Úterý 16. dubna 2024
ikona hodiny21. 1. 2022 15:42

Burza škol je výhodou i pro nesmělé žáky

Druhý ročník Burzy škol on-line pořádané Jihočeskou hospodářskou komorou potvrdil přínos nejen pro vystavující střední školy, ale i uchazeče, kteří váhají o volbě středoškolského oboru. A to i ty, kteří se často bojí zeptat na podstatné informace, nebo se nemohli zúčastnit prezenčních burz. Žáci základních škol se nejvíce zajímali o podmínky přijímacího řízení, průřezově se také ptali na školu, její vybavení a učitelský sbor.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Online burzy škol Foto: Shutterstock.com

„Burza škol on-line je výborný nástroj nejen pro střední a základní školy, ale především pro zájemce a jejich rodiče, od kterých mám na on-line burzu kladné hodnocení. Řekl bych, že žáci základních škol nemají takový ostych ptát se a tímto získávat informace o střední škole,“ říká Pavel Zasadil, ředitel Střední odborné školy elektrotechnické, Centra odborné přípravy Hluboká nad Vltavou, a dále dodává: „Žáci mají více dotazů, než když jsou přímo na dni otevřených dveří ve škole. Přínos pro naši školu vnímám veliký. Předtím, než se k nám žáci přijedou podívat, již mají informace a povědomí o škole.“

To potvrzuje také Eva Divišová, ze Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu České Budějovice: „Burza škol on-line mimo jiné nabízí možnost získání informací i pro žáky nemocné, hendikepované, eventuelně i nesmělé, jelikož při on-line burze mohou komunikovat anonymně – občas si nezapínají kameru ani mikrofon, pouze spolu chatujeme,“ přibližuje Eva Divišová.

Na letošním 2. ročníku Burzy škol on-line žáky základních škol nejvíce zajímaly podmínky přijímacího řízení, průřezově se také ptali na školu, její vybavení a učitelský sbor. Objevily se i dotazy na další možnosti uplatnění po absolvování jednotlivých oborů vzdělávání, konkrétní předměty, možnost volby cizích jazyků a průběh praktické výuky. „Někteří žáci se zajímali i o specifické věci jako třeba, v jakém jazyce programuje náš IT obor, jaké certifikáty a zkoušky mohou během studia absolvovat, a hlavně, jaké je vybavení laboratoří a dílen odborného výcviku. Častým dotazem také bylo, jestli je možné navštívit školu i po dnech otevřených dveří,“ vyjmenovává Pavel Zasadil, který by se Burzy škol on-line opět rád zúčastnil i příští rok.

Během tří dní od 11. do 13. ledna tak mohli zájemci o studium spolu s rodiči zhlédnout zajímavé prezentace s fotografiemi a propagačními videi středních škol či využít individuálních on-line konzultací. „Nejprve jsem se účastníka zeptala, co by chtěl zhlédnout, eventuelně na co se mám zaměřit, a přizpůsobila jsem se jeho požadavkům. Motivující pro naši prezentaci byl také vstup zaměstnanců Jihočeské hospodářské komory. Celému týmu, který se podílel na organizaci Burzy škol on-line, patří poděkování,“ zmiňuje Eva Divišová.

Ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist hodnotí zájem o burzy z řad uchazečů: „Portál www.burzyskol.cz, kde on-line burza probíhala, navštívilo v průběhu konání na 4 840 unikátních uživatelů, celkově webové stránky za tři dny konání zaznamenaly více než 7 000 návštěv. To myslím potvrzuje smysluplnost těchto akcí.“ Na virtuální přehlídce se letos prezentovalo kolem tří desítek středních škol a učilišť z celého Jihočeského kraje. Největší zájem návštěvníků webu byl patrný z oblasti Českobudějovicka, Písecka, Strakonicka či Táborska.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Názory
Geopolitika opět v centru pozornosti

Trhy jinými slovy věří, že další eskalace do...

A právě podpora Ukrajiny ze strany Spojených států...

Pohled z praxe
O krok blíž k výrobě zelené ropy

Pokud by totiž výklad zákona o odpadech a...

V Green Future se nám podařilo jako prvním...

Abych ukázal absurditu, která u nás legislativně panovala,...

To samozřejmě není jediný zádrhel, na který jsme...

To Česko překvapivě staví do úplně jiného světla...

Dělat v současné době nějaké závěry, jak přetahování...

Expertní pohled
Pět největších trendů v oblasti SASE pro rok 2024

Vedle toho se IT bezpečnostní týmy musí vypořádat...

Mít produkty od více dodavatelů téměř vždy vede...

SASE umožňuje přijetí zero-trust technologie. Princip zero-trust spočívá...

„Integrovaná řešení SASE musí být vybavena umělou inteligencí...

Dá se očekávat, že SASE bude plně flexibilní...

Monitorování digitálních zkušeností (DEM) je dnes často považováno...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...