Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny20. 3. 2023 16:08

Zájem Pobaltí zvýšil veletrh v litevském Vilniusu

Jen o 549 turistů z Pobaltí méně než v roce 2019 přijelo loni do Česka. Zatímco v roce 2022 se jednalo o 118 877 hostů z Estonska, Litvy a Lotyšska, před pandemií koronaviru jich bylo 119 426. Chuť cestovat roste v celém světě, CzechTourism proto Česko představuje s využitím všech informačních a komunikačních nástrojů. Na veletrhu cestovního ruchu v Litvě jménem Adventur se tak návštěvníci mohli seznámit zejména s českým lázeňstvím a wellness. 

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Turisté z Pobaltí jezdí do Česka skoro jako před pandemií Foto: Shutterstock.com

Veletrh ve Vilniusu navštívilo 9 100 lidí a představilo se na něm 128 vystavovatelů z celého světa. Mezi nimi byli tour operátoři, zástupci cestovních kanceláří a další podnikatelé v turismu. Kvůli maximální dostupnosti informací o Česku připravilo zahraniční zastoupení CzechTourismu pro Polsko na expozici materiál v litevštině. A akce se zúčastnila také media&trade managerka České centrály cestovního ruchu Marta Grzesiak, která mluví plynně litevsky.

„Turisté z Pobaltí loni nejvíc navštěvovali Prahu a Jihomoravský kraj. Pomyslná třetí příčka se lišila podle toho, z jaké země host pocházel. Zatímco Litevci nejvíc jezdili na Královéhradecko, Lotyše zajímal kraj Moravskoslezský, Estonce pak Karlovarský region. Shoda panovala u aktivit, které u nás lidé z Pobaltí podnikali. Nejčastěji navštěvovali kulturní památky, následovaly památky přírodní a gastronomie,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Protože válka na Ukrajině mimo jiné omezila dostupnost ruských a ukrajinských lázní a wellness center, alternativou by pro obyvatele Pobaltí mohla být naše zařízení, a to jak z hlediska ceny, tak i díky dojezdové vzdálenosti.“

Právě rekreace je hlavní důvod, proč obyvatelé Pobaltí jezdí do Česka. Zatímco loni u nás v průměru strávili 2,8 dne, před pandemií covidu-19 to bylo 2,9 dne. Co se týče útrat během pobytu, k dispozici jsou v tuto chvíli čísla týkající se Lotyšů a Estonců. V posledních pěti letech se v průměru jednalo o 592, resp. 713, Kč na osobu a den.

„Na veletrhu jsme zajistili prezentaci čtyř krajů – Karlovarského, Moravskoslezského, Jihomoravského a Plzeňského, statutárního města Brno a také pěti českých hotelů – Falkensteiner, Astoria, Olympia, Schlosspark a Thermal,“ říká ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourismu pro Polsko Ivana Bílková a dodává: „Uskutečnilo se třináct B2B jednání s klíčovými litevskými touroperátory a partnery ze segmentu lázeňství, kdy každý vystavovatel měl prostor 30 minut. Kromě toho se návštěvníci expozice zajímali také o hory v Česku, což je vzhledem k Březnovým horám a skvělé nabídce příhraničních horských středisek nanejvýš aktuální téma nejen pro rodiny s dětmi.“

Na veletrhu by také zájem o kempování v Česku, mnoho Litevců totiž do Česka jezdí autem kvůli aktivní letní dovolené. I proto CzechTourism vydal aktuální katalog tuzemských kempů. V elektronické podobě ho bude možné stáhnout z webu visitczechia.com. Kempy jsou i v Jihomoravském kraji, kam loni Litevci jezdili úplně nejvíc.

„Veletrhu ve Vilniusu jsme se zúčastnili s cílem podpořit rostoucí návštěvnost turistů z dané destinace. U nás a v celém Jihomoravském kraji se Litevci dlouhodobě umísťují na předních příčkách. Z dotazů na expozici bylo zřejmé, že o Brně a jeho turistické nabídce hodně ví, což se týkalo odborné i široké veřejnosti. Nejvíc se zástupci B2B sektoru i potenciální turisté z Litvy ptali na možnosti stravování, ubytování a turistické atraktivity,“ říká koordinátorka projektů cestovního ruchu z Kanceláře marketingu a cestovního ruchu Magistrátu města Brna Martina Pospíšilová.

Dotazy se samozřejmě týkaly i lázeňství a wellness. Už v březnu zahájí lázeňskou sezónu – zřejmě jako první v Česku – lázně Slatinice, které se nachází v Olomouckém kraji. Na 25. březen chystají jízdu v cestovním kočáře, lázeňský jarmark, bohatý program pro děti a také Den otevřených dveří. Většina tuzemských lázní pak slavnostní zahájení lázeňské sezóny připravuje na květen. A i díky veletrhu ve Vilniusu by se nejen cestovní kanceláře z Pobaltí mohly zúčastnit kongresu Evropské asociace lázeňství, který se od 2. do 6. října uskuteční v Karlových Varech. Kromě toho CzechTourism chystá také poznávací cesty pro Karlovarském kraji. Tak, aby nejen obyvatelé Estonska, Litvy a Lotyšska na vlastní kůži poznali tuzemská lázeňská a wellness zařízení, ale i další možnosti, jak v Česku trávit aktivní dovolenou.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Cestovní ruch
Praha se těší na přímé lety do Číny

„Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních...

Hainan Airlines v současnosti provozuje z Číny více...