Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny2. 1. 2023 10:36

Sazka vidí budoucnost zábavy v moderních technologiích

Unikátní IT řešení a inovace drží firmu stále mladou

Sazka je moudrá a zkušená dáma – Sportku lidé sázejí už šedesát pět let. Dnes se ze sázkařské legendy stává technologický premiant. Do širokého portfolia Sazky spadají nejen loterie a kurzové sázení, ale například i online hry, virtuální mobilní operátor či největší esportová liga v Česku a na Slovensku. Sazka je ve svém segmentu leaderem a její technologické zázemí je komplexní.

Marcela Vraná autor

Foto: Sazka Technologie vládnou světu zábavy Foto: Sazka

Zůstat svůj a udržet si tvář před konzervativními zákazníky, ale být i inovativní a rozhodovat se na základě špičkově zpracovaných dat, vyvíjet unikátní IT řešení a fungovat v podobné dynamice, jako super kreativní start-upy. To, co se někomu může zdát jako husarský kousek, je pro Sazku denním chlebem. Vsadit si oblíbenou loterii už dnes nevyžaduje ani nutnost vážit cestu na poštu nebo hledat trafiku s terminálem označeným ikonickou žlutou koulí. Zákazník si může vsadit rovnou online a využít mobilní aplikaci. Vše na první pohled působí přehledně a konzistentně, pod povrchem se ale skrývá složitý mechanismus, na jehož hladkém chodu se kromě špičkových manažerů Sazky podílí také velká míra vstupů od dalších externích dodavatelů. Dohromady jde o koncert zhruba sto subsystémů, které propojuje a synchronizuje díky jediné integrační platformě.

Online dveře otevřely Sazku novým zákazníkům

Zásadním krokem vpřed se pro Sazku stal hlavně vstup do světa online her, který přinesl nové příležitosti a portfolio světa zábavy tak získalo další rozměr. Zatímco původní generace zákazníků si oblíbila jako svůj herní rituál vyplňování tiketů a stírání losů, nabídka online her oslovuje dlouhodobě i skupinu hráčů, zvyklých řešit veškeré denní a běžné úkony přes internet přímo v online světě. Sazka se tak pyšní pestrou nabídkou online i offline služeb, a zatímco jinde si tyto složky jdou po krku, Sazka jim věnuje stejnou péči.

Televizní slosování, klasické stírací losy a síť kamenných poboček tak žijí v naprosté symbióze s divizí iGaming. S tím souvisí například velký boom online losů. „Některé hry nejdou od dodavatelů vůbec sehnat, a proto si je vytváříme sami. To jsou například naše unikátní online losy, což je ekvivalentem ke klasickým losům, akorát prstem seškrabujete políčka na telefonu. Legislativně je v tomto ohledu takovou perličkou, že pro online losy platí stejná pravidla jako pro klasické losy, tedy i jejich povinné emise. Může se ním proto občas stát, že se online losy vyprodají, přestože jde v podstatě o virtuální produkt,“ vysvětluje Jan Horyna, šéf iGamingové divize Sazky.

Význam inovací a IT v oboru zábavy roste

Klíčovým milníkem letošního roku byl pro Sazku projekt nazvaný Futurum. Až nevídaně obrovský projekt, proměnil infrastrukturu loterní jedničky: podařilo se zařídit kompletní datovou migraci a zmodernizovat spojení se všemi terminály. Na dveře teď klepe další technologický milník: NextGen Infrastructure, který zreviduje současný stav infrastruktury a procesů v Sazce a udělá funkční výhled na tři až pět dalších let, aby byla značka připravená v podstatě na všechno. Sazka musí být flexibilní, škálovatelná, a neustále propojující technologický pohled na infrastrukturu s tím byznysovým. Značka se odborníkům i lidem z ulice v minulosti zapsala do myslí jako lehce zkostnatělá firma. O to je ovšem větší překvapení, když zjistí, jak velké množství nových, moderních technologií Sazka využívá. A to například i v porovnání s bankovním prostředím, které bývá tradičně vnímáno jako lídr.

„Celý gigantický komplex Sazky je složený z více než stovky IT dodavatelů, kteří spolu komunikují navzájem ve stovkách procesů. K těm největším patří loterijní systém, na který jsou napojené tisíce terminálů, dále máme systém zajišťující naše online portfolio, kde je připojený také systém na kurzové sázky, dodavatelé casino her, a spousta větších a menších poskytovatelů, což doplňuje široký supportní tým. Naší přednostní je perfektní integrace všech systému na jedno, aby pro zákazníka vše tvořilo jeden příjemný celek,“ doplňuje Horyna.

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...