Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny25. 3. 2022 15:27

Svaz moderní energetiky tvrdí:

V energetice Putina nepotřebujeme

Česko musí podniknout kroky, které nám pomohou zvýšit nezávislost na dodávkách plynu a ropy z Ruska, vyzývá Svaz moderní energetiky. Vyšší energetická bezpečnost podle něj s sebou přinese i fakt, že přestaneme posílat do ruské ekonomiky peníze, které přispívají na tamní zbrojní výrobu. Návod, jak toho dosáhnout, přináší nový portál Energetická svoboda.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com Zvládneme to i bez Putina, věří Svaz moderní energetiky Foto: Shutterstock.com

Nynější topná sezóna pomalu končí, ale jak Svaz moderní energetiky upozorňuje ve své tiskové zprávě, už teď musíme myslet na sezónu příští. „Bezprecedentní útok ruských vojsk na svobodnou Ukrajinu a navazující události poukázaly na potřebu urychlení proměny české energetiky. Je nutné hledat řešení, díky kterým budeme nezávislí na dovozu zemního plynu a ropy z Východu,“ uvedl Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky, a dodal: „Věříme, že rozvoj obnovitelných zdrojů energie a renovace budov patří mezi opatření, která během následujících let posílí energetickou bezpečnost Česka a současně pomohou zajistit dostupné ceny energie pro domácnosti, obce a firmy.“ Proto Svaz spouští internetovou výzvu, kterou najdete na stránkách www.bezputina.cz a www.energetickasvoboda.cz.

Výzva, pod kterou se mohou přihlásit jednotlivci, firmy či obce, je adresovaná předsedovi vlády Petru Fialovi a obsahuje 12 impulsů, kterými lze urychlit renovaci budov, výrobu domácího zeleného plynu, osazení střech solárními panely či usnadnit rozvoj větších projektů obnovitelných zdrojů energie, mezi nimi i agrivoltaiky. Druhá část výzvy pak míří přímo k domácnostem, firmám a obcím. Již se současnými možnostmi se může každý zamyslet, co lze udělat pro zlepšení jeho energetické bezpečnosti. Svaz moderní energetiky spolu se svými partnery proto nabízí vstupní konzultaci na základě, které půjde vybrat dostupná řešení.

Řešení je prý v rukou vlády

Svaz moderní energetiky spolu s dalšími partnery věří, že rozvoj obnovitelných zdrojů energie a renovace budov patří mezi opatření, která během následujících let posílí energetickou bezpečnost Česka a současně pomohou zajistit dostupné ceny energie pro domácnosti, obce a firmy. Abychom dokázali vytěžit výhody, které přinášejí jedinečné spojení ve zvyšování energetické účinnosti a místních obnovitelných zdrojů, Svaz české vládě navrhuje:

  • Okamžitě vyřadit podporu zdrojů na plyn z kotlíkových dotací
  • Posílit úspěšný program Nová zelená úsporám
  • Nízkopříjmovým domácnostem nabídnout investiční komponentu sociálních dávek
  • Spustit podporu projektové přípravy bez tvrdého závazku investice
  • Doplnit programové prohlášení vlády o závazek vybudování 200 tisíc tepelných čerpadel do roku 2025 a 60 tisíc kotlů na biomasu
  • Zvýšit podíl výroby domácího zeleného plynu
  • Nastavit prostředí pro nové investice do obnovitelných zdrojů
  • Odstranit bariéry pro rozvoj chytrých projektů v energetice
  • Odstranit administrativní bariéry pro rozvoj obnovitelných zdrojů
  • Spustit vládní informační kampaň na podporu využití potenciálu renovace budov a místních obnovitelných zdrojů energie
  • Nastartovat Česko k jízdě s čistou stopou
  • Otevřít Česko inovacím

 „Ze série promyšlených kroků, které spolu dávají smysl, může těžit celá společnost: od zaměstnanosti přes prostý fakt, že peníze zůstanou v lokální ekonomice a nebude si za ně někdo kupovat tanky. Společně můžeme dát vzkaz vládě, jaké kroky je třeba udělat, abychom posílili naši energetickou bezpečnost, ale také společně můžeme využít dostupná řešení již teď,“ dodává na závěr Martin Sedlák.

Na webu bezputina.cz / energetickasvoboda.cz si mohou firmy, obce či domácnosti objednat bezplatnou konzultaci nebo vyzvat vládu, aby udělala maximum pro energetickou nezávislost.

Na výzvě spolupracovali Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky, Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace, Petr Holub, zakladatel a ředitel Budovy21 a Jan Habart, předseda CZ BIOM – Českého sdružení pro biomasu.

O Svazu moderní energetiky

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Díky průřezovému zastoupení expertů umí Svaz nabídnout ucelený pohled na možnosti rozvíjejícího se oboru nové nízkouhlíkové energetiky. Svaz má za cíl proaktivně vstupovat do české i evropské debaty o možnostech proměny energetiky. Zároveň přináší klíčové impulsy, které zajistí přední pozici ČR v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií. Právě k příležitostem, které se v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou energetiku otevírají, chce v Česku vést širokou diskuzi zaměřenou na prosazení opatření, které podpoří samovýrobu elektřiny, rozvoj akumulace energie, posílí možnosti společné výroby elektřiny a tepla, implementaci chytrých sítí, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...