Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny13. 6. 2022 07:00

Izraelci málem koupili českou plazmovou technologii

Česká společnost Millenium Technologies, člen skupiny JRD, zabodovala na mezinárodním veletrhu IFAT, který probíhal od 30. 5. – 3. 6. 2022 v Mnichově. Jedná se o největší světový veletrh environmentálních technologií. Jako jediná společnost zde představila unikátní technologii plazmového zplyňování, pomocí které dokáže přeměnit jakýkoliv druh odpadu na tzv. syntézní plyn.

Kamila Žitňáková autor

Foto: Daniel Mrázek Reaktor třetí generace na zplyňování odpadu ve vědecko-technickém parku společnosti Millenium Technologies v Dubé Foto: Daniel Mrázek

Stánek společnosti Millenium Technologies zde v pěti výstavních dnech navštívilo několik stovek návštěvníků téměř z celého světa. Převládalo silné zastoupení návštěvníku z Německa, Itálie, Izraele, Španělska, ale například i ze severní Afriky, či Vietnamu. Ti již měli konkrétní představu o potenciálním využití této technologie na domácím trhu. Zájem se soustředil především na její energetické využití, konkrétně pro výrobu plynu či elektřiny.

„Jsme velmi potěšeni obrovským zájmem o plazmové zplyňování i velkou účastí návštěvníků a vystavovatelů. Veletrh IFAT pro nás znamenal více než sto schůzek s potenciálními klienty téměř ze všech koutů světa. Díky takto širokému zastoupení návštěvníků jsme měli možnost porovnat zahraniční možnosti s těmi na území České republiky. Například Izrael má opravdu velmi jednoduchý a přívětivý legislativní proces, který jim umožňuje v podstatě okamžité uvedení plazmového reaktoru do praxe. Rozdíly jsou i v přístupu a financování odpadového hospodářství,“ neskrývá nadšení Petr Dlabal, výkonný ředitel Millenium Technologies. S nadsázkou přidává, že Izraelci chtěli zařízení koupit hned na místě.

Můžou auta jezdit na odpadky?

„Itálie překvapivě nemá problém s nedostatkem či vysokou cenou plynu, ale zase je velmi silně orientována na odpadové hospodářství a do udržitelného rozvoje pravidelně investuje značné prostředky. Oslovily nás tedy nejen společnosti, které hledají možnosti účelného a ekologického zpracování velkého množství odpadu, ale také firmy, které hledají nové technologie pro zvýšení energetické soběstačnosti,“ pokračuje Dlabal.

Grafika: Millenium Technologies Schéma plazmového zplyňování odpadu Grafika: Millenium Technologies

IFAT je veletrh zaměřený na trvale udržitelné odpadové hospodářství, využití surovin včetně odpadní vody i ochranu životního prostředí a klimatu. Je jednoznačně největším světovým veletrhem ve svém oboru. Po dlouhé covidové odmlce se mohli návštěvníci seznámit s novými technologiemi a inovacemi jednotlivých společností, kde poměrně významné zastoupení měly i společnosti z České republiky a Slovenska. Veletrh, kterého se zúčastnilo 2 984 vystavovatelů z 59 zemí, navštívilo během pěti dnů zhruba 119 000 návštěvníků, těmito čísly se veletrh vrátil na svou předkoronavirovou velikost. Veletrh je podporován nejvýznamnějšími evropskými odbornými asociacemi.

O společnosti Millenium Technologies:

Společnost Millenium Technologies, a. s., se zaměřuje na vývoj a výrobu technologie pro plazmové zplyňování a vitrifikaci vstupních surovin s různým podílem energie a anorganické části. Jedná se například o efektivní, environmentálně šetrné a zcela bezpečné zpracování odpadních látek různého stupně nebezpečnosti, jejichž produktem je syntézní plyn a sklovitá struska. Oba produkty jsou druhotně použitelné jako energetický zdroj, respektive stavební materiál. Společnost Millenium Technologies provozuje vědecko-technický park v Dubé, kde probíhá výzkum a testování technologie, a to ve spolupráci s odborníky z vědeckých pracovišť a vysokých škol. Společnost vedle výzkumu a testování připravuje komerční projekty ve spolupráci s řadou potenciálních klientů, např. samospráv měst a obcí, ČOV či zdravotnických zařízení.

O skupině JRD Group:

JRD Group zastřešuje skupinu firem pod značkou JRD (JRD Development, JRD Land, JRD Energo, JRD Invest a JRD Plazma, pod kterou spadá společnost Millenium Technologies). Všechny jejich aktivity staví na jednotné filozofii, že cesta k udržitelné budoucnosti spočívá v propojení moderních technologií, čisté energie, ekologického přístupu a omezení energetické náročnosti staveb. Jednotlivé divize pokrývají široké spektrum oborů: od developmentu a nákupu či prodeje pozemků přes energetiku z obnovitelných zdrojů až po investice do výnosových nemovitostí. Z projektů moderní energetiky skupiny JRD Group stojí za zmínku portfolio fotovoltaických elektráren o výkonu 37 MWp v České republice a Maďarsku, druhý největší větrný park v České republice s instalovanou kapacitou 26 MW nebo technologie plazmového zplyňování (environmentálně šetrné zpracování odpadů s výrobou elektrické a tepelné energie).

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....