Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny10. 10. 2022 10:49

Pět let znamená pět nových unikátních strojů

Společnost TOS VARNSDORF, a. s., se sídlem ve Varnsdorfu v severních Čechách, má dlouholetou tradici ve výrobě obráběcích strojů. Firma byla pod jménem Strojírny Arno Plauert založena již v roce 1903 a do dnešního dne vyrostla ve velký strojírenský podnik známý po celém světě.

Lucie Matasová autor

Foto: archiv TOS Varnsdorf Tradice, z níž roste kvalita – TOS Foto: archiv TOS Varnsdorf

Výrobní program firmy je zaměřen na řešení technologií obrábění dílců od 1 m3 a skládá se ze tří skupin produktů. První jsou stolové a deskové obráběcí stroje typu WHN/WRD pro univerzální použití a výkonné obrábění dílců, včetně náročných technologických operací také na největších obrobcích. Druhou skupinou strojů jsou moderní obráběcí centra pod označením WHT pro využívání vysokých řezných parametrů a nejmodernějších technologií s nejprogresivnějšími moderními nástroji. Poslední skupinou produktů jsou portálová obráběcí centra typu WVM pro univerzální výkonové obrábění dílců z oceli a litiny, které vynikají tuhou konstrukcí a tím vysokou přesností obrobených dílců.

Trendem jsou služby

Současná nabídka se neomezuje jen na stroje jako takové, ale spolu se stroji společnost nabízí a dodává zákazníkovi celou řadu služeb, například montáž stroje, zaškolení obsluhy včetně technologického školení, nebo také návrh technologie včetně dodávky upínacích přípravků a nástrojů. Dále dodává firma ke strojům široké spektrum příslušenství, jako jsou například frézovací hlavy, lícní desky, přídavné upínací stoly anebo systémy automatické výměny nástrojů a palet. Společnost není jen výrobcem strojů, ale je dodavatelem kompletních technologií pro obrábění, které poskytují zákazníkům opravdu funkční pomoc při realizaci jejich cílů.

Diverzifikace je cesta ze zlých časů

Současnost českého průmyslu, kam samozřejmě české strojírenství a konkrétně výroba obráběcích strojů patří a nepochybně vytváří silnou exportní základnu národního hospodářství, svádí k suchému konstatování „doba je zlá“. Situace na Ukrajině a s ní spojené sankce vůči Ruské federaci a částečně i vůči Bělorusku prakticky odstavily tři velké trhy, kam směřovala část exportu ze společnosti TOS VARNSDORF. Ale stále to ještě není stav kritický, naopak – diverzifikace trhů umožňuje nadále a přes všechny nesnáze, jakými jsou strmě stoupající náklady na energie, základní suroviny, rostoucí dodací lhůty všech důležitých komponent nezbytných pro výrobu strojů a čím dál větší problémy zejména v lodní dopravě, dál vyrábět své výrobky a nabízet služby a řešení technologií na dalších trzích. Jak to upřesňuje obchodní ředitel Miloš Holakovský: „Pozitivní trend loňského roku v příjmu objednávek plynule pokračuje i v těchto měsících. Daří se nám v průmyslově silných zemích, jako je Německo, Itálie, Polsko a Francie. A samozřejmě také na domácím a slovenském trhu. Získali jsme objednávky z patnácti zemí světa včetně vzdálených teritorií USA, Kanady a Číny. Zvýšenou poptávku po našich strojích zaznamenáváme také díky silně posilujícímu brazilskému realu.“

Cestou jsou inovace a rozvoj

Společnost nežije jen z tradice, naopak – investuje do zaměstnanců, do vývoje nových produktů a do výrobních kapacit. „Jak jde čas, snažíme se držet krok s nejnovějšími trendy ve způsobu obrábění, technickými parametry nástrojového vybavení a neustále se rozrůstající škálou technologického příslušenství. Každoročně investujeme desítky milionů korun do technického rozvoje, bez kterého si nelze představit dlouhodobě udržitelnou strategii rozvoje firmy. Jenom za posledních pět let jsme dokázali na trh uvést pět zcela nových strojů, což je v kategorii našich produktů zcela unikátní,“ vysvětluje strategii firmy generální ředitel společnosti Jan Rýdl.

Společnost podporuje život v regionu různými aktivitami a také se prezentuje veřejnosti. Je to například tradiční Den otevřených dveří, který se koná vždy na Velký pátek. Po čtyři hodiny si návštěvníci mohou prohlédnout výrobní prostory firmy, ukázky práce řady strojů, mohou se seznámit s pracovním prostředím ve firmě a mnozí z nich také poprvé na vlastní oči spatří velké stroje, které fungují po celém světě. Továrna se stává místem setkání několika generací bývalých, současných a možná i budoucích zaměstnanců.

TOS VARNSDORF je firma s bohatou tradicí, je to však především firma, která investuje a stále se vyvíjí, firma, která se chce soustředit na svůj udržitelný rozvoj. Snahou firmy je vytvoření takového modelu fungování, aby byla schopna pružně a efektivně reagovat na požadavky zákazníků po celém světě a dokázala se vypořádat se současnými, pro podnikání ne právě optimálními podmínkami.

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...