Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny26. 9. 2022 18:37

Krizová doba přináší zajímavé výzvy. Představí je Mezinárodní strojírenský veletrh

Inovativní technologické novinky, téma energetické efektivity i digitální řešení pro průmysl budoucnosti. To vše nabídne 63. Mezinárodní strojírenský veletrh, který se uskuteční od 4. do 7. října na brněnském výstavišti. Hlavním tématem je Průmysl 4.0 a digitální továrna, tedy digitalizace výroby. Celkem se na strojírenském veletrhu bude prezentovat přes tisíc firem z 41 zemí světa.

Daniel Mrázek autor

Foto: BVV Takto Mezinárodní strojírenský veletrh vypadal v roce 2019 Foto: BVV

„Covidová pandemie, nerovnoměrné postcovidové oživení, nové nastavování dodavatelsko-odběratelských řetězců a velmi tvrdé dopady rusko-ukrajinské války jsou všechno aspekty, které postavily český průmysl a celou českou ekonomiku před velké výzvy, které možná povedou k historicky největším změnám – k digitalizaci, šetrnějšímu zacházení s materiály, úsporám energií, ale i k rychlejšímu rozvoji alternativních způsobů výroby energie. Tyto výzvy budou ale pro mnohé znamenat nové příležitosti,“ pronesl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v úvodu dnešní tiskové konference, která představila letošní 63. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV). A právě jak tyto příležitosti dokáže český průmysl využít a jak může pomoci český stát, bude jedním z jeho hlavním témat.

Reprezentativně zastoupeny budou všechny obory strojírenství, včetně klíčového obrábění a tváření. Zájem vystavovatelů o účast ukázal, že strojírenský veletrh je nepostradatelnou obchodní platformou a důležitým místem pro prezentaci nových technologií,“ uvedl Tomáš Moravec, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno. Svou nabídku představí návštěvníkům celkem 1256 firem z 41 zemí. „Počet vystavovatelů se oproti loňskému roku zvýšil o 20 procent. Otevíráme dohromady osm pavilonů, tedy o tři více než minule,“ upřesnil Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu.

„Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně patří mezi nejvýznamnější evropské veletrhy v oboru a já jsem rád, že se vystavovatelé vrací. Zahájíme ho jako tradičně naším sněmem Svazu průmyslu a dopravy ČR. Premiérovi a ministrům chceme připomenout, jak je současná situace pro firmy složitá a aby právě na ně v těchto těžkých dobách nezapomínali, protože průmysl tuto zemi vždycky živil a živí,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

O Mezinárodním strojírenském veletrhu

Mezinárodní strojírenský veletrh je nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě. Návštěvnost je vysoce odborná, téměř osmdesát procent návštěvníků ovlivňuje rozhodování o investicích, třetina patří k vrcholovému managementu.

Zastoupeny jsou všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Nosným oborem je tradičně obrábění a tváření.

Hlavním tématem MSV je Průmysl 4.0 a digitální továrna, tedy digitalizace výroby, jeden z hlavních směrů inovačního procesu. Mezi další zvýrazněná témata patří cirkulární ekonomika – nakládání s materiálními zdroji. Jde o trend, který je jednou z prioritních oblastí udržitelného rozvoje, a adaptace průmyslu a obchodu se bude ubírat právě tímto směrem.

Součástí veletrhu je špičkový doprovodný program složený z odborných konferencí, seminářů a workshopů na aktuální technická, obchodní a ekonomická témata.

Pomoc firmám

Součástí veletrhu bude Česká národní expozice, ve které se společně představí Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Ministerstvo obrany ČR, Agentura pro podnikání a inovace, agentury CzechInvest a CzechTrade, Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Národní rozvojová banka, Strojírenský zkušební ústav, Technologická agentura ČR a Úřad průmyslového vlastnictví. „Expozice se ponese v duchu českého předsednictví v Radě EU. Podnikatelé a exportéři se zde na jednom místě budou moct seznámit s celým ekosystémem státní asistence a ihned využít na sebe vzájemně navazující služby,“ slíbil Síkela s tím, že firmy se na letošním MSV seznámí s programy, které jim pomohou s řešením jejich energetické situace.

Mezinárodní strojírenský veletrh je místem setkávání. Setkávání s českými firmami, se kterými můžeme diskutovat nastavení služeb státu, zamýšlet se nad jejich rozvojem, získat tak cennou zpětnou vazbu. Ale je také místem setkávání s našimi zahraničními partnery. České firmy můžeme podpořit v jejich aktivitách a pomoci jim například nejen expandovat na zahraniční trhy, ale také rozvíjet spolupráci ve vědě, výzkumu či ve vzájemném předávání know-how,“ zdůraznil Síkela.

