Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny24. 2. 2023 12:16

Lednová data ukazují těžké časy českých hotelů

Na první pohled to vypadá, že české hotelnictví se konečně nadechuje po hubených covidových letech, ovšem jak vyplývá z dat americké společnosti STR, situace není ve skutečnosti vůbec růžová. Navýšení obsazenosti i ceny za pokoj zdaleka nepokrývá zvýšené náklady, kterým hotely čelí kvůli vysoké inflaci a hotelový trh tak čeká velká selekce, predikuje známý pražský hoteliér.

Vanesa Jeřábková autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Oproti loňskému lednu je letos situace českých i pražských hotelů lepší co se týče obsazenosti i průměrně dosažené ceny za pokoj. Ovšem to ještě porovnáme současný normální stav s loňskou coronavirovou zimou. Vyplývá to ze srovnání celosvětových hotelových dat od společnosti STR za měsíc leden.

Pokud si od naivní radosti vezmeme odstup – ukazují se velké problémy českého hotelnictví a jeho horší vývoj v porovnání se srovnatelnými zeměmi.

Smith Travel Research

Americká společnost dříve známá jako STR, poskytuje tržní údaje o hotelovém průmyslu po celém světě. V současné době sleduje více než 60 000 hotelů s více než 8 miliony pokojů. Mezi českými hoteliéry jde o nejznámější nástroj pro porovnávání výsledků. V České republice STR sleduje 19,5 tisíce hotelových pokojů (tedy zhruba třetinu celkové kapacity), ovšem v segmentu lepších hotelů podíl výrazně roste. Například v Praze se již blíž polovině. Výhodou je také především měsíční báze vyhodnocení, což je třikrát aktuálnější než ČSÚ, a relevantní data o cenách pokoje a obsazenosti opřená o celosvětově prověřenou metodiku.

 

Occ % = obsazenost; ADR = průměrná dosažená cena pokoje v eurech

Zatímco na celoevropské úrovni obsazenost dále roste, tak středoevropský prostor, který je oblíbenou vánoční destinací, zažívá v lednu pokles. Ano, leden je pro střední Evropu vždy obtížný měsíc. Přesto situace Prahy, tradičního tahouna české turistiky, která se v ceně pokoje propadla na úroveň Bratislavy, nevěstí dobré časy. Alarmující je zejména trend, kdy ceny za pokoj nepokrývají inflaci a jejich pomalý růst, respektive reálný pokles, je výrazně pod zbytkem Evropy.

Nejde přitom říci, že Evropa je v hotelnictví striktně rozdělena na bohatý západ a chudý východ. Například Budapešť již dosahuje vyšších cen lůžek než třeba Berlín a udává tón ve visegradském prostoru. Dynamika růstu Varšavy, spolu s výrazně vyšší obsazeností stojí za povšimnutí rovněž.

Časy, kdy Praha šlapala na paty Vídni, tradičně opřenou i o kongresovou turistiku, jsou, zdá se, pryč. A donekonečna se uklidňovat faktem, že výsledky Prahy jsou výrazně ovlivněny nesmyslně vysokým počtem hotelů a lůžek, to už neobstojí.

Zdroj: STR Zdroj: STR
Zdroj: STR Zdroj: STR

„Český hotelový trh čeká obrovská selekce,“ říká Jaroslav Svoboda, majitel největší české hotelové sítě Czech Inn Hotels. „Zveřejněná data navíc neukazují problémy českých hotelů v plné nahotě, neboť nepracují s náklady. Obsazenost je jalová a tržby nepokrývají inflaci. Hodně hoteliérů spoléhá na zázrak a přežití zimy, že pak možná nějak něco…, ale vlak už jede. Naší skupině se vyplatilo, že jsme za covidu nezavírali, investovali a vsadili na české zákazníky. Naše obsazenost v lednu je dvojnásobná a někde  přesahuje 80 %, ceny se nám pak podařilo navýšit o skoro 50 %. Pro nás je tato krize příležitost a hodláme ji naplno využít,“ uvedl český hoteliér, známý svým optimismem za jakékoli situace.

Zdroj: STR Zdroj: STR

Existují i výjimky

Ne všude je ale situace tristní. Například známý pražský luxusní hotel The Grand Mark Prague, bývalý hotel Kempinski) v Hybernské ulici, zabodoval v loňském roce v prestižním srovnání amerického CNBC Best Hotels for Business Travellers a orientace na nejen klasické turisty se evidentně vyplácí. „Jde o specifický velký hotel v naší skupině Czech Inn Hotels,“ komentuje jeho výsledky Jaroslav Svoboda. „Dosahujeme tu výrazně nižší obsazenost než ve zbytku skupiny, ale cenová dynamika i u takto luxusního prostoru je výborná. Cena roste třikrát rychleji než u průměrných českých hotelů – a to je skvělé,“ uzavírá Svoboda.

 

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...