Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny3. 3. 2023 08:16

IT stipendia za milion pro znevýhodněné ženy

Společnost Sodexo Benefity, největší poskytovatel zaměstnaneckých benefitů v České republice, spouští projekt na podporu znevýhodněných žen ve spolupráci se Stop Hunger a Nadačním fondem Czechitas. Prostřednictvím Czechitas stipendia letos podpoří deset žen v IT vzdělávání částkou milion korun.

Martina Wiecková autor

Foto: Czechitas Podpora žen v IT Foto: Czechitas

Projekt vznikl ve spolupráci neziskové organizace Sodexo Stop Hunger, české pobočky Sodexo Benefity a Nadačního fondu Czechitas. „Stop Hunger byl založen díky zaměstnancům společnosti Sodexo před více než 25 lety s cílem bojovat proti nedostatku potravin na celém světě. Časem jsme vypozorovali, že jsou to právě ženy, které obětují první poslední, aby se postaraly o své rodiny, a to i na úkor sebe, takže pak častěji trpí nedostatkem potravin a hladem.  To, co platí ve světě, platí bohužel i v České republice, a proto jsme se rozhodli projekt českého Sodexo Benefity podpořit. Společně investujeme 1 milion korun do vzdělávání žen,“ říká Nathalie Brindeau, ředitelka společnosti Sodexo Stop Hunger.

Jak konkrétně bude pomoc v rámci projektu vypadat nastínila tisková mluvčí Sodexo Benefity, Tereza Knířová: „Naším cílem je poskytnout znevýhodněným ženám IT kvalifikaci, která jim pomůže získat takovou práci, aby neměly problém uživit sebe a své rodiny. V rámci stipendia letos podpoříme deset žen, které splní kritéria pro stipendium Nadačního fondu Czechitas. Ženám kromě IT kurzu poskytneme i stravenkové karty, mentoring a další pomoc.“

Pro koho je stipendium určené a jak ho získat?

Czechitas stipendium se zaměřuje na podporu znevýhodněných žen. Může se tedy jednat o matky samoživitelky, ženy z dětských domovů, ženy s handicapem či jinak znevýhodněné ženy, které na sobě chtějí pracovat. Potenciální zájemkyně by také měly mít zájem o IT a chuť se v tomto oboru dále realizovat. Pokud výše zmíněné splňují, mohou zažádat o stipendium přes Nadační fond Czechitas (www.nadacnifondczechitas.cz), kde následně projdou výběrovým řízením a v případě úspěchu je čeká několik měsíců vzdělávání a seberozvoje, které jim mohou změnit život.

Právě v oboru informačních technologií v současné době na trhu práce chybí přes patnáct tisíc odborníků. Jedná se přitom o nadstandardně ohodnocený obor, kde lze většinu pracovních pozic vykonávat na dálku z domova. „Ženy častěji pečují o své blízké, a tak jim práce v IT umožňuje nejen finanční stabilitu, ale i časovou flexibilitu. Během rekvalifikačních kurzů od Czechitas získají vědomosti a zkušenosti, které mohou ihned uplatnit na pracovním trhu. V podstatě by se dalo říct, že ženám nedáváme ryby, ale učíme je lovit,“ říká Knířová.

Účastnice tříměsíčního kurzu Digitální akademie od Czechitas získají znalosti z oblasti datové analýzy, testování nebo webového vývoje, které hned aplikují na vlastním projektu. V rámci akademie dostanou i kariérní poradenství, trénink soft-skills, propojení na partnerské firmy a šanci nahlédnout do jejich práce a firemní kultury. „Naše kurzy nově nabízíme znevýhodněným skupinám prostřednictvím našeho Nadačního fondu Czechitas, který jsme založili koncem minulého roku. Chceme v této ekonomicky nelehké době podpořit ty, které to nejvíce potřebují. Věříme, že Sodexo inspiruje i další firmy, které vzdělání žen podpoří, a budeme nabízet více stipendií,“ říká Kateřina Králiková, finanční ředitelka Czechitas.

Články autora Martina Wiecková

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...