Česká republika, tím více, když nyní předsedáme Radě Evropské unie, je velice aktivní na poli společného evropského řešení. Máme obrovskou výhodu, že patříme do evropského společenství, které představuje jeden z největších světových ekonomických celků. I proto jsem si jistý, že současné náročné období zvládneme a zbavíme se závislosti na nespolehlivých partnerech, jakým je Rusko, a z této zkušenosti vyjdeme silnější a s lepšími vyhlídkami dalšího ekonomického vývoje,“ dodal ministr.

Grafika: MSV 2022 Grafika: MSV 2022

Na veletrhu bude připraven i doprovodný program od Agentury pro podnikání a investice, která zaměří pozornost na nové dotační programy z pera MPO pro úsporná opatření a obnovitelné zdroje energie. Na České národní expozici Technologická agentura ČR ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou dále návštěvníkům představí, jak může být společenskovědní výzkum pomocníkem v expanzi jejich průmyslu. Semináře nabídne i Česká exportní banka a také EGAP k exportnímu financování.

Příležitost pro konzultace o nových exportních destinacích budou mít podnikatelé ve čtvrtek 6. října na Meeting Point CzechTrade. Konzultovat bude 22 ředitelů zahraničních kanceláří CzechTrade, kteří na akci přijedou z různých koutů světa, i konzultanti Design Centra CzechTrade a Klientského centra pro export. V rámci představení exportních příležitostí v teritoriích proběhne přednáška o možnostech exportu do USA, Kanady a jižní Indie.

Český průmysl jde s dobou

Jedním z úkolů České národní expozice na MSV je podle Síkely ukázat, jak se české moderní technologie rozvíjejí a reflektují nejnovější světové trendy. Proto návštěvníci uvidí unikátní mobilní laserscanner od společnosti Intellmaps, který dokáže zkrátit dobu digitalizace budov na jednotky hodin a značně zlevňuje tvorbu digitálních dvojčat. Tento scanner vytvořil digitální dvojče pavilonu F na brněnském výstavišti a z něj se pavilon zhmotnil pomocí 3D tisku do materiální podoby. Model ožije v boxu pomocí speciálních efektů a ukáže, proč se vyplatí používat technologie digitálního dvojčete v praxi průmyslových podniků.

K vyzkoušení bude také nejmodernější simulátor pro virtuální pilotní výcvik s označením F-16 Classroom od společnosti VRgineers. Po areálu výstaviště se bude pohybovat i autonomní elektromobil BringAuto, který slouží pro rozvoz zásilek, ale také pro logistiku v industriálních areálech. Spojilo v sobě automatizaci, robotiku a automobil v jeden produkt. Samořízený stroj s pokročilým systémem navigace navíc může jezdit v areálu výstaviště zcela bezpečně. Veletrh dále uvede inovace využívající vodík i s ukázkou výrobků s vodíkovými technologiemi.

Na pivo s robotem

K prioritním tématům veletrhu patří digitální transformace průmyslového prostředí. Řešení umožňující digitalizaci výroby budou k vidění na expozicích vystavovatelů napříč všemi výstavními halami. Uceleně bude téma prezentováno v expozici Digitální továrna 2.0, která letos obsadí rekordní plochu pavilonu F. Zájemci se zde seznámí s digitálními technologiemi a exponáty od více než 40 firem. Návštěvníkům odborníci odprezentují řešení v oblasti digitalizace a automatizace výroby. Cílem bude ukázat změnu paradigmatu průmyslové výroby s využitím umělé inteligence a dalších digitálních technologií s možností využití 5G sítí.

Prezentaci zajímavých exponátů a řešení chystá také Národní centrum Průmyslu 4.0 spolu se společnostmi T-Mobile, Česká spořitelna a Výzkumným a inovačním centrem pro pokročilou průmyslovou výrobu RICAIP. Přímo v jejich expozici bude nainstalována 5G průmyslová síť, kterou budou využívat nejrůznější robotické aplikace. Lákadlem bude například i robot, který návštěvníkům načepuje pivo.

Zlatým partnerem se stala společnost Siemens, která představí řešení pro flexibilní, odolnou a energeticky úspornou výrobu. Projektu se zúčastní i platforma Team Finland s šesticí finských inovativních firem z oblasti digitalizace. „Jedná se o premiérovou oficiální kolektivní účast Finska na strojírenském veletrhu,“ doplnil Busios.

Mezinárodní strojírenský veletrh letos poprvé začíná v úterý a potrvá čtyři dny do pátku. „Ke změně v délce konání veletrhu jsme dospěli na základě názoru vystavovatelů. Jedná se o celosvětový trend, jehož výsledkem je zvýšení efektivity veletržní účasti,“ vysvětlil Michal Svoboda, mluvčí MSV. Brány brněnského výstaviště budou otevřeny denně od 9 do 17 hodin, poslední den do 16 hodin.

Další informace k MSV jsou k dispozici na https://www.bvv.cz/msv/.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....