Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny19. 10. 2022 11:59

Do Turecka míří početná podnikatelská delegace

Dvě podnikatelská fóra a dvoustranná obchodní jednání organizuje během tohoto čtvrtka a pátku Hospodářská komora České republiky v Turecku. V hlavním městě Ankaře a také v Istanbulu bude 35členná podnikatelská delegace s tureckými firmami projednávat nové zakázky a možnosti, jak posílit vzájemné obchodní vztahy. Jednání budou probíhat i se zástupci tureckého ministerstva obchodu. Podnikatelé doprovodí na pracovní cestě do této země ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. Podnikatelskou delegaci povede prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Podnikatelská mise HK ČR míří do Turecka Foto: Shutterstock.com

Podnikatelskou delegaci tvoří firmy působící v lehkém i těžkém strojírenství dodávající své produkty zejména do oblastí energetiky, dopravy a elektrotechnického průmyslu, ale také podniky působící v oblasti výstavby infrastrukturních projektů.

Do Turecka tento týden míří kupříkladu výrobci elektrických pohonů a trakčních motorů pro trolejbusy, tramvaje, lokomotivy a důlní vozidla, výrobci průmyslových armatur, železničních šroubů, ložisek pro kolejová vozidla i větrnou energetiku, technologií pro úpravy vod, plastových kanalizačních systémů, vodárenských, důlních a průmyslových čerpadel a také výrobci tvářecích strojů, strojů pro důlní dopravu či kolejových vozidel pro městskou dopravu a železnici. V podnikatelské delegaci nechybí ani přepravci zboží, pojišťovny nebo výzkumné a zkušební ústavy nebo instituty pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.

Turecko patří mezi tradiční obchodní partnery České republiky, je šestým nejvýznamnějším partnerem mimo země Evropské unie. České firmy do Turecka exportují zboží zhruba za 52,1 mld. Kč, dovoz zboží z Turecka v roce 2021 meziročně skokově narostl, z Turecka bylo importováno zboží za 52,6 mld. Kč. Podobný trend pokračoval i v prvních měsících roku 2022 – objem vzájemné obchodní výměny mírně roste, zejména vlivem tureckého dovozu do České republiky.

Česká republika je jako nejprůmyslovější země Evropské unie v Turecké republice vnímána i jako země s velmi dobrou reputací výrobků a širokým spektrem jejich uplatnitelnosti v mnoha sektorech.

Hospodářská komora České republiky organizuje s tureckými protějšky řadu dvoustranných aktivit. Vedle podnikatelských misí a podnikatelských fór je zapojena i v multilaterálních evropských aktivitách, jako je kupř. program Turkey-EU Business Dialogue. V rámci něj poskytla tureckým malým a středním firmám z oblasti Samsun školení, na která navazovala podnikatelská mise Hospodářské komory do Samsunu v září 2020 za účasti 10 českých firem.

Hospodářská komora České republiky letos v pražském Florentinu přijala delegace z měst Cizre a Gaziantep. Vloni hostila ministra obchodu Turecka Mehmeta Muşe, podnikatelská mise organizovaná tento týden na tuto návštěvu navazuje. Poslední podnikatelská mise do Turecka, která byla součástí pracovní cesty předsedy vlády a ministra průmyslu, se uskutečnila v září 2019. Podnikatelskou delegaci tehdy tvořily čtyři desítky českých firem.

Hlavním tureckým protějškem Hospodářské komory České republiky je Sdružení tureckých obchodních a průmyslových komor a komoditních burz TOBB (Union of Chambers and Commodity Exchanges of Türkiye). Hospodářská komora ale spolupracuje také s řadou regionálních obchodních komor, především s İTO (Istanbulská obchodní komora), ATO (Ankarská obchodní komora) a Samsunskou OPK.

Hospodářská komora provozuje rovněž i Česko-turecký smíšený výbor, který vznikl na základě dohody mezi Hospodářskou komorou a TOBB už v roce 1991. Turecká strana výboru působí pod organizací DEIK (Foreign Economic Relations Board) založenou Ministerstvem hospodářství Turecké republiky, TOBB a dalšími subjekty.

Do podnikatelské mise se mohla u Hospodářské komory přihlásit kterákoli česká firma se zájmem o turecký trh bez ohledu na předmět podnikání, velikost nebo region, v němž působí. Náklady spojené s organizací mise stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou si hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...