Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny9. 2. 2022 09:30

P3 – prostor pro prosperitu

Průmyslový development jako základ pro úspěch

Nedostatek zaměstnanců a chybějící zázemí jsou v řadě firem brzdou pro jejich další rozvoj. Pozornost by se proto měla zaměřit na průmyslový development. Dobře situovaný a důmyslně navržený průmyslový park totiž může být základnou pro úspěšný byznys.

Natálie Sedláčková autor

Foto: P3 Dokonalý logistický park jako základ úspěchu Foto: P3

Kdo chce dnes investovat do rozvoje svého podnikání a hledá kvalitativně lepší prostory, ten už si nejspíš všiml, že na trhu ubývá připravených projektů a nabídka větších ploch už není, co bývala. Povolovací procesy se navíc bez ohledu na novelu stavebního zákona prodlužují, což potenciální zájemce vrhá do nejistoty. Proto je dobré mít vedle sebe spolehlivého partnera, který k podnikání přistupuje zodpovědně. „Všechny budovy, které nabízíme formou výstavby na míru, již mají platné stavební povolení. To budoucím nájemcům šetří čas a dává jistotu, že termín stěhování bude dodržen,“ říká Aleš Zacha, šéf developmentu českého portfolia P3 Logistic Parks. Nájemci v P3 se do nového obvykle stěhují do půl roku po podpisu smlouvy.

Udržitelnost hraje roli už při výběru lokality

Nově postavené haly P3 už standardně splňují certifikaci BREEAM Excellent. Cesta k udržitelnosti ale začíná dřív – při výběru lokality. Základní podmínkou je samozřejmě skvělá dopravní dostupnost, neméně podstatným faktorem je i dostupnost pracovní síly. Skvělým příkladem je park v Lovosicích, kde P3 během pandemie spekulativně postavila 60 000 m2, jež se do šesti měsíců podařilo zcela zaplnit. Historicky prvním nájemcem parku byla společnost FM Česká, která odsud zajišťuje logistiku poboček oblíbeného hobby marketu. Původně si pronajala 30 000 m2 a po dostavbě haly expandovala na dvojnásobek. Kvalitu a znalosti zdejších lidí zase ocenila společnost Van Eupen, jež si pronajala jednu z nových budov, odkud vyřizuje reverzní logistiku a servis elektrických spotřebičů, chytrých telefonů, tabletů a notebooků předních světových značek. V P3 Lovosice, které jsou jen 40 minut od Prahy a 60 minut od Německa, jsou nyní k výstavbě připraveny další haly s platným stavebním povolením a s celkovou rozlohou téměř 28 000 m2. Další příležitosti pro logistické, ale i výrobní firmy nabízí P3 nedaleko Plzně. V již existujícím parku v Nýřanech, který přiléhá k dálnici na Norimberk, působí společnosti jako HP Pelzer nebo Emons. V nedalekém parku P3 Plzeň Myslinka, který právě vzniká, si lze v horizontu šesti měsíců vybrat libovolný prostor. „Nabídnout umíme 1 500 m2 stejně jako 30 000 m2. Pronajmout se dá i samostatná budova, kterou bude mít nájemce sám pro sebe,“ potvrzuje Aleš Zacha.

Citylogistika na ostravském brownfieldu

V souladu s aktuálními trendy městské logistiky připravuje P3 v širším centru Ostravy v sousedství Dolní oblasti Vítkovice novou obchodně-průmyslovou čtvrť P3 Ostrava Central. „Na ploše 44 hektarů se najde jak vhodné zázemí pro logistiku, tak výrobní haly s dobrým napojením na městskou veřejnou dopravu a hlavní silniční i železniční tahy. Také proto je zde velký potenciál pro retail a e-commerce. Menší budovy budou ideální pro vzorkovny, showroomy nebo provozovny s přímým kontaktem se zákazníkem, jako jsou servisy nebo výdejny,“ vysvětluje Aleš Zacha s tím, že v nabídce jsou jednotky od 1 500 m2 až po téměř 30 000 m2.

Synergie pro společný úspěch

Flexibilita, kterou P3 nabízí, je unikátní. Rozvržení hal umožňuje variabilní členění na menší jednotky, a to jak do šířky, tak i do hloubky. Umí tedy pružně reagovat na měnící se potřeby nájemců. Jako developer, vlastník, pronajímatel a správce průmyslových objektů může P3 svým klientům vyjít vstříc už při návrhu projektů chystaných budov. Nájemcům tím odpadají starosti s dodatečnými stavebními úpravami budov a mají jistotu, že nové prostory budou do posledního detailu odpovídat jejich potřebám. Firmám se v P3 parcích velmi daří a rostou. A tak asi nepřekvapí, že 70 % nové výstavby realizuje P3 právě pro stávající nájemce. P3 i její nájemci tak rostou společně.

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...