Sick days jako benefit může využívat 30 % českých zaměstnanců
6. 1. 2025 14:57Situace na trhu práce si žádá zavádění nejrůznějších nadstandardních benefitů, kterými se zaměstnavatelé snaží získat a také udržet své zaměstnance....
Hoteliéry a provozovatele restaurací čeká zřejmě další těžká zima. Přestože vláda deklaruje, že lockdown není na pořadu dne, zpřísňování opatření a tlak na očkování vede k dalšímu poklesu zájmu o čerpání služeb všeobecně. Pomalu se rozjíždějící cestovní ruch opět přibržďuje. Je to hlavně díky nejistotě, která momentálně v budoucích krocích ministerstva zdravotnictví panuje mezi lidmi i firmami.
Asociace hotelů a restaurací ČR provedla na konci minulého týdne rychlý průzkum mezi členy, do kterého se obratem zapojilo celkem 522 hotelů, restaurací a penzionů z celé republiky. Z průzkumu jasně vyplývá další vlna poklesu poptávky do konce roku.
Ubytování:
Restaurace:
Momentálně prožíváme smart lockdown, kdy vláda sice služby nezavírá, ale využívá je jako nástroj pro motivaci občanů k očkování. To způsobilo již od minulého týdne poměrně zřetelné propady v tržbách a počtu zákazníků. Náš obor je opět využíván pro dosažení cílů státu, ale finanční riziko za tato opatření nesou samotní podnikatelé. Vláda by měla jednoznačně stanovit, jaká opatření a za jakých podmínek budou následovat a zároveň začít řešit, jak podnikatelům ve službách pomoci. Nástroje k tomu již má a to ve formě možnosti otevřít kurzarbeit, stejně jako obnovit program Covid nepokryté náklady.