Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny7. 11. 2022 17:37

Cestování hendikepovaných: Zrušme bariéry

Poznat něco nového, vyjít ze stereotypu a zrelaxovat se. Nejčastější důvody, proč cestují hendikepovaní lidé. Zjistily to průzkumy České centrály cestovního ruchu – CzechTourism. Výsledky platí pro neslyšící, vozíčkáře i rodiče s kočárky. Bariéry, s kterými se postižení i další lidé při cestování potýkají, se liší. Odstraňovat překážky a umožnit turistům s hendikepem jezdit na výlety i delší cesty je společným cílem státu, samospráv, akademické sféry i soukromého sektoru. Zabývalo se tím také nedávné pracovní setkání k cestovnímu ruchu bez bariér. 

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Cestování hendikepovaných: Zrušme bariéry Foto: Shutterstock.com

Zatímco neslyšící mají největší problémy s informovaností v dopravě, hlášení jsou totiž často pouze zvuková, vozíčkáři potřebují bezbariérový přístup, ubytování, občerstvení a WC. Často se setkávají s tím, že prezentovaná bezbariérovost místa neodpovídá skutečnosti. Terén na výletech, snadné přístupy a dostatek prostoru v dopravě jsou klíčové také pro rodiče s kočárky. Zrakově postižené zase nejvíc trápí nedostupnost informací v blind friendly režimu.

„Důležitou zprávou pro podnikatele v cestovním ruchu je, že většina hendikepovaných lidí cestuje s doprovodem. Kvůli nedostatku osobních asistentů mají také velký zájem o organizované skupinové zájezdy. U těch však poptávka výrazně převyšuje nabídku, což považuji za zásadní informaci a příležitost pro cestovní kanceláře. Na tuto klientelu se jich totiž dosud specializovalo jen minimum,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Všichni oslovení znevýhodnění turisté cestují zpravidla osobním automobilem. Shodují se také v regionech, kam míří nejčastěji. Jde o Středočeský, Jihočeský a Jihomoravský kraj. Za nejvstřícnější místo k hendikepovaným shodně považují Prahu.

„Naprostá většina respondentů podle našich průzkumů i přes hendikep ráda cestuje a chtěla by víc. Brání jim v tom však nejrůznější překážky. I proto CzechTourism uspořádal další kulatý stůl, kde se probraly koncepce bezbariérového cestovního ruchu a související dotační programy,“ říká vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Janeček a dodává: „Aby bylo cestování co nejvíc bez bariér, jsou třeba tři hlavní věci: vysvětlit podnikatelům velký ekonomický potenciál tohoto turismu, upozornit podnikatele i zaměstnance v cestovním ruchu na překážky, s kterými se hendikepovaní při cestování potýkají a samozřejmě, což je nejdůležitější, bariéry v turismu postupně odstraňovat. Začíná to už vlastní stavbou či rekonstrukcí provozoven, nejde přitom pouze o sociální zařízení.“

Hendikep má víc než 13 % české společnosti, pouze vozíčkářů je na 18 tisíc. Ti jako jediní ze všech lidí s postižením cestují hlavně proto, že chtějí poznávat města a kulturní památky. Na cestách také nejčastěji přenocují (86 %) a i více utrácí. U neslyšících, nevidomých a rodin s kočárky vedou výlety za přírodou. Zrakově postižené zajímají hlavně zážitky, které mohou „procítit“. Co se týče přenocování, téměř všichni hendikepovaní se ubytovávají v hromadných ubytovacích zařízeních (80 %). Výjimkou jsou rodiče s kočárky, kteří z 87 % přespávají ve vlastním ubytování nebo u známých.

S rozvojem bezbariérové infrastruktury může pomoct důsledné vymáhání platné legislativy, například vyhlášky o stavebních úpravách budov. Právě to a mnoho dalšího zaznělo na nedávném kulatém stole k cestovnímu ruchu bez bariér. Účastníci pracovního setkání se rovněž shodli, že je nutné řádně proškolit personál a všechny postižené srozumitelně informovat o přístupnosti budov. S osvětou a vzděláváním v kontextu s cestovním ruchem pomáhá právě CzechTourism. Na příští rok chytá workshopy, školení i další akce v kontextu s turismem bez bariér.

Přehledy a tipy na výlety a delší pobyty pro hendikepované jsou k dispozici na jednom z největších turistických portálů Kudyznudy.cz. Výsledky průzkumů pak na webu Tourdata.cz.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....