Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny6. 12. 2022 10:24

V zimě Češi chtějí odpočívat  a lehce sportovat

Zimní dovolená: Češi dají přes šest tisíc za osobu

Téměř polovina (47 %) Čechů plánuje zimní dovolenou v České republice. Nejčastěji (25 %) chtějí odpočívat a lehce sportovat, aktivní dovolenou se sportem plánuje 22 % lidí. Většinou se chtějí věnovat pěší turistice (57 %) a lehčím procházkám (56 %). 34 % respondentů se chystá na sjezdové lyžování, 27 % na běžky. Vyplývá to z prosincového průzkumu Plány Čechů na zimní dovolenou z dílny Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Plány na zimní dovolenou –odpočívat a lehce sportovat Foto: Shutterstock.com

Češi chtějí letos zimní dovolenou strávit v České republice víc než loni, konkrétně o 4 p.b. Volné dny v tuzemsku během zimy v ČR neplánují ti, kteří preferují dovolenou v jiném období (50 %) nebo je k tomu vede nedostatek financí (36 %) či preferují pobyt v zahraničí (10 %).

„Z našeho šetření také vyplývá, že 54 % Čechů plánuje navštívit vánoční trhy v místě bydliště a 27 % návštěvu spojí s cestováním po Česku,” říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Na Kudy z nudy máme proto připravený například přehled adventních akcí na hradech a zámcích nebo předvánočních akcí ve městech UNESCO.“

Jen desetina Čechů chce navštívit vánoční trhy v zahraničí. Obecně na zimní dovolené chtějí Češi stejně jako loni strávit celkem 8 dní. Z tuzemských lokací zejména v Libereckém (25 %), Olomouckém (18 %) a Královéhradeckém kraji (17 %). Ubytovat se chtějí nejčastěji v penzionu (40 %) nebo u známých či přátel (31 %).

Graf: CzechTourism Graf: CzechTourism
Graf: CzechTourism Graf: CzechTourism

„I přes obtížnou situaci s energiemi provozovatelé horských středisek v ČR by se šetření nemělo týkat přípravy sjezdovek ani provozu lanovek a vleků. Provozovatelé horských středisek se tak chystají nabídnout návštěvníkům služby a zážitky v rozsahu, na jaký jsou hosté zvyklí,“ říká ředitel Asociace horských ředitel Libor Knot a dodává: „Během předchozího víkendu fungovalo šest horských středisek a už následující sobotu, tedy 10. prosince, se chystá zahájit lyžařskou sezónu několik velkých skiareálů. Ke SkiResortu Černá hora-Pec se přidá například Špindlerův Mlýn nebo Dolní Morava. Počasí v polovině prosince slibuje sníh a mráz, takže kilometry otevřených sjezdovek na českých horách by měly rychle přibývat.“

Za zimní dovolenou Češi plánují utratit v průměrů za osobu 6 361 Kč. Nejvíc za ubytování (46 %) a stravu (17 %). Na kulturu, sport a památky mají lidé během zimní dovolené připraveno v průměru 817 Kč. Celý průzkum je k dispozici na www.tourdata.cz.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Cestovní ruch
Praha se těší na přímé lety do Číny

„Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních...

Hainan Airlines v současnosti provozuje z Číny více...

Cestovní ruch
Loni do zahraničí vyrazilo meziročně o 15 % více Čechů

Podle dat Češi loni celkem podnikli 28 milionů...

Data potvrzují, že v loňském roce razantně vzrostl zájem...

Na vlastní pěst vyrazily na delší pobyty necelé...

Podle dat ČSÚ průměrná délka jedné delší zahraniční...

Do Chorvatska loni vyrazilo na delší dovolenou v...