Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny2. 5. 2022 16:41

Český Lasvit ozdobil nejužší mrakodrap na světě  

Za zlaté éry New York City se v domě Steinway Hall na 111 West 57th Street scházeli nejznámější světoví klavíristé. Dokonce i legendární Sergej Rachmaninov tam rád chodil hrát společně s velkým virtuózem Vladimirem Horowitzem. Téměř sto let po jeho prvním otevření v roce 1925 se tomuto místu vdechuje ve spolupráci s nejlepšími developery New Yorku nový život.

Tomáš Kolder autor

Foti: JDS Development Group Česká stopa v jižním Central Parku Foti: JDS Development Group

LASVIT, světový lídr v tvorbě odvážných a jedinečných světelných zážitků, pro tuto budovu navrhl desítky svítidel a designových instalací, které ručně vyrobili umělci, skláři a řemeslníci na Novoborsku.

LASVIT

Lídr světového designérského průmyslu, moderní a progresivní tvůrce nových prostorových konceptů. Svébytně rozvíjí dlouholetou tradici českého sklářství, kdy pod jednou střechou propojuje mimořádné designérské, umělecké a řemeslné talenty. Stává se tak centrem kreativního umění světového významu. Výsledkem jsou dechberoucí instalace vytvořené na míru po celém světě, stejně jako nepřehlédnutelné kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Vedle osobitého stylu a vytříbeného vkusu značka vyniká svým nekonečným optimismem a touhou propojit design s uměním za využití tradičních i moderních metod a technologií. Společnost založil Leon Jakimič.

LASVIT získal řadu ocenění, mezi nejprestižnějšími je tzv. „Oscar designu“ na světové výstavě Salone del Mobile. V průběhu let přilákal renomované designéry a umělce, kteří si přáli spolupracovat s odvážnou, nekonvenční českou společností. Ve spojení s tak významnými osobnostmi, jako jsou The Campana Brothers, Kengo Kuma, Yabu Pushelberg, Nendo nebo Ross Lovegrove LASVIT zrealizoval ty nejnezapomenutelnější skleněné kolekce, které vznikly na základě uměleckých kvalit jednotlivých designérů v kombinaci s precizním řemeslným uměním českých sklářů.

Duet skla a kovu

Pod developerskou taktovkou JDS Development Group, Property Markets Group a Spruce Capital Partners se zrodil nejužší mrakodrap světa. A SHoP Architects společně se Studio Sofield, vytvořili z 111 West 57th Street svatostánek současného designu. Architekti stojící za interiérem budovy ze Studio Sofield navíc přišli s návrhem, který bere v potaz bohaté dějiny této budovy, a zároveň přináší moderní estetiku, která vyvažuje opulentnost svou přirozenou elegancí.

Studio Sofield se mimo jiné proslavilo prací na luxusních rezidencích, a jsou zvyklí pracovat i s velmi netradičními materiály. Pro tvorbu jedinečných světel a na zakázku dělaných uměleckých plastik si vybrali právě LASVIT – a ačkoliv je tato progresívní česká sklářská a designérská firma po celém světě známá pro své umění a práci se sklem, většina děl pro 111 West 57th Street vyžadovala také jemnou a precizní práci s kovem.

„LASVIT na tomto projektu pracuje již od roku 2016, a opravdu to pro nás byla velká výzva, protože projekt vyžadoval velmi precizní práci nejen se sklem, ale také s ručně kovanými součástkami, které jsme vyráběli v kovářské dílně. Jde o jeden z prvních projektů, kde se naše práce objevuje jako nedílná součást samotné architektury, například řemeslně vyráběné římsy nebo kované mříže, které jsme byli schopni vyrábět až po zaměření přímo v budově. V hlavním lobby jsme pak umístili dvě obrovské vázy, kde každá měří téměř tři metry, a váží více než tunu,“ říká Pavel Koudelka, partner a Managing Director zodpovědný za region severní Ameriky ve společnosti LASVIT.

Celou budovu zdobí více než 30 uměleckých děl od společnosti LASVIT – od osvětlení, po sochy a různé designové instalace. První díla jsou k vidění při příjezdu pod porte cochere. Skleněné vázy v porte cochere tohoto věhlasného mrakodrapu jsou nejen jedinečné ve svém designu, ale také jemným provedením.

Ve vázách v lobby jsou umístěny palmové listy z kovu, a každá z nich váží okolo 400 kilogramů a je přes 9 metrů vysoká. Vázy se skládají z mnoha kusů taveného skla, které je při výrobě zapotřebí přesně spojit a vyhladit. LASVIT musel dokonce pro tento proces vynalézt speciální technologii. Dvě lampy umístěné v porte cochere jsou pak navržené ve stejném art deco stylu. Designéři LASVITu pracovali se všemi vlivy, vizemi kontextem budovy a stylu art deco a snažili se celkový styl dále posouvat.

Úchvatná svítidla lze také vidět ve vestibulu, v halách, v přístupu k výtahům se nachází barokem inspirovaná kovová skulptura. Plastiky jsou k vidění i v dalších oblastech, jako jsou bazén a v původní koncertní místnosti Steinway jsou repliky lustrů. Každý kousek byl velmi náročným uměleckým počinem. Kovové lampy v halách jsou repliky původních svítidel z 20. let minulého století, které LASVIT vytvářel na základě historické fotodokumentace.

Symfonie světla pro svatostánek hudby

Uvnitř budovy jsou také světelné instalace navržené zkušenou designérkou LASVIT design týmu Janou Růžičkovou, která se zaměřila na kreativnější oblasti. Na projektu pracoval i designér LASVIT Dan Jacek, který designoval spoustu klasických lustrů.

Původní budova byla ikonou New York City a možnost renovovat tak významnou stavbu s respektem a ohledem na její významnou minulost byla pro JDS Development zajímavá zkušenost. „Řešení mrakodrapu 111 West 57th Street ukazuje, nakolik si vážíme kvality, dějin a umění, které dalo vzniknout klasickým mrakodrapům zlaté éry New York City. I proto využíváme možnosti nejnovějších technologií, čímž posouváme samotné hranice možného v oboru inženýrství a stavitelství,“ komentují developeři z JDS.

Světelné a designové plastiky byly vytvořeny za účelem ukázat v nejlepším světle ten opravdový klenot tohoto prostoru – klavíry. V minulosti zde totiž byla ikonická sbírka těchto nástrojů z dílny Steinway & Sons.

Vzhledem k tomu, že Carnegie Hall stojí přímo přes ulici, tato lokalita jižního Central Parku je již po celé věky považována za centrum kultury a vážné hudby, a Steinway Hall je v tomto ohledu opravdový památník vážné hudby a architektury.

111 West 57th Street je druhý nejvyšší bytový mrakodrap na západní polokouli – měří 435 m, a to včetně 92metrové ocelové koruny. Poměr výšky ku šířce je pak 24:1, což z něho dělá nejužší mrakodrap světa. Obyvatelé se dle architektů nemusí bát, že by se během bouřky převážil či zlomil, protože je postaven z nejpevnějšího betonu na světě.

LASVIT je rovněž zastoupen hned na několika projektech na 57. ulici v New Yorku, což je tzv. Billionaires row. Kromě projektu 111 West 57th Street společnost vytvořila plastiky pro ikonickou stavbu z pera architekta Rafaela Vinoly na 432 Park Avenue jakožto další dekorativní a světelné prvky pro jeden z penthousů ve stejné budově. (Více o nejužším mrakodrapu společně s vizualizacemi najdete zde: https://111w57.com/.)

 

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....