Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny3. 11. 2022 06:55

Zabraňte agrofertizaci České republiky

Otevřený dopis prezidenta SOCR senátorkám a senátorům v souvislosti s projednáváním zákona o významné tržní síle.

Tomáš Prouza Tomáš Prouza autor

prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Foto: Shutterstock.com Bude zákon o významné tržní síle spravedlivý ke všem? Foto: Shutterstock.com

Vážené senátorky, vážení senátoři,

už tento čtvrtek máte šanci prokázat, že jsou vám blízké hodnoty, jako je spravedlnost a férovost, a že Senát jako účinná pojistka demokracie a právního státu nebude přihlížet upřednostňování zájmů jedné vyvolené skupiny podnikatelů. Budete totiž schvalovat novelu zákona o významné tržní síle, jež byla po podivných zákulisních dohodách na poslední chvíli v Poslanecké sněmovně změněna tak, že směřuje zcela proti původnímu záměru nové evropské úpravy, tedy ochránit malé a slabší firmy před tržní silou velkých a silnějších společností v celém zemědělsko-potravinářsko-obchodním řetězci.

Jak se přihodilo, že se z jednoduché transpozice evropské směrnice založené na dobré praxi z řady zemí stal tento paskvil, jehož cílem je pomocí pozměňovacích návrhů z pera hnutí ANO mimo jiné chránit zájmy Agrofertu? Právě tento koncern byl totiž pomocí šikovně naformulovaných změn vyjmut z dosahu zákona, díky čemuž budou odběratelé více motivování k tomu, aby smlouvy uzavírali s ním, a nikoli s menšími dodavateli, jež měl zákon původně chránit.

Toho, že zcela staví na hlavu smysl původního návrhu, si zřejmě byli vědomi i poslanci, kteří se formálně pod návrhy hnutí ANO podepsali. Nejen, že porušili všechny sněmovní lhůty, ale dokonce se ani neobtěžovali své návrhy podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny odůvodnit písemně, na výboru nebo na plénu. Jediným odůvodněním tak zůstalo vyjádření dlouholetého předsedy sněmovního Zemědělského výboru Jaroslava Faltýnka, že se takto dohodli. A byl to nakonec právě Jaroslav Faltýnek, jenž na Zemědělském výboru pozměňovací návrhy obhajoval, zatímco jejich oficiální předkladatelé zarytě mlčeli.

Transpoziční novela zákona o významné tržní síle se připravovala více než dva roky a její kompromisní podoba vznikla po desítkách hodin odborných diskuzí a za významné podpory Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Přijaté pozměňovací návrhy naopak neprošly žádnou věcnou diskuzí a byly načteny tak, aby žádná relevantní debata ani nebyla možná.

Ubezpečuji vás, že obchodní sektor nepožaduje nic jiného než návrat k prodiskutované, férové verzi tohoto dokumentu, která je ve shodě s evropskou legislativou. Stejně tak návrat k původní eurokonformní verzi požaduje například i Potravinářská komora ČR, jak někteří z vás mohli slyšet na zasedání Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Vedle výhod pro Agrofert na úkor malých výrobců potravin obsahují sněmovní pozměňovací návrhy také ekonomicky zcela nesmyslné úpravy. Dovolím si uvést jeden příklad za všechny. Poslanci chtějí zavést povinnost pro odběratele s významnou tržní silou poskytnout „přiměřené protiplnění“ za poskytnutou slevu. Jedná se o praxí opakovaně prověřený nesmysl, protože sleva je prostě jen jedním z mnoha nástrojů obchodního vyjednávání a žádný nárok na protiplnění nevzniká. Vždyť když si půjdete koupit třeba nové auto, rozhodně nepočítáte s tím, že jako protiplnění za slevu na nový vůz budete v autosalonu týden uklízet…

Vážené senátorky, vážení senátoři,

jsem pevně přesvědčen, že budování spravedlivých a férových podmínek pro život v České republice patří mezi vaše klíčové priority. Představujete pojistku demokracie a právního státu a bedlivě hlídáte excesy přicházející z Poslanecké sněmovny. A toto je bezpochyby jeden z nich. Jistě vám proto nemůže být lhostejné, že by zákon, na jehož schválení byste se podíleli:

  • zkomplikoval život malým a středním dodavatelům potravinářského zboží v už tak náročné době, a dokonce by mohl přispět k bankrotu mnohých z nich;
  • upřednostnil zájmy jednoho mocného koncernu místo toho, aby v souladu s evropskými pravidly vytvořil podmínky pro férovou konkurenci, díky které má spotřebitel k dispozici vždy to nejlepší jak z pohledu dostupnosti zboží, tak i jeho kvality a ceny;
  • změnil podmínky na trhu natolik, že by se mohly kvůli dalšímu posílení již tak dominantní-ho dodavatele základních potravin promítnout i do dalšího zvýšení konečných cen pro spotřebitele.

Ze své pozice vnímám volání spotřebitelů po větší rozmanitosti v obchodech a tím pádem podpoře malých a středních producentů. V posledních letech se situace začala zlepšovat a na pultech obchodů se objevuje čím dál více lokálních potravin malých dodavatelů. Tato novela však jde zcela opačným směrem, a proto si vás dovoluji touto cestou požádat, abyste zabránili přijetí verze, která byla v rozporu s názory expertů na poslední chvíli zásadně změněna. Je mi líto, že kvůli nátlaku hnutí ANO na ministra zemědělství z Poslanecké sněmovny odešla verze, jež v této obtížné době preferuje individuální zájmy jednoho agrokoncernu nad potřebou překonat krizi společnými silami a podpořit ty, kteří to skutečně potřebují. Prosím, neumožněte ve čtvrtek další agrofertizaci našich životů. Není to v zájmu České republiky, voličů ani vás.

Nejnovější články

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...