Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny24. 11. 2022 11:49

Technologie pomáhají zvyšovat digitální kompetence žáků

 Oblíbený je 3D tisk i programovatelní roboti

Že výuka může zároveň bavit i vzdělávat, potvrzují mnohé školy, které čím dál častěji do výuky zapojují moderní technologie. Digitální kompetence totiž budou povinnou součástí výukových osnov již na základních školách, ty střední už je mají od září povinně ve výuce. Pedagogové škol z jižních Čech se také mohou zapojit do vzdělávacích workshopů Jihočeské hospodářské komory, která školám díky projektu zapůjčila 3D tiskárny a programovatelné roboty.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com 3D tisk na školách baví i vzdělává Foto: Shutterstock.com

Moderní technologie stále častěji pronikají do výuky na školách. Střední školy totiž od letošního školního roku musely aktualizovat své vzdělávací programy podle tzv. rámcového vzdělávacího programu (RVP), jehož povinnou součástí jsou i digitální kompetence. Nejedná se přitom jen o informatiku, ale i o další předměty, kam se postupně digitalizace dostává. První stupeň základních škol spustí vyučování v souladu s novým RVP od 1. září 2023, druhý stupeň pak o rok později.

„IT odborníků je dlouhodobě v České republice nedostatek. Přitom potřeba těchto specialistů bude postupně s automatizací a digitalizací stále přibývat. Digitální kompetence však nepotřebují jen tito odborníci, ale již běžní zaměstnanci a občani, kteří se dennodenně setkávají s aplikacemi, obsluhou strojů či se pohybují na internetu,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk). I proto je důležitá inovace výuky, ale také vzdělávání samotných pedagogů. „Oceňujeme, že i sami pedagogové se chtějí v nových oborech neustále vzdělávat,“ dodává Luděk Keist. Právě Jhk od září minulého roku připravuje pro učitele základních a středních škol praktické workshopy z praxe, jako je modelování 3D objektů či základy programování, díky kterým mohou výuku zpestřit a inovovat.

Zájem o nové technologie, jako je 3D tisk. potvrzují i zástupci škol. „Ve škole tiskneme různé designové prvky, krabičky, stojánky a jiné předměty využitelné v běžném životě, ale i hračky a hlavolamy pro zábavu,“ říká Petr Draxler, ředitel Střední školy spojů a informatiky Tábor, kde se vyučují IT obory a snaží se o inovaci výuky i technologií. „Na škole máme v současné době osm 3D tiskáren, tři z nich jsou zapůjčeny Asistenčním centrem Impuls pro kariéru a praxi Jihočeské hospodářské komory v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III,“ dodává Petr Draxler. Podobně tiskárny využívají i žáci maturitních ročníků ze Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu České Budějovice pro tvorbu reklamních a dárkových předmětů. Tyto předměty byly použity při praktické maturitní zkoušce, při organizaci dne otevřených dveří či na celorepublikové soutěži v Krájení a přípravě salátu na výstavě Vzdělání a řemeslo.

Díky zapůjčení vybavení potřebných pro výuku od Jhk mohou učitelé snadněji zařadit do vzdělávání široké spektrum témat, jako jsou základy programování, 3D tisk, robotika, kyberbezpečnost či tvorba digitálního obsahu. „Školy si možnost zapůjčení tiskáren velmi pochvalují. Díky většímu počtu zařízení mají pedagogové možnost aktivity představit více žákům a využívat je třeba i v dalších předmětech. Do škol kromě již poskytnutých3D tiskáren a robotů Codey Rocky plánujeme také zapůjčit sady IoT a micro:bity, abychom podpořili výuku IT a programování,“ zmiňuje Barbora Sejková, metodička pro digitalizaci z Jhk.

3D tisk už ale není jen záležitostí středních škol. Hravě ho totiž zvládají i žáci druhého stupně škol základních. To potvrzuje Jan Linhart ze Základní školy Protivín. 3D tiskárny využívá nejen v rámci volnočasového kroužku 3D tisku, který navštěvují žáci šestých až devátých tříd, ale i v pracovních a technických činnostech: „Díky workshopům Jihočeské hospodářské komory, kde jsme se poprvé setkali s modelováním v programech na 3D tisk a poté se naučili tiskárny sestavit, jsme mohli 3D tisk zařadit do oficiálních osnov výuky naší školy.“ Jan Linhart také představuje projekt, ve kterém žáci využijí a propojí znalosti z informatiky i technických činností: „Vymysleli jsme celoroční projekt – rukodělnou výrobu „ježka v kleci“ pro deváté ročníky, kdy v technických činnostech kombinují práci jak s plastem, tak i kovem a dřevem.“ Uplatnění 3D tisk ale nalezl i třeba v dějepise, do kterého žáci v kroužku 3D tisku připravili modely sloupů jednotlivých stavitelských slohů z dob starořecké architektury.

A stejně oblíbený jako 3D tisk jsou i programovatelní roboti. „Než přišli roboti Codey Rocky do naší výuky, měli jsme pramálo zkušeností s blokovým programováním i robotikou jako takovou. Workshop od Jihočeské hospodářské komory a následné zapůjčení dvou setů robotů Codey Rocky nám otevřelo dveře k získávání nových digitálních kompetencí,“ říká Tereza Suchá ze Základní školy Chlum u Třeboně a popisuje, jak se výuka vyvíjí. „Připojením přes aplikaci v mobilních telefonech jsme nejprve zkoušeli jednoduché příkazy. Začali jsme s programováním emocí, zvuků, jednoduchých pohybů vpřed, vzad či do stran. Nyní se učíme programovat složitější příkazy, například projíždět roboty slalomovými dráhami, rozpoznávat barvy, překážky na trase, čekají nás i komunikační dovednosti robotů mezi sebou,“ dodává pedagožka.

Jihočeská hospodářská komora může aktivity v podobě organizace vzdělávacích workshopů či zapůjčení technologických pomůcek realizovat díky projektu Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III, který je spolufinancován Evropskou unií. Na webových stránkách www.impulsprokarieru.cz jsou také k dispozici další termíny vypsaných workshopů a metodické materiály zaměřené na internet věcí, 3D tisk, blokové programování či grafiku a tvorbu digitálního obsahu.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...