Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny23. 9. 2022 10:57

Válka české firmy ovlivňuje méně, než očekávaly

Válečný konflikt na Ukrajině dopadá negativně na více než polovinu českých podniků z oboru výroby, velkoobchodu a logistiky. Dopady však nejsou tak silné, jak se původně očekávalo. Nejvíce je pociťují strojírenské firmy a automobilky. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Hofmann Personal mezi 251 personalisty výrobních, velkoobchodních a logistických firem.

Monika Forethová autor

Foto: Hofmann Personal Válka se českých firem týká méně, než čekaly Foto: Hofmann Personal

Válka na Ukrajině zasáhla většinu dotázaných podniků v oboru výroby, velkoobchodu a logistiky negativně, dopady však nejsou tak silné, jak se očekávalo. Zatímco v březnu těsně po začátku konfliktu očekávalo negativní dopad 72 % dotázaných, nyní jej přiznává už jen 55 %. Nejvíce dopady pociťují ve strojírenství (65 %) a v automotive (61 %). Více než třetiny společností se válka dosud nijak nedotkla, na začátku konfliktu ovšem tento pozitivní vývoj předpokládala jen necelá desetina. Mezi nejčastěji zmiňované dopady patří výpadky dodávek materiálů (41 % podniků), zvyšování cen energií a pohonných hmot (39 %), snížení zakázek (20 %) a odchod ukrajinských pracovníků (10 %).

O průzkumu

Průzkum pro agenturu Hofmann Personal zrealizovala agentura B-inside na vzorku 251 respondentů z řad personalistů mezi náhodně vybranými výrobními, velkoobchodními a logistickými firmami v ČR s více než 100 zaměstnanci.

Ukrajinští uprchlíci zaplnili volná pracovní místa jen částečně

Zatímco v březnu letošního roku si až 57 % personalitů myslelo, že uprchlíci pomohou zaplnit pracovní místa a vyřeší problém s nedostatkem lidí, nyní tento názor zastává jen 35 % respondentů průzkumu. S odstupem času dotázaní přiznávají, že profesní i celková struktura uprchlíků neodpovídá požadavkům českých firem. Drtivá většina podniků navíc nezavedla žádné změny, které by umožnily zaměstnat více žen, seniorů či mladých uchazečů bez pracovních zkušeností. „Personalisté jsou v posledních letech zahlceni turbulencemi na trhu práce a na dlouhodobější plánování či větší strukturální změny jim příliš času nezbývá. Dříve nebo později je však dožene jak stárnutí populace, tak i stále sílící tlak na tzv. work-life balance a i oni budou muset začít měnit výrobní postupy a procesy a přizpůsobovat práci potřebám lidí,” dodává Gabriela Hrbáčková, ředitelka personální agentury Hofmann Personal.

Ukrajince zaměstnává většina dotázaných podniků

Ukrajince aktuálně zaměstnává 67 % dotázaných podniků. Většina využívá jejich práce dlouhodobě, zhruba desetina však s jejich zaměstnáváním začala až letos. Naprostou samozřejmostí jsou v automobilovém průmyslu (92 %) a velmi často je zaměstnávají i největší podniky v Česku. Plných 40 % dotázaných dalo práci i ukrajinským uprchlíkům. „I přesto, že firmy stále poptávají nové pracovníky, do zaměstnání přijaly jen jednotky ukrajinských uprchlíků. Jedním z důvodů je fakt, že volná pracovní místa se často nacházejí v regionech, zatímco většina uprchlíků se usídlila ve městech větších. Nabídka ubytování tak pro ně může být zajímavým a lákavým benefitem, aby se za prací přesunuli,“ říká Gabriela Hrbáčková.

Zaměstnávání zahraničních pracovníků brzdí kvóty

Podniky, kterým chybí ukrajinští muži, se nejčastěji ohlížejí po jiných cizincích nebo hledají vhodné pracovníky v Česku a na Slovensku. V souvislosti s válkou na Ukrajině došlo k pozastavení programů ekonomické migrace, především programu Kvalifikovaný zaměstnanec na Ukrajině a v Bělorusku. „Zasazujeme se o přerozdělení kvót ve prospěch zahraničních pracovníků, kteří mají o práci v České republice zájem, ale roční kvóta pro jejich zemi je vyčerpaná. Pokud letos budou čerpány na Ukrajině a v Bělorusku kvóty pouze v měsících leden a únor, zůstane nevyčerpáno 83 % kapacity programu pro tyto dvě země, což je přibližně 35 tisíc pracovníků,“ vysvětluje Gabriela Hrbáčková s tím, že ideální možností by bylo úplné zrušení kvót pro pracovní povolení nebo alespoň jejich navýšení. S tím však ruku v ruce musí jít uvolnění finančních prostředků na kapacitní posílení zastupitelských úřadů a také jejich rozšíření. Investice do chytré migrace totiž mohou dle ní přinést České republice jen pozitiva.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...