Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny11. 3. 2024 19:05

Stát nepomáhá, ale brzdí

Průzkum ukazuje, co českým a slovenským startupům brání v rozvoji

Stát mladým firmám nepomáhá, ale často je v rozvoji brzdí. Je potřeba co nejdříve zlepšit legislativní podmínky a digitalizovat administrativu. Pro více než polovinu startupů je nyní složitější získat kapitál. A fenomén uplynulého roku? Pro většinu startupů jednoznačně masový nástup AI.

Martina Součková autor

Foto: Shutterstock.com Stát nepomáhá, ale brzdí – průzkum ukazuje, co českým a slovenským startupům brání v rozvoji Foto: Shutterstock.com

Takové výsledky přinesl průzkum Stepping Up Survey, který probíhal letos vůbec poprvé. Průzkum pro VC fond Presto Ventures připravila výzkumná a technologická společnost Behavio. Sběr dat probíhal na začátku letošního roku a zapojilo se do něj 117 českých a slovenských startupů.

Cílem pilotního průzkumu Stepping Up Survey bylo získat od českých a slovenských startupů důležitý vhled do toho, co je v rozvoji brzdí, jak změnit věci k lepšímu a také jaká mají od letošního roku očekávání.

Venture kapitálový fond Presto Venture, který je zadavatelem průzkumu, dlouhodobě podporuje podnikatelské prostředí a technologické zakladatele nejen v České republice, ale v celé oblasti střední a východní Evropy. Data z průzkumu Prestu pomohou zaměřit energii a aktivity na oblasti, které startupy v průzkumu označily jako bariéry pro svůj rozvoj.

„Náš průzkum potvrdil, že startupy nestojí ani tolik o dotace a technologické huby, jako o legislativní změny, které by z Česka znovu udělaly zemi atraktivní pro inovace. Proč by si dnes měli mladí podnikatelé založit firmu u nás, když si můžou zvolit třeba Estonsko nebo Delaware a rovnou tak operovat v právním a daňovém prostředí, které je na jejich byznys připravené? Takový scénář je pro stát ale prohrou na všech úrovních, protože tím dochází k odlivu duševního vlastnictví, kapitálu i daní. Startupy jsou nositeli dostupných technologií a zároveň těmi, kteří nás dostanou od montovny k mozkovně,” říká Vojta Roček, partner Presto Ventures a pokračuje: „V roce 2023 všichni mluvili o krizi, ale já jsem nikdy nebyl optimističtější. Startupové i investiční projekty, které se rozjely loni nebo odstartují letos, budou mít vítr v zádech. Pokroucený trh stojící na přepálených valuacích a nekonečném přílivu levného kapitálu nebyl zdravý a jeho dopady zakladatelům i investorům komplikují život dodnes. Teď společně stojíme na začátku nového ekonomického cyklu, který startupům i investorům nahrává. Pojďme to využít.“

Jak změnit startupové prostředí k lepšímu? (Výsledky průzkumu Stepping Up Survey)

  • Startupy nestojí o vládní programy a dotace, ale o prostředí bez právních a daňových nejistot: 84 % respondentů by ocenilo příznivější daňové podmínky pro startupy i investory, 79 % startupů požaduje zjednodušení a digitalizaci administrativních povinností a dalších 79 % zavedení smysluplného ESOPu.
  • Fenomén umělé inteligence: nejčastěji zmiňovaný faktor, který v loňském roce ovlivnil startupový svět. Dalšími hybateli roku 2023 byla podle startupů větší opatrnost investorů, tlak na efektivitu a celková tržní nejistota.
  • Startupy potřebují pomoc s financováním: 56 % respondentů uvedlo, že získat kapitál je nyní složitější. Přesto 70 % firem již raisuje nebo letos plánuje začít.
  • Mezi jejich největší obavy patří: nedostatek kapitálu pro další rozvoj (56 %) a také nedostatek schopných zaměstnanců (41 %).
  • Mezi investiční priority u startupů, které fundraisují nebo to plánují, patří podpora sales a marketingu (83 %) a také expanze na zahraniční trhy (62 %).
  • Loňský rok hodnotí startupy z pohledu byznysu spíše pozitivně, a to i přes relativně nepříznivou makroekonomickou situaci.

„S každou technologickou revolucí se vždy řádově sníží bariéra pro podnikatele, kteří chtějí vyvinout globálně úspěšný produkt. Nejprve rozvoj internetu, poté vznik cloudových řešení, nyní umělá inteligence. Vývoj produktu a provoz firmy bude díky využití AI čím dál méně závislý na vývojářích a jejich nedostatku či ceně na pracovním trhu. Mnohem více lidí bude moci založit technologický startup. Uspějí ale především emočně schopní zakladatelé, kteří chápou skutečné potřeby zákazníků, budují autentické a silné vztahy a dokáží nadchnout lidi,“ doplňuje Přemysl Rubeš, zakládající partner Presto Ventures.

„Spolupracovat na výzkumu v oblasti, která se nás jako rychle rostoucího startupu přímo dotýká, byla radost. Průzkumy ve vedení firem jsou obecně náročné na získání dostatečného vzorku, ale Prestu se díky jejich reputaci podařilo motivovat širokou síť cíleně oslovených šéfů a zakladatelů startupů. Správné formulace otázek a behaviorální metody, které jsme vyvinuli a pro sběr dat používáme i v naší automatizované platformě, nám pomáhají změřit, jak se lidé skutečně zachovají. Výsledky tak odráží skutečné potřeby místních startupů a Presto tím získalo data, o která se při vylepšování startupového prostředí může opřít. Osobně mě překvapilo že skoro polovina startupů, která už fundraisuje nebo to plánuje, považuje získání kapitálu za stejně nebo dokonce méně náročné než dříve. Má zkušenost z právě probíhajícího fundraisingu je zcela opačná – a to i přesto, že Behavio extrémně rychle roste,“ uzavírá Marek Nebesář, spoluzakladatel a Sales & Operations Director Behavio.

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...