Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny3. 7. 2022 07:00

Děti prokázaly skvělý technický talent a naprogramovaly robota

Technická soutěž T-PROFI, kterou Jihočeská hospodářská komora uspořádala 22. června v rámci výstavy Dobrodružství s technikou, potvrdila, že již žáci druhého stupně základní školy zvládají programování či technické úkoly. Soutěžní klání totiž žáky motivovalo k nacházení nových řešení i kreativních výtvorů. Novinkou 7. ročníku soutěže bylo programování robota Maqueena, který byl inspirací do vyučování i pro pedagogy. V soutěži 12 týmů z jižních Čech, Rakouska a Německa zvítězil tým společnosti EGE, spol. s r. o.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Jhk Účastníci soutěže T-PROFI prokázali mimořádné technické nadání Foto: Jhk

Firmy hledají technické talenty. Dlouhodobě se totiž potýkají s nedostatkem pracovníků, mimo jiné například chybí programátoři, softwaroví inženýři či vývojáři. Přiblížit dětem IT obory zábavnou formou se proto Jihočeská hospodářská komora snaží technickou soutěží T-PROFI, kterou letos uspořádala v rámci interaktivní výstavy Dobrodružství s technikou.

„Mile nás překvapilo, že již děti na prvním stupni základní školy zvládají řešit složité pracovní úkoly nebo i základy programování. Právě takovéto dovednosti potřebujeme v dětech podpořit a rozvíjet pak během studia na střední škole. I proto jsme kromě stavění zařízení z polytechnické stavebnice Merkur v posledních dvou letech zařadili do soutěžních úkolů programování pomocí mikropočítače Micro:bit,“ říká Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk) a generální ředitel společnosti MOTOR JIKOV Group a.s.

Jako každý rok, i letos zadání pro 12 soutěžních týmů přineslo inovaci v podobě programování robotického autíčka Maqueena. „Většina ze zúčastněných týmů neměla s programováním robota zkušenost. Věříme, že tato novinka byla i pro pedagogy inspirací, jak obohatit své vyučovací hodiny. Stejně tak Micro:bit někteří před soutěží nevyužívali, ale během soutěže je zaujal natolik, že by jej chtěli do hodin informatiky zařadit,“ říká Barbora Sejková, organizátorka soutěže T-PROFI, která dodává: „Moc bych chtěla pochválit všechny soutěžící, kteří během soutěžního klání předvedli nejen své znalosti z oblasti techniky a IT, ale i kreativitu při stavění soutěžních rekvizit recyklačního střediska a týmovou spolupráci mezi žáky základních a středních škol.“ Právě tyto faktory, prezentace před odbornou porotou nebo čas, po který naprogramované auto projelo soutěžní dráhou, hrály roli na finální umístění soutěžních týmů.

Jihočeská hospodářská komora

Jihočeská hospodářská komora je sdružení podnikatelů, které funguje již 21 let. Stěžejní činností Jhk je podpora podnikání, a to jak prostřednictvím poskytování služeb členům Jhk, tak i informačního servisu ostatním podnikatelům, včetně podnikatelů začínajících. Ročně Jhk uspořádá 160 vzdělávacích seminářů a workshopů, zodpoví přes 2 000 dotazů a vedle řady networkingových akcí nabízí i další specializované služby. Jako zástupce podnikatelů vyvíjí Jhk aktivity, které napomáhají souladu nabídky a poptávky na trhu práce. Jhk působí v rámci celého Jihočeského kraje. Své zastoupení má prostřednictvím oblastních kanceláří ve všech okresních městech jižních Čech, spolu s kanceláří v Milevsku a Třeboni.

Profíci z Profíkova

I letos bylo podmínkou, že tým musí mít tři žáky základních a tři žáky středních škol a minimálně jednu dívku. Pod vedením kapitána některé z firem, který měl spíše koordinační, poradní a motivační roli, pak museli postavit rekvizitu městečka Profíkov, jehož součástí bylo recyklační středisko. Do tohoto střediska bylo nutné postavit z polytechnické stavebnice Merkur vjezd a pomocí naprogramovaného autíčka Maqueen do něj dovézt tříděný odpad.

„Do soutěže jsem se zapojila proto, že v Nových Hradech chodím na výtvarku a hodně mě to baví. Tak jsem si řekla, že by soutěž mohla být zábavná. Naučila jsem se hodně spolupracovat s ostatními členy týmu a dostávat během časového limitu různé nápady a improvizovat s výtvory,“ sdělila bezprostředně po soutěži žákyně Zdenka Horelicová ze ZŠ Nové Hrady. Možnost přicházet během soutěže s originálním řešením oceňuje i Jan Srbený z vítězného týmu společnosti EGE, spol. s r. o.: „Líbil se mi formát soutěže: rámcové zadání, příprava a samotná soutěž. V soutěžním dni bylo nutné řešit nějaký problém, který vyvstal až s přesným zadáním. Například bylo nutné upravit program robota tak, aby se nechytal jiných čar soutěžní dráhy. To starší kluci vyřešili testováním na místě a čerpáním z vlastní přípravy, to je velmi bavilo. I mladší děti ze základky přicházely s různými nápady a zlepšováky během soutěžního času. Na konci bylo vidět 12 různých výsledků, žáci měli možnost se s ostatními porovnávat v nápadech a dále se inspirovat. Děkuji, že vámi organizované kolo soutěže bylo pojato moderním způsobem, který dává důraz na komplexní kvality týmu,“ zhodnotil Jan Srbený. Právě přicházet s novým řešením a vytvořit odlišný model dával žákům možnost přetavit svou kreativitu do originálních výstupů, které porota s nadšením hodnotila.

Se soutěžním zadáním se zdárně poprali jak žáci z jižních Čech, tak i Horního Rakouska a Dolního Bavorska. Nejlepším výsledkem se však blýskl tým zmíněné firmy EGE, spol. s r. o. Druhé místo obsadil tým společnosti Jihostroj a.s., třetí příčku získal tým firmy MOTOR JIKOV Group a.s. Vítězný tým EGE pak postoupil do národního kola soutěže v Praze, kde s dalšími 11 týmy z Česka a Polska museli sestavit model jaderného reaktoru.

Soutěž Talenty pro firmy proběhla v rámci projektu TechTalent_21 č. Cíl EÚS/DF/SU/11/05, který je spolufinancován Evropskou unií v rámci Dispozičního fondu.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...