Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny16. 12. 2022 17:36

Exportérem roku se stala automobilka Škoda Auto

Největší nárůst vývozu zaznamenala firma Moravské kovárny

Vítězem 28. ročníku soutěže Exportér roku vyhlašované Hospodářskou komorou ČR, hodnotící nejúspěšnější vývozce za rok 2021, se stala automobilka Škoda Auto. V kategorii největšího nárůstu exportu zvítězila společnost Moravské kovárny. Zástupci firem oceněni převzali v pražském Kaiserštejnském paláci za účasti místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka, ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, ministra dopravy Martina Kupky, náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapy nebo náměstka ministra dopravy Tomáše Vrbíka.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com ŠKODA se stala Exportérem roku Foto: Shutterstock.com

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vyvezla v roce 2021 produkty v hodnotě 379 mld. Kč. Druhou příčku obsadil výrobce elektroniky Foxconn CZ Group s objemem exportu téměř 132 mld. Kč, třetím největším exportérem je koncern Agrofert sdružující více než 250 podniků, který loni vyvezl zboží za bezmála 111 mld. Kč.

Vítěz kategorie podle meziročního nárůstu exportu mezi roky 2020 a 2021 (objem vývozu nad 500 mil. Kč), společnost Moravské kovárny, dokázala loni meziročně zvýšit export o více než 47 %. Podnik se sídlem v Jihlavě se zabývá výrobou ocelářských výrobků pro automobilový průmysl, stavební průmysl, drážní techniku nebo zemědělské a stavební stroje. Moravské kovárny zároveň ovládly kategorii pro nejlepší exportéry vyhlašovanou společností Dun & Bradstreet.

Na druhém místě v nárůstu exportu se umístila zlínská firma Kovárna VIVA specializující se na výrobu výkovků pro odvětví automotive, díly pro vysokozdvižné vozíky, hydraulické systémy, agrotechniku, strojírenství, důlní průmysl nebo zdravotnictví. Export podniku se v roce 2021 v porovnání s předchozím rokem zvýšil o téměř 41 %. Třetí příčku v této kategorii obsadil chemický podnik DEZA s téměř 37% nárůstem vývozu.

Vítězem kategorie středních exportérů s největším meziroční nárůstem vývozu mezi lety 2020 a 2021 (objem vývozu 100 až 500 milionů Kč) se stala společnost Veletrhy Brno, která zaznamenala meziroční nárůst vývozu o 625 %.

Cenu pro exportéra, který vyvezl v roce 2021 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získal podnik CommScope Czech Republic, který exportoval celkem do 117 států světa. CommScope se zabývá výrobou zařízení pro digitální komunikaci.

V kategorii nejlepších exportních projektů podpořených státem vyhlašované Českou exportní bankou (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP) zvítězila firma TRANSCON ELECTRONIC SYSTEMS zaměřená na výrobu letištních zabezpečovacích systémů, strojírenský podnik Prozax a výrobce leteckých motorů GE Aviation Czech.

Kompletní výsledky soutěže Exportér roku 2022

výsledková listina ER2022

Zobrazit

Během slavnostního večera Hospodářská komora ocenila také nejvstřícnějšího úředníka státní správy. Titul si odnesl zvláštní zmocněnec pro vnější ekonomické vztahy Ministerstva zahraničních věcí ČR Tomáš Píša. Cenu pro nejvěrnějšího účastníka podnikatelských misí Hospodářské komory obdržel Jaromír Šnajdr, jednatel společnosti EuroClean.

„Díky šikovnosti českých podnikatelů je naše země známá na trzích po celém světě. Dnešní vyhlášení výsledků soutěže je proto nejen oceněním českých exportérů, ale zejména jejich přínosu pro celou ekonomiku. Tento ročník je navíc v mnohém specifický. Zejména s ohledem na dopady koronavirové krize a vládních restrikcí v hodnocených letech. Ocenění jsou tak i vyznamenáním pro firmy za to, jak úspěšně překonávají překážky ve svém byznysu,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora letošní 28. ročník Exportéra roku uspořádala tradičně se Středním podnikatelským stavem a také s Asociací pro podporu podnikání. Partnery soutěžních kategorií jsou společnost Dun & Bradstreet, Česká exportní banka (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...