Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny7. 6. 2022 06:39

V Kuřimi vznikl testbed pro průmysl 4.0

Výzkumné a inovační centrum INTEMAC otevřelo v jihomoravské Kuřimi testovací prostor pro průmysl 4.0. Takzvaný testbed mohou firmy využít jako experimentální pracoviště pro testování, simulace a nové scénáře moderní výroby. K dispozici tu budou mít například automatizovanou jednotku na odbavení kusové výroby, autonomní zásobovací vozítko, kamerové systémy kontroly kvality nebo lokalizaci pohybu v prostoru.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: JIC Testbed v Kuřimi byl slavnostně otevřen Foto: JIC

„Od roku 2014 pomáháme výrobním a technologickým firmám rozvíjet úroveň digitalizace, automatizace nebo robotizace. Technologie v testbedu teď posouvají možnosti našich služeb zase o něco dál,“ vysvětluje ředitel INTEMACu Radomír Zbožínek, podle kterého tím INTEMAC firmám šetří náklady, čas a zvyšuje jejich produktivitu. „Představte si firmu, která chce zefektivnit výrobu zapojením robota. Právě v testbedu si může celý proces s našimi experty a partnery otestovat a robota vyladit tak, aby s výrobkem manipuloval správně,“ dodává Zbožínek. Firmy si v testbedu budou moci otestovat pokročilé technologie k automatizaci výroby, vision systémy, podnikový informační systém IntemacWorks, inteligentní manipulaci s materiálem, robotické technologie nebo třeba rozšířenou realitu pro potřeby údržby.

Na současném vybavení testbedu se podílelo společně s INTEMACem dalších dvanáct firem, které dodaly jednotlivé komponenty. Celkové náklady na výstavbu infrastruktury činí necelých 56 milionů korun. Více jak jednu třetinu z nich získal Jihomoravský kraj na rozšíření infrastruktury INTEMACu z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, které spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Slavnostního otevření se proto účastnil i náměstek ministra Petr Očko, který INTEMAC vnímá jako klíčového partnera pro rozvoj digitalizace nejen v jihomoravském regionu: „Digitalizace a automatizace našeho průmyslu potřebuje špičková centra podpory. INTEMAC patří mezi ně. Rozvoj těchto center hraje klíčovou roli v tom, jak rychle se český průmysl podaří digitalizovat a transformovat.“

Na investici se finančně podílel i Jihomoravský kraj. Společně s dalšími hosty se proto slavnostního přestřižení pásky ujal i jihomoravský hejtman Jan Grolich: „Inovace jsou na jižní Moravě doma. Firmy s vysokou přidanou hodnotou přinášejí regionu pracovní místa, finance, prestiž i stabilitu. Potřebujeme, aby výrobní firmy nejen držely krok, ale aby byly – v nejlepším případě – napřed,“ domnívá se jihomoravský hejtman.

Jeho slova potvrzuje i Petr Chládek, ředitel inovační agentury JIC, mateřské firmy kuřimského INTEMACu: „Síla INTEMACu je ve dvou rovinách – digitalizace a výzkum a vývoj. Za osm let pomohli kolegové z INTEMACu desítkám firem z regionu vymyslet, navrhnout nebo sestavit zcela nová řešení. Teď si je budou firmy moci vyzkoušet i ve špičkově vybaveném testovacím prostoru.“

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...