Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny21. 7. 2022 10:12

Celoživotní odborné vzdělávání se přesouvá do firem

Školství se v posledních letech čím dál tím výrazněji nedaří vyrovnat se s rychlými změnami ve společnosti a průmyslu. Připravit se na celoživotní povolání ve školním věku už prakticky nejde. Vznikají nové profese, řada segmentů se výrazně mění. Normou se tak stává celoživotní odborné vzdělávání.

Markéta Ciňková autor

Foto: GOPAS Celoživotní odborné vzdělávání – nová role firem Foto: GOPAS

Přichází doba, kdy k celoživotnímu povolání nebude stačit absolvovat příslušnou odbornou střední nebo vysokou školu, případně se vyučit. Podle vyjádření Ministerstva školství se 60 % dětí, které budou v září nastupovat na základní školu, potřebuje připravit na povolání, které ještě neexistuje. I u stávajících zaměstnanců se mění požadavky na jejich znalosti a dovednosti, a je reálné, že tempo změn ještě poroste. I když v některých odborných profesích je obvyklé, že se lidé neustále dovzdělávají již nyní, do budoucnosti musíme počítat s tím, že tento trend zasáhne většinu zaměstnanců.

Firmy počítají s odborným vzděláním zaměstnanců

Propojení výuky s praxí a celoživotní vzdělávání, nejen u vysoce odborných profesí, bude podle mínění odborníků cestou ke zvýšení množství kvalifikovaných pracovníků na trhu práce. Ekonomika bude potřebovat jiné dovednosti než doposud, čtvrtá průmyslová revoluce přinese digitalizaci činností i procesů, rozvoj technologií, nové přístupy k řízení i logistice. Jinými slovy, budou potřeba úplně jiné schopnosti a znalosti.

„Již několik let sledujeme, že firmy počítají s tím, že nové zaměstnance musí v první řadě odborně dovzdělat. To nabývá na důležitosti zejména u čerstvých absolventů, zejména nyní, kdy školy opouštějí ti, kteří kvůli pandemii přišli o odbornou a praktickou výuku. Jednou z cest ke zlepšení situace v přípravě studentů na pracovní praxi je aktivní spolupráce firem se školami. Péče o odborné vzdělávání se ale také stále více přesunuje do kompetence zaměstnavatelů,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Změna oboru několikrát za život

Obvyklejší bude i to, že lidé změní vícekrát za život svou profesi. Situace, kdy absolvent po dokončení střední nebo vysoké školy nastoupí do firmy, kde bude zastávat stále stejnou práci až do důchodu, případně kariérně poroste na základě rostoucích zkušeností, už není obvyklá. Stále více lidí v průběhu své kariéry zcela změní svou profesi. Ať už kvůli potřebě změny nebo vlivem vnějších okolností. Náplň práce se ale s rozvojem digitalizace mění i těm, kteří zůstávají u své profese – musejí se učit zvládat nové technologie, přizpůsobit se změnám v komunikaci a způsobu práce. A to bude stále obvyklejší.

„Bez znalosti IT a komunikačních technologií už se neobejdou lidé téměř v žádném oboru a s dalším rozvojem digitalizace poptávka po technologicky vzdělaných pracovnících ještě vzroste. Znalost technologií a ochota učit se se ukázala jako velká výhoda už v době pandemie, protože lidé, kteří ji prokázali, snáze našli uplatnění jinde. Sháňka po IT pracovnících také motivuje zaměstnavatele k tomu, aby do případného přeškolení a dalšího odborného IT vzdělávání zaměstnanců investovali sami,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy GOPAS.

Prestižní vzdělávání nejen z univerzit

Poptávka po kvalitních zaměstnancích na trhu práce neklesá, stupňují se ale také požadavky zaměstnavatelů. Univerzitní titul, zejména v rychle se transformujících odvětvích, nestačí, firmy dnes chtějí více. Lidé, kteří chtějí budovat kariéru na své odbornosti, proto potřebují neustále sledovat vývoj oboru a mít přehled o tom, co je nového. Kvalitní vzdělávání už není jen záležitostí univerzitní sféry, informace o uplatnění nových trendů ve spojení s praxí nabízí řada podnikatelských subjektů, nadačních projektů apod.

„Pokud je kvalitní vzdělání stavebním prvkem úspěchu v jakémkoli oboru, platí to o investicích dvojnásob. Proto jsme vytvořili unikátní online platformu, která kromě reálných investičních možností nabízí i vzdělávání investorů. Kurzy si kladou za cíl kvalitně a efektivně vzdělávat jak začínající investory, tak poskytnout těm zkušeným další úhly pohledu pro možnou investici. Kurzy pokrývají celou řadu investičních témat a oborů, od základů investování, investic do akcií či komodit, až po pokročilejší témata,“ říká o edukačním projektu Royal Education Andrea Prchalová, projektová manažerka a dodává: „Naše kurzy jsou postavené na zkušenostech špičkových odborníků z reálné praxe a jejich absolventi mohou do hloubky pochopit investiční a ekonomické souvislosti, seznámit se s pokročilými metodami a získat ucelené know-how, které potřebují pro úspěšné akciové obchodování a investování.“

Články autora Markéta Ciňková

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...