Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny2. 12. 2022 07:22

Unikátní lokátory pro freeridery, inovace zubního implantátu a polymer

Brno dává jeden a půl milionu korun na inovativní nápady

Tři inovativní projekty získaly podporu z 6. výzvy programu Prototypuj a ověřuj, kterým město Brno společně s inovační agenturou JIC podporují začínající podnikatelské nápady. Ve finále uspěl projekt lokátorů na lyže, nová konstrukce podpěry pro zubní implantát a také inovativní polymer se specifickými fyzikálními vlastnostmi.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: JIC Miliony pro nápady – to je brněnská cesta k úspěchu Foto: JIC

Zdeněk Zeiner je jedním ze skupiny freeriderových nadšenců, která vyvíjí lokátory a zařízení pro lyže: „Náš lokátor je určený pro skialpinisty a freeridery a jeho úkolem je pomoci ochránit majetek i životy freeriderů,“ vysvětluje Zeiner. Podle jeho slov bude SkiFi, jak se produkt jmenuje, díky svým senzorům fungovat jako osobní trenér. „Umožní zlepšit techniku výstupu na pásech a hlavně zvýší bezpečnost lyžařů při sjezdu,“ říká Zeiner. Zároveň umožní v hlubokém sněhu lokalizovat ztracenou lyži. Grant 800 tisíc korun použije firma třeba na dotažení designu, konstrukce mechaniky, způsobu lepení nebo naprogramování mobilní aplikace. „Naší ambicí je přinést do světa free-skiingu technologii, která tento sport udělá bezpečnějším,“ popisuje misi firmy spoluzakladatel Zdeněk Zeiner.

V úplně odlišném oboru působí další podpořená firma Nyrtonn. Její spoluzakladatel Martin Podešva uspěl v programu s nápadem na novou konstrukci zubního implantátu. „Navazujeme vlastně na pětadvacet let zkušeností mého otce, který se po tuto dobu věnoval vývoji a výrobě zubních implantátů. Teď přicházíme s novou řadou a podpora z programu nám umožní ověřit novou konstrukci zubního implantátu, který chceme v následujících měsících uvést na trh,“ popisuje projekt Martin Podešva, který na projekt získal 245 tisíc korun. „Pokud se vše podaří, inovovaný implantát bude mít delší životnost a sníží riziko zdravotních komplikací, které mohou vzniknout při používání zubní náhrady,“ uzavírá Podešva.

Třetí podpořený projekt přichází s inovativními polymery, které díky speciálním vlastnostem mohou nahradit aktuální nákladné výrobní procesy zpracování kovů a jejich slitin v průmyslu. „Výrobci koncových produktů by se s tímto polymerem mohli dostat až na úsporu 50 % nákladů oproti stávajícím surovinám a až 85 % spotřeby energie,“ věří spoluzakladatel firmy IngSolution Lukáš Ingr. „Díky grantu můžeme výrazně zkrátit dobu ověření funkčnosti materiálu Thecon a uspíšit tak vstup na trh,“ říká Ingr a dodává, že si hodně slibuje i od konzultací s experty, které by měly firmu posunout i v dalších oblastech podnikání.

„Program Prototypuj a ověřuj existuje od roku 2020 a podpořil včetně aktuální výzvy už 24 projektů. Jeho podpora míří na inovativní nápady, které jsou na začátku své cesty. V České republice se jedná o unikátní typ podpory a není náhodou, že existuje právě v Brně,“ bilancuje výsledky programu primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Brno má díky inovacím místo na světové mapě. Elektronové mikroskopy, řečové technologie, teď i vesmír a třeba umělá inteligence – tam všude je Brno vidět. A je to i díky ochotě města Brna investovat do inovací a podnikání. Věřím, že i nově podpořené startupy v programu Prototypuj a ověřuj pomohou upevňovat městu jeho image technologické metropole,“ říká zastupitelka města Brna pro oblast inovací a spolupráce s výzkumnými organizacemi Anna Putnová.

„Brno je absolutním pionýrem, protože podobný program jinde v České republice nenajdete. U nás to je o to důležitější, protože tu máme obrovský potenciál podnikatelských nápadů například na univerzitách a výzkumných pracovištích,“ dodává ředitel JIC Petr Chládek.

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...