Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny10. 2. 2023 09:06

Trh s jízdními koly čeká letos bouře, obchod musí reagovat

I díky tomu Outfindo získalo od investorů 700 tisíc EUR

Během pandemie poptávka po kolech rostla, ale jízdní kola nebyla k dispozici. Nyní je naopak kol na skladech velký přebytek, ale prodeje váznou. To je situace, které čelí distributoři a výrobci kol v celé Evropě. Je proto pravděpodobné, že letos projde trh velkou bouří a následnou očistou. I to je důvod, proč průvodce koupí kola Outfindo získalo od několika andělských investorů, mimo jiné od zakladatele Mews Richarda Valtra či výkonného ředitele Warner Music Group Roberta Kyncla, 700 tisíc EUR. Investice pomůže start-upu dokázat distributorům a výrobcům kol v Evropě, jaká je síla jejich rychlého a pohodlného vyhledávání tak složitého produktu, jakým kola a elektrokola jsou.

Petr Kapalín autor

Foto: Shutterstock.com Trh jízdních kol očekává bouři Foto: Shutterstock.com

„To, jak je nyní nastavená cesta kola k zákazníkovi, může dobře fungovat v klidných časech, ale určitě ne v situaci, kdy trh zažívá takové otřesy jako nyní. Pokud dnes chcete pomýšlet na koupi kola či elektrokola, musíte prohledat spoustu e-shopů a přitom se neztratit v technických specifikacích. To 70 % zákazníků prostě nedá,“ říká zakladatel Outfindo Jan Matějů, svého času profesionální cyklista nebo také výkonný ředitel Dáme jídlo, a dále vysvětluje: „My věříme, že každé kolo má svého kupce a zákazník by k němu měl dojít krátkou, hezky umetenou cestičkou, i když často neví, co hledá. Dnes je to spíše i několikaměsíční pochod džunglí.“

V Outfindo takovou cestičku ve formě vyhledávacího nástroje nabízejí nejen zájemcům o koupi kola, ale nově i jednotlivých e-shopům, distributorům a výrobcům kol. Na konci minulého roku spuštěný software funguje totiž nejen na samostatné doméně Outfindo.cz, ale stejně tak jako nástavba na webech partnerů. Jediný rozdíl je v tom, že bleskově a uživatelsky příjemně vyhledává ve skladech kol a elektrokol daného partnera.

Outfindo – online průvodce koupí kola

Založen byl v roce 2020 Janem Matějů, bývalým profesionálním cyklistou, který má bohaté zkušenosti z e-commerce. Chytré vyhledávání Outfindo mohou využít zákazníci nejen na webu Outfindo.cz, ale vyhledávání je aktuálně nasazováno i na weby distributorů a výrobců jízdních kol. Do Outfindo investovali například zakladatel Mews Richard Valtr či Robert Kyncl, výkonný ředitel Warner Music Group. Více na www.outfindo.cz.

„Outfindo jsme nasadili už u několika partnerů v tuzemsku i zahraničí. Bohužel je teď nemůžeme jmenovat, protože jde o závod s časem, ale ta změna v motivaci obchod s koly dělat chytřeji je neuvěřitelná, současná situace na trhu naší technologii přeje,“ popisuje Jan Matějů.

Podle něj je vyhledávací nástroj hotový, vývoji se věnoval jeho tým intenzivně dva roky. Outfindo jej samozřejmě bude nadále vylepšovat, ale v tomto roce se bude věnovat především komunikaci s partnery a investory.

„Náš byznys model je teď postavený na několika pilířích a tento rok chceme především ukázat e-shopům, distributorům a výrobcům kol, že to jde. Na to se budeme soustředit nejvíce a k tomu využijeme peníze od investorů. Vedle toho ale nechceme zanedbat ani komunikaci s novými investory, protože Outfindo je skvělé v prodeji složitých produktů, a jízdní kola a elektrokola nejsou v této kategorii na trhu zdaleka jediná,“ uzavírá Jan Matějů.

Richard Walter, zakladatel firmy Mews a jeden z čerstvých investorů do Outfindo, popisuje důvod, proč podpořil právě tento start-up: „V Outfindo se nebojí postavit zákazníka na první místo a pak podle toho úplně změnit ekosystém trhu. Ve spoustě směrech mi Outfindo připomíná cestu Mews.”

Články autora Petr Kapalín

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...