Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny8. 12. 2022 15:12

Česká umělá inteligence získala 37,5 milionu korun

Česká firma 24 Vision, jejíž nástroj odhalí až 99 procent chyb v automobilové výrobě, získává na svůj další rozvoj investici 37,5 milionů korun. Díky financím od fondů Y Soft Ventures, Nation 1 a skupiny QPAG se může 24 Vision soustředit na vývoj škálovatelného produktu a expanzi na mezinárodní trh.

Jana Hedencová autor

Foto: 24 Vision Kamera, která snímá vady Foto: 24 Vision

Technologie 24 Vision již nyní detekuje vady ve výrobě u největších hráčů v automobilovém průmyslu, díky čemuž si získala důvěru také mezi globálními hráči. V řádu sekund zkontroluje celý produkt a to 10× spolehlivěji než lidské oko. Díky strojovému učení dokáže najít nejen konfigurační vady, ale i těžce viditelné defekty. Produkt s potenciálem pro využití v dalších segmentech zaujal hned několik investorů.

„V automotive se vyrábí i tisíce různých variant produktů a ohlídat výrobu všech je pro řadu strojů obtížné, natož pak pro člověka. S vizí vyřešit tento problém, který trápí prakticky celý trh, jsme 24 Vision zakládali,“ říká výkonný ředitel 24 Vision Martin Hriško.

„Dnes naše řešení dokážeme vzít a napojit skoro na jakoukoli sériovou výrobu. Učíme systém rozeznat podobu výrobků se všemi variantami a specifiky zákazníka. To nám umožňuje snadné nasazení systému ve variabilní výrobě,“ dodává za 24 Vision ředitel technického úseku Martin Cviček.

Technologie využívá i Škoda Auto

V současnosti má 24 Vision nasazené řešení pro kontrolu automobilových dveří, palubních desek, sedaček a malých lakovaných komponent. Technologii aktuálně využívá největší tuzemská automobilka Škoda Auto a dále společnosti Brose CZ nebo společnosti ze skupiny Hyundai Motor Czech. Další automobilky a výrobci o ni jeví zájem v rámci pilotních projektů.

Škálovatelnost a univerzálnost produktu vidí jako hlavní konkurenční výhodu i lead investor Y Soft Ventures. „Startupy, které využívají počítačové vidění pro kontrolu kvality, začínají standardně jako projektový business, který se ale špatně škáluje. 24 VISION už si touto fází prošlo a teď ví, jak se přepnout na škálovatelný business model,“ popisuje investici Lukáš Konečný, junior partner Y Soft Ventures.

Do portfolia dalšího spoluinvestora, skupiny QPAG, spadá také firma 100% REWORK, která je v Česku lídrem v poskytování služeb v oblasti kvality. Podle Martina Hriška vidí představitelé obou společností v možné spolupráci velký potenciál.

Investici plánuje 24 Vision využít k vývoji škálovatelného produktu, který umožní snadné nasazení na mezinárodním poli. „Naše umělá inteligence má do budoucna v podstatě neomezené možnosti a oborů, kde je potřeba eliminovat lidské chyby, je mnoho. Naší vizí je vyvinout snadno nasaditelný produkt, který zcela zásadně eliminuje výskyt neodhalených vad a defektů ve výrobě,“ dodává Martin Hriško.

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...