Úterý 2. července 2024
ikona hodiny21. 12. 2023 07:14

Prestiž a flexibilita v KCP: Rok 2023 a plány do budoucna

Sázka na moderní technologie, kvalitní servis a udržitelnost přinesly Kongresovému centru Praha (KCP) prestižní postavení a pozitivně ovlivňují i jeho ekonomické výsledky. Globální atraktivitu centra stvrzují nejen vystoupení světoznámých umělců, ale i významné mezinárodní události, kterých je centrum špičkovým hostitelem. Co centru přinesl rok 2023 a jaké mají plány pro ten příští, odhalí Roman Sovják obchodní a marketingový ředitel KCP. 

Růžena Černíková autor

Foto: KCP I díky kvalitám KCP se Praha řadí do nejlepší pětky světových MICE destinací Foto: KCP

Jaký byl pro KCP rok 2023?

Upevnili jsme naši reputaci prémiového poskytovatele špičkových služeb i kvalitního zázemí. Naše designové interiéry dodávají akcím osobitý nádech originality, což je aspekt, který si získal nejen lokální, ale i mezinárodní oblibu. Hostili jsme prestižní světové události, včetně 27. Světového silničního kongresu pro více než 4 tisíce delegátů ze 117 zemí. Dalšími úspěšnými kongresy byly například EUROPACAT s dvěma tisíci návštěvníky a Světový kongres molekulárního zobrazování, který přilákal 1 500 účastníků. Naši prostorovou exkluzivitu a vysoce kvalitní služby i letos využily světové hudební celebrity, v čele s Led Zeppelin Symphonic nebo skladatelem a pianistou Ludovicem Einaudim, kterým ve stoje aplaudovaly tisíce diváků ve vyprodaném Kongresovém sále. I díky spolupráci s influencery jsme otevřeli dveře mladší generaci obdivující brutalistní a neofunkcionalistickou architekturu. Myslím, že rok 2023 tak mohu hodnotit jako velmi úspěšný.

xFoto: KCP Roman Sovják, obchodní a marketingový ředitel xFoto: KCP

S jakými výsledky rok 2023 ukončujete?

V roce 2022 jsme dosáhli rekordních tržeb, i přestože jej stále ovlivňovaly doznívající pandemie a válka na Ukrajině. Výrazný podíl na tržbách měly krátkodobé a dlouhodobé pronájmy, přičemž dominovaly ty krátkodobé. Také finanční výsledky hotelu se postupně vrací na úroveň před pandemií. Do našich ekonomických výsledků se začínají promítat i energeticky úsporná řešení, kterých v KCP přibývá. Jen fotovoltaická elektrárna, umístěná na střeše centra, má pokrýt deset procent naší celkové spotřeby energie. Paralelně s tím se letos Praha stala pátou nejatraktivnější kongresovou destinací světa. Benefity Prahy jsme uměli využít vždy, od krásného panoramatického výhledu na historickou Prahu, až po skvělou polohu přímo na metru a v těsné blízkosti středověkého Vyšehradu. Naše čísla naznačují, že i hospodářský výsledek letošního roku bude skvělý. A věřím, že máme dobře našlápnuto i na úspěšný rok 2024.

Grafika: KCP Grafika: KCP

Byl pro vás letošní rok v něčem výjimečný?

Naše sázka na moderní technologie, kvalitní servis a udržitelnost přináší své ovoce. Z KCP se stala prémiová značka, která poskytuje špičkové služby i prostory. A to nejen v budově centra, ale také v přidruženém hotelu Holiday Inn, jenž letos prošel rozsáhlou rekonstrukcí a nově nabízí moderní Open Lobby pro práci i odpočinek. Po šesti letech posunujeme vpřed i naši vizuální identitu a komunikační linku. Rádi bychom obchodním partnerům i široké veřejnosti dali najevo naši inspirativní podstatu a důraz na kvalitu každého okamžiku, který u nás stráví a na kterém nám záleží.

Foto: KCP Projekt nové výstavní haly Foto: KCP

Jaké jsou plány centra na rok 2024?

I nadále budeme do Prahy, díky efektivní spolupráci s promotéry, přivážet světové celebrity a nabízet bohatý kulturní program. Stejně tak budeme hostiteli významných kongresů a konferencí. Rádi bychom se však pustili i do plánované výstavby nové výstavní haly a revitalizace severní terasy. Ty by, kromě navýšení kapacity potřebné pro organizaci těch nejprestižnějších mezinárodní událostí, měly svůj přínos i pro Pražany. Více mezinárodních akcí je příležitostí, jak dostat Prahu jako ideální kongresovou destinaci do globálního povědomí, umožnit jí stát se centrem pro sdílení unikátního know-how, zejména v oblasti vědy a výzkumu. Nezanedbatelné budou také přínosy pro veřejné rozpočty. Plánovaná revitalizace Severní terasy by zase měla vytvořit nový příjemný prostor pro volnočasové aktivity veřejnosti. Nicméně uplynulé turbulentní roky nás naučily poprat se s nečekaným. Můj osobní základní plán je proto zachovat schopnost našeho týmu flexibilně reagovat na cokoli, co rok 2024 přinese. Věřím, že tato vlastnost je v našem oboru klíčová a životně důležitá.

Nejnovější články

Trendy
České AppOnFly buduje konkurenci NVIDIA GeForce NOW

Uživatelé tak budou moci sdílet svůj GPU výkon...

AppOnFly tak nyní hledá kandidáty pro širokou škálu...

AppOnFly, založený generálním ředitelem ČMIS Václavem Svátkem, se...

Analýzy
Domácnosti jsou z nejhoršího venku, špatná nálada přetrvává

„Špatná nálada zatím přetrvává. Konkrétně 53 procent lidí...

Pro přehlednost je hodnota indexu v aktuálním měření...

„Letos i v příštích letech očekáváme obnovení ekonomického růstu,...

Rozpor mezi obecnou náladou a vnímáním vlastní situace...

„Zjištění, jak domácnosti hodnotí vlastní situaci, dokážou do...

V posledních dvou letech index setrvale mírně roste a...

Úměrně těmto ukazatelům se zlepšuje také schopnost domácností...

Průzkum také ukázal, že banky se v Česku nadále...

„Stabilita bankovního sektoru a důvěra lidí v něj...

Pohled z praxe
Seyfor vstupuje dvěma akvizicemi do oblasti HR řešení

Společnosti Datacruit s.r.o. i Recruitis.io mají zásadní postavení...

„Hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli nechat vstoupit...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Pražské hotely porážejí po dlouhých letech Vídeň!

Květen přinesl vynikající čísla pro české hotely a...

Za nárůstem Českého trhu není ani tak obsazenost...

A jaké bude léto? „Hotely se rychle plní,...

Květen je vrchol turistické sezóny. Dlouhé roky to...

Graf jinak dobře ukazuje vývoj turismu během uplynulých...

Cestovní ruch
Cestovatelský systém DROZD nově v Portálu občana

Z výsledků nedávného průzkumu agentury CzechTourism vyplývá, že 60...

Cestovní ruch je v České republice v gesci ministerstva pro...

Třetím doporučením ministerského poradce je nainstalovat si do...

K co možná nejhladšímu průběhu zahraničních letních dovolených českých...

Cestovní ruch
Kongresové centrum Praha posiluje globální renomé sobě i Praze

Obchodní čísla za minulý rok naznačují, že budou...

KCP si za svého hostitele volí politické špičky,...

Cílení na velké mezinárodní konference se centru vyplácí...