Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny19. 3. 2022 07:00

Unikátní „kontaktní čočky“ vyléčí děti z rakoviny

Zní to jako bulvární titulek, ale i přes určitou nepřesnost je pravdivý. Čeští vědci vyvíjí speciální implantát, který poslouží k léčbě retinoblastomu – očního nádoru u dětí. Implantáty svým tvarem připomínají trochu větší a hlubší kontaktní čočky. Toto přirovnání je o to trefnější, že vznikají na tomtéž pracovišti, kde působil vynálezce měkkých kontaktních čoček Otto Wichterle. A dokonce se k jejich výrobě používá i stejný materiál.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com Retinoblastom je nejčastějším očním nádorem u dětí Foto: Shutterstock.com

Retinoblastom se dnes léčí chemoterapií a dalšími náročnými zákroky. Drahou specializovanou léčbu můžou podstoupit jen děti ve vyspělých zemích. Díky vyvíjenému implantátu se ale léčba zjednoduší a zlevní natolik, že se dostane dětem po celém světě. Záleží ale na tom, jestli se vědcům podaří najít finance na jeho vývoj, říkají v audiorozhovoru chemik Jakub Širc a onkolog Karel Švojgr.

Má to fungovat poměrně jednoduše. Při snadném zákroku, který by měl zvládnout každý oční chirurg, se implantát položí na zadní část oka. Pak už se jen nechá působit účinná látka, která nádor zlikviduje. Pokud to bude nutné, implantát se několikrát vymění. Oproti současnosti půjde o mnohem šetrnější způsob léčby. A co je snad ještě důležitější – díky nízké ceně a zmíněné snadné proveditelnosti se dostane i k dětem v rozvojových zemích, pro které je současná drahá léčba nedostupná.

Speciální hydrogelový implantát vyvíjí vědci z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd České republiky (ÚMCH) ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Motol v Praze. Implantát se skládá ze dvou částí. Vnitřní hydrofilní část do sebe vsákne cytostatikum. To se pak postupně uvolňuje do oka, čímž zahubí nádorové buňky. Vnější hydrofobní část pak zamezuje uvolňování cytostatika do okolních tkání. To tedy působí jen tam, kde má.

Foto: ÚMCH Vyvíjené implantáty vypadají jako kontaktní čočky Foto: ÚMCH

„Podle dosavadních zvířecích modelů se zdá, že implantát nijak neomezuje fungování oka a organismus ho velice dobře snáší,“ ujišťuje chemik Jakub Širc z ÚMCH, který se snaží najít co nejrychlejší cestu k uvedení implantátu do klinické praxe. „Vnější vrstva je z 2-hydroxyethylmethakrylátu. Je to polymer, ze kterého byly vyrobeny první kontaktní i nitrooční čočky,“ dodává. Vědci by samozřejmě mohli vyvíjet zcela nový materiál, který by měl pro léčbu retinoblastomu lepší vlastnosti, například by mohl lépe vsakovat a následně i uvolňovat potřebné cytostatikum. Jenže nová látka by potřebovala projít náročným, zdlouhavým a drahým procesem certifikace, která zaručí zdravotní nezávadnost. Dlouho používaná látka už certifikaci má, a přestože její vlastnosti pro použití v protinádorovém implantátu nejsou stoprocentně ideální, pořád jsou velmi dobré.

Pro výrobu vnější vrstvy vědci používají 2‑ethoxyethylmethakrylát. „Přestože neobsahuje prakticky žádnou vodu, je to velice měkký materiál, takže mechanicky vyhovuje měkkým očním strukturám a tkáním okolo oka,“ objasňuje Širc.

Foto: ÚMCH Takto to funguje... Foto: ÚMCH

Šance pro tisíce dětí

Retinoblastom je nejčastějším očním nádorem u dětí. Každý rok se u nás objeví v průměru u osmi pacientů. To na první pohled nevypadá nijak hrozivě, ale musíme si uvědomit, že se bavíme o osmi případech ročně v desetimilionové populaci. Pokud vezmeme v úvahu celosvětovou populaci, čísla budou vypadat rázem jinak. Lékař Karel Švojgr z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol navíc upozorňuje na tzv. efekt zakladatele. Polovina případů retinoblastomu vzniká kvůli genetickým předpokladům. Kdysi někdo, kdo tyto předpoklady měl, přišel do Argentiny. A díky němu teď současní obyvatelé této jihoamerické země mají tytéž genetické předpoklady, a proto je tam výskyt retinoblastomu častější než jinde.

Před smrtí lze pacienta s retinoblastomem zachránit vyjmutím postiženého očního bulbu. Problém je, že nádor často napadá obě oči… Dítě přežije, ale slepé. Současná medicína se snaží zrak nemocných dětí zachovat, a tak se retinoblastom likviduje chemoterapií a dalšími náročnými zákroky. Dostupné jsou jen v těch nejmodernějších zdravotnických zařízeních a provádí je úzce specializovaní lékaři. Ve vyspělých zemích to až takový problém není, ale v chudých rozvojových zemích se děti k tak nákladné léčbě nedostanou.

„Léčba pomocí tohoto implantátu by neměla vyžadovat tak obrovskou expertízu. Měl by to zvládnout běžný oftalmochirurg i v rozvojovém světě. Retinoblastom se velmi dobře léčí, šance na přežití při v časném záchytu přesahuje 98 procent. Naším cílem je dětem zachovat co nejlepší zrakové funkce, ať jsou schopné chodit do školy a žít plnohodnotným životem. Díky našemu implantátu se ta nejvyspělejší léčba dostane k tisícům dětí, které nemají to štěstí, že se narodily v západní Evropě, Spojených státech či Kanadě,“ sní onkolog Švojgr s tím, že i „naše“ děti ocení šetrnější léčbu bez těžkých vedlejších účinků způsobených chemoterapií.

Foto: Daniel Mrázek Jakub Širc a Karel Švojgr Foto: Daniel Mrázek

Bez investora to nepůjde

Vědci nový implantát zkouší zatím na králících a prasatech. K tomu, aby se implantáty dostaly k lidským pacientům, povede ještě dlouhá cesta. „Problém je, že vývoj našeho implantátu nezapadá ani do základního, ani aplikovaného výzkumu. Agentury, které financují základní výzkum, argumentují, že náš výzkum je příliš aplikovaný. A naopak, agentury financující aplikovaný výzkum nám říkají, že náš výzkum je příliš obecný,“ popisuje úskalí Jakub Širc.

Vědci se tak snaží najít komerčního partnera, s jehož pomocí by mohli získat podporu z Technologické agentury ČR nebo Ministerstva průmyslu a obchodu. Díky využitelnosti po celém světě a následným nízkým výrobním nákladům vědci věří, že se investice do klinických studií vyplatí. A že by se tím opět zvýšila prestiž české vědy a českých firem, snad ani nemusíme zdůrazňovat…

 

Více informací se dozvíte v našem audiorozhovoru.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...