speciálně upravených střechách nových parkovacích stání. Zároveň nyní společnost ČEZ ESCO projektuje největší českou FVE elektrárnu za posledních 10 let, která vznikne na střechách ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi.

Články autora Darina Povrová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...