Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny28. 11. 2022 19:01

Property Lending Barometer: Bankovní financování nemovitostí

ESG jako stopka při financování nemovitostí

Zaměření bank na udržitelné financování komerčních nemovitostí posiluje. ESG strategie pro tuto oblast mají dvě třetiny oslovených bank v regionu střední a východní Evropy (CEE) a české banky jsou nad tímto průměrem. Až třetina bankéřů má již zkušenosti se zamítnutím úvěru z důvodu nesplnění i ESG kritérií. Přibližně polovina dotázaných připravuje nebo nabízí speciální produkt na udržitelné financování, nikoliv ovšem v Česku. Vyplývá to z průzkumu KPMG Property Lending Barometer, do kterého se zapojili zástupci více než 40 bank z deseti zemí regionu CEE.

Lukáš Kantor autor

KPMG

Foto: Shutterstock.com ESG a nemovitosti – Evropa si zvyká na nová pravidla financování Foto: Shutterstock.com

Nárůst významu udržitelného financování potvrdili bankéři ve všech zúčastněných státech. Hlavním akcelerátorem tohoto trendu je dopad legislativy Evropské unie (včetně taxonomie), která se odráží ve strategii mateřských společností a následně jednotlivých bank. „Svojí roli hrají i požadavky a přístup jednotlivých centrálních bank. Velký vliv má i to, zda je daná země součástí eurozóny a spadá pod působnost Evropské centrální banky,“ uvedl Pavel Kliment, partner odpovědný za sektor nemovitostí v KPMG Česká republika.

Jaké kroky k dnešnímu dni vaše banka podnikla v oblasti udržitelného financování?

Graf: KPMG Property Lending Barometer 2022 Graf: KPMG Property Lending Barometer 2022

České banky nad průměrem 

Přes 68 % zúčastněných bankéřů uvedlo, že jejich peněžní ústav zavedl kritéria ESG pro hodnocení úvěrů na financování nemovitostí. Přibližně stejný podíl respondentů potvrdil sběr nových dat a zahájení souvisejícího interního monitoringu a reportingu. Nižší tempo implementace opatření v této oblasti je podle průzkumu v Bulharsku, Rumunsku a Srbsku.

Schválení bankovní strategie ESG pro financování nemovitostí potvrdilo 65 % respondentů. Nad tímto průměrem se nacházejí dotázané české, maďarské a polské banky. Naopak v Chorvatsku a Rumunsku více než polovina oslovených bank strategii ESG pro financování nemovitostí zatím nepřijala.

S výjimkou Česka a Chorvatska je také velice omezené poskytování dodatečných služeb bankou v oblasti ESG, jako je například dotační poradenství nebo poradenství v rámci energetických úspor.

Informace o průzkumu Property Lending Barometer 2022

Property Lending Barometer je průzkum zaměřený na bankovní financování komerčních nemovitostí, který KPMG připravuje už 13 let. Letošní sběr dat se uskutečnil v červnu a červenci a zúčastnilo se ho 41 bank z Česka, Polska, Maďarska, Slovenska, Srbska, Chorvatska, Bulharska, Rumunska, Severní Makedonie a Albánie.

Externí certifikace udržitelnosti budov hraje klíčovou roli

Nesplnění požadovaných kritérií ESG může vést až k zamítnutí žádosti o úvěr. S touto situací se během posledního roku setkalo sedm procent respondentů z bank, které používají interní hodnotící kritéria pro ESG. Dalších 26 procent respondentů potvrdilo zkušenost s neschválením úvěru z důvodu nesplnění více podmínek, z nichž jednou byla právě kritéria ESG.

Více než tři čtvrtiny oslovených bank, které již zavedly hodnotící kritéria pro ESG, pracuje s externími certifikáty udržitelnosti budov jako jsou BREEAM, LEED, WELL, či GRESB. Obdobný podíl bank má zvláštní dotazník pro ESG. Velice využívané jsou i energetické štítky, a to především v Česku a Chorvatsku.

Obecně platí, že se oslovené banky nespoléhají pouze na jeden nástroj nebo kritérium při vyhodnocování úvěru z pohledu ESG.

Chybí zkušenosti s produktem zaměřeným na udržitelné financování

Přibližně polovina dotázaných bankéřů uvedla, že připravují nebo již mají speciální produkt zaměřený na udržitelné financování. Projektům splňujícím kritéria ESG jsou tak schopni nabídnout nižší úrokovou marži, případně delší dobu splatnosti úvěru nebo nižší míru amortizace. Na druhou stranu existuje zatím velice málo praktických zkušeností s poskytováním těchto speciálních produktů.

„Většina oslovených českých bankéřů o zavedení tohoto speciálního produktu zatím neuvažuje. Splnění kritérií ESG považuje spíše za jednu ze základních podmínek pro poskytnutí úvěru vůbec. Obdobně jsou na tom jejich kolegové v Polsku a na Slovensku,“ uzavřel Pavel Dolák, koordinátor průzkumu z KPMG Česká republika.

Články autora Lukáš Kantor

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...