Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny13. 12. 2022 07:18

Česko stojí na prahu nové éry letecké výroby

Při Hospodářské komoře vznikla nová Platforma bezpilotního letectví

Výroba letadel a leteckých komponentů má v Česku více než stoletou historii. Právě nyní tento tradiční obor stojí na prahu nové éry, jež by se mohla soustředit kolem nejmodernějších bezpilotních technologií. Podpořit potenciál, který bezpilotní letadla pro český průmysl a export představují, si dává za cíl nová Platforma bezpilotního letectví při Hospodářské komoře ČR.

Jan Sechter autor

Dopravní sekce HK ČR

Foto: Shutterstock.com Bezpilotní letouny mohou být novou úrovní českého leteckého průmyslu Foto: Shutterstock.com

Letecká výroba je s Českem spojená od nepaměti. Do 90. let se však orientovala především na vojenské typy nebo na dopravní a transportní letadla pro civilní a vojenské využití. Soukromé podnikání pak po roce 1989 umožnilo dynamický rozvoj sportovních a ultralehkých letadel, jež dnes představují významní vývozní artikl. Bezpilotní letectví nyní může posunout tradiční český obor na novou úroveň, a to nejen v oblasti výroby, ale také na poli výzkumu a vývoje.

Platforma bezpilotního letectví

www.unieuav.cz

Příkladem je i česká společnost Primoco UAV SE, jež sama vyvinula a vyrábí civilní a vojenské bezpilotní letouny One 150 schopné létat zcela nezávisle podle naprogramovaných letových plánů. Středně velké stroje o maximální vzletové hmotnosti 150 kg dokážou ve vzduchu létat až 15 hodin a cestovní rychlostí 120 km/h urazit na jednu nádrž až 1 800 kilometrů. „Když se řekne bezpilotní letadlo či dron, řada lidí se představí malé elektrické kvadrokoptéry, jež dokážou unést maximálně miniaturní fotoaparát, nebo kameru. Letouny One 150 však mají rozpětí křídel téměř pět metrů a unesou užitečné zatížení až 30 kilogramů. Ve své třídě patří k světové špičce,“ popisuje generální ředitel Primoco UAV Ladislav Semetkovský. Využití těchto strojů je velmi široké – od pátracích a záchranných operací, po monitorování požárů, hranic či pobřežní bezpečnosti, kontroly ropovodů a plynovodů až po vojenské aplikace. Letouny Primoco UAV nyní létají již na pěti světových kontinentech.

V České republice je v současnosti registrováno 35 tisíc provozovatelů bezpilotních systémů. Posláním Platformy bezpilotního letectví při Hospodářské komoře ČR tak bude například osvěta s důrazem na bezpečnost, vzdělávání a informovaní veřejnosti. Zároveň má jít o platformu pro komunikaci mezi státní správou a provozovateli bezpilotních systémů. Bude také působit jako expertní platforma pro klíčové autority jako je EASA, Ministerstvo dopravy a Úřad pro civilní letectví a jejím úkolem bude i koordinovat zavádění nové evropské legislativy do českého právního řádu. V neposlední řadě si nově založená Platforma dává za cíl sdílení znalostí v oblasti bezpilotního letectví, systémů a služeb či mapování stávajících schopností českého průmyslu vhodné pro bezpilotní letectví.

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...