Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny2. 11. 2022 15:06

Energie: Úspory, bezpečnost a nezávislost

Je český produkční potenciál v ohrožení?

Rovnou přiznejme, že ano. A na vině jsou (nejen) energie – posledním dnem tohoto roku skončí smlouvy na dodávky energií stovkám a tisícům českých firem, expertní odhady hovoří o 80 % z jejich celkového počtu. Drtivá většina z nich se tak od ledna ocitne na spotových cenách. Řadě z nich částečně uleví zastropování cen, mnohých se ale netýká. A i v případě zastropovaných cen představuje nárůst oproti těm, na které byla kalkulována produkce, více než pětinásobek. Česká vláda, na rozdíl od jiných evropských zemí, žádné další řešení nenabízí. A protože energetická krize dopadá silněji na výrobní provozy, dostane česká výrobní konkurenceschopnost opravdu těžkou ránu.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Podniky řeší energetickou bezpečnost Foto: Shutterstock.com

Znovu se tak potvrzuje pravidlo, že spoléhat na vládní opatření a aktivitu je zbytečné, firmy – pokud chtějí přežít – si musejí pomoci samy. Limitou je ovšem čas. Existuje řada možností, jak dopad energetické krize zmírnit, existuje řada možností úspor a alternativních zdrojů, žádná ovšem není k dispozici okamžitě. A všechny vyžadují také investici. Vše komplikuje stav české ekonomiky i českých podniků: Drahé energie, drahé peníze, nedostatek expertů, podfinancované podniky, zastaralé technologie, absence kvalitního energetického managementu. Koktejl doslova smrtící.

To vše jsou důvody, proč komunikační agentura COT group, která se na podnikatelský sektor zaměřuje v mnoha projektech, dnes uspořádala pod záštitou Hospodářské komory a ve spolupráci s RHK Brno panelovou diskusi majitelů výrobních firem a energetických expertů z praxe.

Více než dvouhodinová živá debata má první reálné výstupy – ve dvou moravských výrobních firmách bude neprodleně zahájen projekt energetické bezpečnosti. Prvním krokem bude energetický audit. „Začínat bez něj absolutně nemá smysl, to je první nutný krok, který řekne, jaké jsou nároky konkrétního provozu a také naznačí možnosti úspor,“ komentuje to Ladislav Chodák, předseda představenstva RHK Brno.

Nutno dodat, že už v tomto kroku lze narazit – expertů a konzultantů jsou stovky, ale jejich kvalita je různá. „Jsou takoví, kteří nasypou data do excelu a něco jim vypadne. V padesáti procentech se asi trefí, ale když si hodíte korunou, máte stejnou šanci na úspěch. Mnohem přesnější jsou matematické modely, které dokáží z dat za delší časové období nejen velmi přesně spočítat charakteristiky spotřeby, ale najdou na základě zadaných parametrů i možnosti optimalizace pro firemní energetické hospodářství,“ poznamenal František Müller, expert na energetický audit a inovace v podnikové energetice, Mycroft Mind.

Na základě auditu pak lze navrhnout krátkodobá, střednědobá i dlouhodobá opatření, která mohou firmám za energie ušetřit i miliony korun, aniž by omezovaly jejich provoz. Podle zúčastněných expertů je ovšem nutné postupovat koncepčně – k dispozici je celá řada dílčích řešení a jejich kombinací. Jen pro představu – v provozech s určitou mírou pružnosti lze ušetřit až 30 % nákladů pouhým řízením energetických toků a nároků, k čemuž lze dnes využít i umělou inteligenci. Jsou tu tepelná čerpadla, odpadní teplo, fotovoltaika a baterie, spalování odpadů, jsou tu další alternativní zdroje energií a tepla, jsou tu inovativní technologické možnosti úspor. A velké téma, které může pomoci, je komunitní energetika.

Vybrat ale pro konkrétní podnik s konkrétním provozem optimální řešení vyžaduje znalosti a zkušenosti, celou problematiku je nutné řešit komplex a expertně. Co funguje v jedné firmě nemusí přinést efekt v jiné. Portál KomoraPlus bude dva zmíněné moravské projekty v jednotlivých krocích sledovat a dokumentovat, protože na nich lze jako na případových studiích ukázat konkrétní problémy, možnosti jejich řešení i reálné výsledky.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...